Foto: Morgan Norman

Schyffert för alltid

Ulf Hjelting 21:57 1 Jan 2024

Efter ett fem år lång uppehåll från standup och turnerande återvänder Henrik Schyffert med en ny föreställning.

Telefonen ringer. Fasen också! Om 20 minuter är en telefonintervju bokad med Henrik Schyffert. Aaaa… varför ringer det just nu och från ett nummer jag inte känner igen?

–Tja! Det är Henrik. Jag tänkte att jag ringer nu, istället för att stirra in i väggen i tjugo minuter i väntan på att vi ska snacka. Hoppas det går bra.

Givetvis går det bra.  Det här är tredje eller fjärde gången som jag fått tillfälle att intervjua honom sedan 2009.

Våren 2018 bestämde sig Henrik Schyffert för att ta en paus från standupen. Han hade turnerat större delen av 2000-talet med humorföreställningar som The 90’s, Ljust & fräscht och Ägd tillsammans med Fredrik Lindström, gjort en standupturné med Björn Gustafsson, Badjävlar och Big Comedy. Men efter soloföreställningen ”Var inte rädda” ville han göra annat. 
– Jag kände att jag hade grävt ner mig i ett kaninhål där jag var tvungen att kommentera min samtid eller mina mörkaste problem så fort jag skulle ut och köra standup och det var inte roligt. Jag behövde en paus, säger Henrik Schyffert när vi samtalar om den kommande turnén och återkomsten till standupscenen. 

Under uppehållet tog Henrik bland annat upp tråden som filmregissör igen vilket resulterade i hans första långfilm, den trippelt Guldbaggebelönade Spring Uje Spring, men även tv-serien Vi i Villa och flera avsnitt av Solsidan. Och det blev skådespeleri i bland annat Art, Sjölyckan och Zebrarummet. Mitt i allt detta kom därtill en pandemi och tanken på att återvända till standupen föll allt längre bort. Men så började Henrik känna ett sug igen. 

Den nya föreställningen Schyffert Forever har premiär på Gävle Konserthus den 13 januari och därefter följer en vårturné över stora delar av landet. 23 orter är planerade att besökas, från Lund i söder till Skellefteå i norr. Och lite oväntat kan man säga att Schyffert Forever blir av tack vare Iggy Pop. 
– Jag hade inte kört standup på fem år och satt på tåget och lyssnade på gammal Iggy Pop – Lust for Life, 1969, The Passenger. Så slog det mig att så här kan man också göra standup. Bara kul och glatt och enkelt. Så det blir old school den här gången!

I Schyffert Forever ska Henrik försöka reda ut varför han är så avundsjuk på Bianca Ingrosso, varför han hatar förstagångsföräldrar samt hur han blev borgare när han insåg att man kan få ALL glass själv! Och så blir det skämt om bland annat cylinderhattar, bakelithögtalare, tjejsms och konsten att ligga som en vasaloppsåkare. 
– Det är svårt att få till ett enkelt skämt och ju enklare skämt desto svårare är det, tro det eller ej. Men kicken när man lyckas få ihop ett enkelt skämt som får hela rummet att unisont vika sig i skratt är obetalbar. Och jag har verkligen saknat att försöka få till det igen.

Vad är ett tjej-sms?
– Ja, alltså, det är ett sms som inte är en fråga utan är mer en känsla som formuleras. Typ, ett meddelande som egentligen inte betyder något och som inte leder någonstans i någon form av dialog. 

Ungefär som när man får skäll för saker man inte gjort, men även för saker man gjort.

Det blir tyst en stund i telefonen.
– Jaaa, exakt. Jag förstår precis hur du menar, men säg aldrig att det är jag som har sagt det där. Jag håller med dig, men skulle aldrig erkänna det, haha. Tjejsms är en unik grej som är svår att beskriva och som måste upplevas. Ungefär som att allt jag gör galet är mitt fel, men det som hon gör är ”vårt fel”. 

Vad har du emot Bianca Ingrosso?
– En person som jobbar 17 minuter om dagen och lever ett bekymmerslöst liv. Glider runt i snygga kläder och… jag är intresserad över hur hon bär sig åt. Jag vill också leva ett sådär enkelt liv och inte ha ångest inför en turnépremiär där jag ska försöka få ihop allt till en röd tråd som går att följa.

Har du ångest?
– Ja just nu är det värre än någonsin. Jag har en massa roliga grejer på lappar som jag försöker lägga ett pussel av. Allt ska resultera i en föreställning och jag har prestationsångest.

Vad är ambitionen?
– Att göra tio pullups utan att nudda golvet. Det känns i varje fall så. 

Du är ofta politisk när du står på scen. När ska du engagera dig politiskt?
– Aldrig, hoppas jag. Det jag brukar prata om är hur tidningar låter populister använda vår rädsla till att köpa ett lås. Ren politik fyller ingen funktion och jag kommer inte att bli politiker.

Vad händer då efter i höst?
– Jag håller på med en massa grejer. Det är två långfilmsprojekt och ett tv-projekt. Och så har det varit premiär på en dokumentär om Killinggänget. Det ämnet överlåter jag gärna åt andra. Vi är med allihop och snackar. Jag har haft turen att få göra roliga saker och det återstår några roliga berättelser innan allt tar slut.

TURNÉPLAN VÅREN 2024

13 jan 19:30 - Gävle Konserthus
19 jan 20:00 - Kungsbacka Teater
20 jan 19:30 - Linköping Konsert & Kongress
21 jan 18:00 - Uppsala, UKK
26 jan 20:00 - Karlstad, Scalateatern
27 jan 19:30 - Västerås Konserthus
28 jan 18:00 - Nyköping, Culturum
2 feb 20:00 - Stockholm, Scalateatern
3 feb 19:30 - Stockholm, Scalateatern
9 feb 20:00 - Falun, Magasinet
10 feb 19:30 - Örebro, Hjalmar Bergman Teatern
11 feb 18:00 - Norrköping, De Geerhallen
15 feb 20:00 - Stockholm, Scalateatern
16 feb 20:00 - Stockholm, Scalateatern

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!