Drömjobb: Hala Mohammed

16:59 1 Oct 2013

Foto: Irika Sandström

Alla jobbar (tack gode gud) inte med reklam. Möt Hala Mohammed, förbundsordförande i Röda Korsets Ungdomsförbund, som berättar om vägen till drömjobbet, det farliga i att sträva efter en förtroendeposition och det mest idoitsäkra samtalsämnet vid kaffeautomaten.

Vad jobbar du med?

– Förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.

Vad innebär det?

– Innebär att jag leder styrelsens arbete, att planera strategiskt och visionera för organisationens framtid. Men även vara ett stöd för engagerade och frivilliga. Sen representerar jag organisationen externt och i uppdraget så är ordförande den som är ytterst ansvarig för organisationen.

Hur lyckades du norpa det jobbet?

– Jag engagerade mig i Röda Korsets Ungdomsförbund 2006 när jag flyttade från Hudiksvall (där jag växte upp) till Malmö. Började engagera mig i en verksamhet för barn och ungdomar på en gammal flyktingförläggning. Tre år senare blev jag ordförande i föreningen i Malmö och sen blev jag nominerad till att bli förbundsordförande. Att medlemmar i organisationen trodde på att jag kunde bli förbundsordförande även om jag inte satt i förbundsstyrelsen gjorde mig extra motiverad, det var en helt fantastisk känsla när jag förra året på vårt årsmöte fick förtroendet från medlemmarna att bli ordförande. 

Tjusig universitetsutbildning eller "self-made"?

– Både och! I det här jobbet är det helt och hållet så att jag är ”self-made”. Det är såklart så att min högskoleutbildning, där jag läst om migrationsfrågor som är ett av våra verksamhetsområden kan ha hjälpt till. Men det finns ingen högskola som utbildar en att bli förbundsordförande, utan här är jag självlärd.

Vad är den rakaste vägen till drömjobbet?

– Det finns ingen rak väg men man kommer långt på engagemang och hårt arbete. Det låter väldigt klyschigt. Men det gäller att först veta vad drömjobbet är.

Har det här alltid varit målet?

– Nej. Att vara ordförande eller ha ett förtroendeuppdrag är farligt att ha som mål i sig. Mitt mål var att göra skillnad. Att hitta en organisation där jag kan förbättra för andra. Att sedan få förtroendet att leda organisationen är otroligt hedrande, men det har aldrig varit ett mål i sig.

Har du en plan-b ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?

– Det här är ett tidsbegränsat uppdrag, något jag inte kommer göra hela livet. Så ja, jag tänker på vad jag ska göra efteråt och har många b-planer. Men jag tror samtidigt att det är viktigt att leva i nuet och känna efter vad man vill göra. 

Vad är ditt mest okonventionella karriärråd?

– Visa din kompetens. Jantelagen kommer inte att ta dig närmare dina mål, så våga berätta om vad du är bra på och våga känna dig grymt bra och kompetent.

Många startar eget idag. Är det något du skulle kunna göra?

– Det beror på. Jag skulle inte starta eget bara för att starta eget. Vi får se var jag hamnar i livet framöver.

Hur är det att ingå i en så pass stor organisation som du gör? Kan man inte bli kvävd mellan alla led?

– Svenska Röda Korset är stort, men vi som ungdomsförbund är en mindre arbetsplats med bara 16 anställda och har färre stuprör. Som ordförande leder jag arbetet, så för mig har det inte varit ett problem. Men visst finns det en del administrativa och organisatoriska grejer som tar mycket tid. 

Vad är det mest idiotsäkra samtalsämnet vid kaffeautomaten, för att undvika stel stämning?

– Hela huset handlar om medmänsklighet. Kanske förväntar man sig att det enda vi pratar om är mänskliga rättigheter och katastrofer, men det är de frågorna vi jobbar med varje dag. Så kaffemaskinen handlar sällan om det man kanske förväntar sig, jag brukar prata om att jag inte dricker kaffe, och vad det här ”med vitt” (som inte får kallas mjölk) egentligen är.

Hala är den tredje i raden av malmöiter som vi har intervjuat om drömjobbet, i en intervjuserie i samarbete med Monster.se. Här kan du läsa intervjun med Anna Bylund, här hittar du intervjun med Irika Sandström. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!