De vill göra oss till poeter

14:28 28 Apr 2015

wordsofoz_english.jpg

Words of Oz är spelet som får oss att våga leka med språket igen – och göra det tillsammans! 

Malmöbaserade spelföretaget Ozma har nog varit okända för de flesta spelintresserade – trots att de funnits sedan 2006. Men när de nyligen drog av en lyckad Kickstarter-kampanj och skramlade ihop nära 130 000 kronor hajade många till. Ett spel om poesi? Är det ens möjligt?
– Det är absolut möjligt, berättar Karin Ryding. Vi ger spelarna ord att använda, sedan är det upp till dem att forma fraser baserade på dessa ord. Vissa ord ger mer poäng än andra. Resultatet kan ibland bli helt galet, men många gånger blir det förvånansvärt fint.

Karin Ryding, creative director och producent, är den ena av två kvinnor som grundade Ozma Games. Bobbi Sand, speldesigner och art director, är den andra. Under många år har de tillsammans försökt applicera spelmekanik på nya områden. De har gjort spel för barnkalas, på museum, för att minska energiåtgången på sjukhus och skapa berättelser i staden. De båda beskriver lekfullheten och kreativiteten som deras främsta drivkraft – och skäms inte för att erkänna sig själva som udda fåglar i spelbranschen. Och med kommande spelet Words of Oz hoppas de slå igenom på riktigt.

Men går det ens att tävla i poesi? Ja, 2010 lanserade en stor möbeljätte svenska mästerskapen i kylskåps-poesi. Och i den mer traditionella poesivärlden finns poetry slam, en etablerad tävlingsform där både ensamma estradpoeter och hela lag av verskonstnärer gör upp. Men för Karin och Ozma är Words of Oz inte främst själva tävlingsmomentet.
– Mest är nog poängen att få folk att leka med ord och skapa tillsammans. Vi funderar på att tona ner tävlingsmomentet. Dock är spelinramningen viktig för att det ska kännas lättsamt och inte pretentiöst.
Inspirationen för spelet kommer visserligen delvis från det genialiska nittiotalsfenomenet ”kylskåpspoesi” – men också från andra håll. Den dadaistiska cut up-tekniken, till exempel. I tjugotalets Paris klippte avantgardistiska modernister ord ur tidningar, spred ordbitarna på måfå och skrev prosa av resultatet. Då skapades antikonst och uppgörelser med den kultur som kidnappats av överheten. Kylskåpsmagneter och appspel kanske inte verkar lika subversivt, men som ett verktyg att lära oss experimentera med språket är det fantastiskt.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!