Foto: Olle Enqvist

Doc Lounge slår åter igen upp portarna

15:24 2 Oct 2018

Tisdagen den andra oktober har Doc Lounge premiär för sitt höstprogram i Malmö. 

Media Evolution City är som jag tänker mig att Googles kontor ser ut. Det är stilrent och snyggt med inslag av färg. Maja Goffe, Doc Lounges projektledare, skriver ett hastigt sms där det står ”kommer!”. 
– Hej, Maja, säger hon och sträcker fram dörren när hon släpper in mig genom de stora glasdörrarna. 
– Ska vi sätta oss i kaféet?, frågar hon medan hon pekar ut vart de sitter i det stora kontorslandskapet. 

Vi slår oss ned på öglan-stolarna som trendigt står utplacerade vid de ljusa borden. Vi börjar diskutera den nya filmen om Leslie Tay, som de bara några dagar tidigare har distribuerat till filmfestivalen Nordisk Panorama. Maja förklarar att det var något alldeles speciellt att få visa en film som är gjord i Malmö om en kille från Malmö. 
– Det var väldigt mycket kärlek.  

Uppstår det en viss patriotism menar du? 
– O, ja! Först och främst är filmen jättefin men även att när publiken får se drönarbilder över ”sitt område” sker det något speciellt. 

Maja är relativt ny på sin plats som projektledare, men relationen till Doc Lounge går desto längre tillbaka. 
– Jag har bott i Malmö i snart nio år och när jag började plugga på högskolan träffade jag massa roliga människor som var volontärer på det där coola stället som var på Babel på tisdagar. En dag hängde jag me, vilket resulterade i att jag volontär på Doc Lounge i två år. 
‒ Det är alltså en plats som har betytt väldigt mycket för mig och när tjänsten kom upp kände jag att det var rätt i tid och något jag måste göra. Det är så viktigt att komma till en arbetsplats och veta att jag gör något på riktigt. 

Vad är Doc Lounge för dig?
‒ Det är en plats där man, ganska kravlöst, kan få njuta av världen bästa dokumentärfilmer. Utan att någon ställer krav på dig kan du komma därifrån och ha lärt dig något nytt. Det är en plats där du kan få lyfta nya frågor kring vårt samhälle och samtid. Du kanske till och med har hittat nya intressen och knutit an till nya människor. Det är en ganska viktigt plats, för det är viktigt att ha ett filmvisningsställe som också vill göra inverkan på människor och ge någonting mer än bara en film. Som till exempel en konsert eller ett konstperfomance. 
– Det vi gör är inte filmvisning uteslutande, utan vi jobbar med en målsättning om att göra något mer och bredda dokumentärfilmens publik. 

Hur når ni dem?
– Vi jobbar väldigt  mycket med reach out-arbete. Vi söker helt enkelt upp människor och organisationer som kan vara intresserade av det vi ska visa som vi sedan kan skapa ett samarbete med. Men också för att vi tror att de skulle älska just den filmen. 

Vad är det för frågor nu vill beröra med filmerna? 
– Det kan vara vad som helst. Det beror på filmens tema men vi är en politisk obunden organisation och vi har ingen agenda men vi jobbar självklart mot de grundläggande mänskliga värderingarna, som jämlikhet och bort från rasism.

Under samtalets gång förstår jag vad Majas personliga mål för Doc Lounge är: att yngre människor ska få ta mer plats i kultur-Malmö.
– Åldern är i dagsläget främst mellan 25 och 35 år men jag har en önskan om att det skulle vara en yngre publik också. Hur fett hade det tillexempel inte varit om ett trettiotal unga tjejer kommer och upptäcker att detta är en plats där de kan hänga och lära sig saker?

Förutom att Maja har intagit sin nya arbetsroll är även Doc Lounges sätt att arbeta med teman på nytt för 2018. Vanligtvis släpps inte hela höstprogrammet på en och samma gång, men i år bestämde de sig för att göra på detta sätt vilket medförde en rad med förändringar. 
– Hösten har sett lite annorlunda ut denna gång om vi jämför med andra gånger. Vi blickade in i framtiden, som hade väldigt många förändringar som skulle ske – vi hade valet som gick som det gick och kom från en sommar som var helt absurd. Frågan vi ställde oss var: vad kommer hända i framtiden? Därför blev det ganska naturligt att ha tema Framtiden.
– Temat är ganska brett, men vissa  filmer kanske handlar om mer om personlig utveckling. Det är viktigt att belysa de små personliga grejerna men även det stora som berör alla världsmedborgare. Det är väldigt tydligt att vi har möjligheten att lyfta vissa frågor som det inte finns rum till på andra ställen. 

Är det någon film man absolut inte får missa?
– Mitt tips är att inte missa säsongspremiären, den filmen är skitbra! Om man inte är van vid att gå på Doc Lounge är säsongspremiären verkligen rätt tillfälle att inse att det är en fet grej som man vill komma på nästa gång med. 

– Sen tycker jag inte man ska missa Man Made den 27 november, False Confession den 13 november och sist The Devil We Know den 16 oktober, om jag måste välja några. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!