Det manliga är det könsneutrala

15:16 12 Dec 2013

Häromdagen satt jag och bläddrade lite maniskt, som jag brukar göra, genom SS14-visningarna på Style.com och slogs av en olustig känsla. Som så många andra gånger blir jag illa till mods av alla undernärda kroppar, men denna gång fick jag även en obehagskänsla av visningarnas plagg. Det har ganska länge nu varit en trend med ett oversizeat mode, och ett mode som ofta kallas för det androgyna. Jag blir glad av tanken på att mode försöker träda över gränser och utmana könsbegränsande plagg. Men vad jag ser när jag tittar på alla visningar är en rad undernärda kvinnor iklädda enorma plagg som döljer allt det kvinnliga deras kroppar har kvar. 

Idén om att vi rör oss mot ett könsneutralt mode, som det ofta kallas, får mig att tänka på vad som menas med just neutralt. Neutralt är det som inte sticker i ögonen, det som känns normalt eller naturligt och det som tillhör normen. Det som är neutralt tycks vara det som är manligt. Jag undrar vad som händer med det som associeras med det kvinnliga, det som i så fall inte är neutralt?

Ett typiskt kvinnligt plagg som kan påträffas även på den manliga catwalken är kjolen. Kjolen som män tolereras ha på sig – i vissa sammanhang och ibland, benämns oftast som manskjol. Om en man accepterat ska kunna bära ett typiskt kvinnligt plagg verkar det som att plagget först måste föregås av ett manligt prefix. Det som associeras med kvinnligt måste rättfärdigas innan en man kan tänkas närma sig det. Det är inte ett problem att som kvinna klä sig i någonting typiskt manligt. Som i så många andra lägen verkar det vara självklart att det manliga är någonting eftersträvansvärt. 

 

Poängen med det androgyna eller det könsneutrala modet är att det ska sträva mot en mittpunkt, en punkt där varken stereotypt manligt eller stereotypt kvinnligt existerar. I mina ögon består denna mittpunkt endast av det som associeras med det manliga. De ”könsneutrala” former som visas upp i dessa kollektioner strävar efter en manlig kropp och tar död på den kvinnliga. 

I SS14 kollektionerna visas en rad oversizeade tröjor upp som inte ska kunna avslöja varken bröst eller midja och stora byxor som ska hänga på anorektiska höfter och dölja existensen av kvinnliga former. Det androgyna eller könsneutrala modet verkar sträva efter att dölja kvinnokroppen som om den vore någonting fult och omodernt.

 

Jag stör mig inte på att dammodet kan associeras med ett typiskt manligt mode, utan att det endast verkar vara just plagg med manligt attribut som visas upp som det könsneutrala. Jag blir arg på att det så många gånger, i så många situationer, ses som skamligt med de typiskt kvinnliga attributen men inte med de manliga. Det är tröttsamt att mannen i alla lägen är normen och det eftersträvansvärda. Jag hoppas innerligt att jag nästa gång jag bläddrar igenom visningarna på Style.com blir positivt överraskad och slipper olustiga känslor. Jag önskar att jag nästa gång får se visningar som faktiskt utmanar könsbegränsande plagg och levererar könsneutralt mode. Jag förväntar mig inte några mirakel, men jag håller tummarna. AW14, nästa drag är ditt!


Texten är även publicerad i Nöjesguiden #10.
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2013.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!