Ann Linde - coolast i Almedalen 2016.

De är coolast i Almedalen 2016

10:35 10 Jul 2016

För andra året i rad publicerar vi listan Coolast i Almedalen, en plats som länge lidit av ett underskott på coola människor, aktiviteter och framträdanden. Coolhet är en kombination av yta och djup, kreativitet och intelligens, trendighet och normbrott, förmågan att slappna av och förmågan att köra på.

Därför är den här listan också den kanske viktigaste av alla Almedalslistor att slå sig in på, då den inte är alls lika endimensionell som exempelvis "snyggast" och "mäktigast"-listor. Glädjande nog har Almedalsveckan blivit coolare i år igen och listplaceringarna därmed mer konkurrensutsatta.

Här är de 12 som lyckades slå sig in på Coolast i Almedalen 2016 

1. Ann Linde, EU- och handelsminister (s)
Den nya EU- och handelsministern är bara inne på sin sjunde vecka i regeringen men gör redan allt rätt. Hon var med på scenen (viftandes med en EU-flagga - stil- och åsiktspoäng!) när regeringen vann Dagens Medias DJ Battle. Med sig hade hon också sin bästis sedan tonåren! Ann Linde glömmer inte sina gamla vänner bara för att hon har fått nytt, fint jobb. Kanske är hon också en av veckans bäst klädda? Undertecknad har för svagt mandat i den frågan för att med säkerhet fastställa det, men hon var i alla fall supersnygg i en Versace by H&M-klänning som hon också personligen köade länge för att få tag i. En minister som väljer att själv ställa sig i en lång kö väcker associationer till gamla tidens socialdemokrater som avstod från gräddfiler och levde som vanligt folk. En annan dag lät hon sig stylas av Almedalsgarderoben, vilket leder oss till listans nummer två.

2. Elin Frendberg, vd, Swedish Fashion Council
Almedalsveckan blir mindre och mindre anskrämlig och pådrivande i det arbetet är moderådets vd Elin Frendberg. Med en lånegarderob, kallad Almedalsgarderoben, klädde man upp Almedalsbesökare under veckan, däribland Annie Lööf som blev utsedd till veckans bäst klädda talare. Elin Frendbergs närvaro gör Almedalen markant coolare än vad den var innan.

3. Per Broman, grundare, Fotografiska & Margita Ingwall, kommunikationschef, Fotografiska
I år var året då konsten på allvar flyttade in i Almedalen. Fotografiska ställde ut den briljanta utställningen Ikoner i en ruin vid Stora Torget som gjorde veckan lite snyggare och intressantare. Per Broman och Margita Ingwall har fingertoppskänsla! 

4. Jessica W Sandberg, pr-chef, SOS Barnbyar
SOS Barnbyar vann Hetast i Almedalen för street art-kampanjen #rotlös. En av de personer som gjort allra längst Almedalsvecka i år, då arbetet med projektet började redan på onsdagen veckan innan. Ändå pigg dag 10. Hur gör hon? 

5. Hanna Lidström & Mårten Roslund, språkrör, Grön Ungdom
Grön Ungdoms båda språkrör är något så ovanligt som kreativa politiker. Två unga begåvningar med liv i blicken. Belönas med en plats här för livsglädjen och framåtandan.

6. Azita Raji, USA:s ambassadör
Amerikanska ambassadens 4th of July-mingel i landshövdingens trädgård var en av veckans absoluta höjdpunkter. Ambassadören var snyggast i Almedalen, konstaterade Expressen häromdagen. Sannolikt även smartast, vill vi tillägga. 

7. David Cairns, Storbritanniens ambassadör
Hemma i Stockholm är han den enda ambassadören med en egen pub på ambassadområdet. Nere i Visby var han naturligtvis högaktuell i och med Brexit, en fråga han behandlade med hjälp av Sex Pistols-referenser. Under veckan kunde man följa hans framfart i Almedalen på Twitter där han på hjälplig och gullig svenska uppdaterade följarna kring sina förehavanden. 

8. Gabriel Wikström, folkhälsominister (s)
Den fördomsfulle hade kunnat förvänta sig att Gabriel Wikström skulle praktisera sin folkhälsoagenda – den som vissa menar är progressiv och andra menar är aggressiv - även i Almedalen. Men han festade på bra under veckan och för det kodbrottet ska folkhälsoministern naturligtvis ha poäng. Wikströms hemlighet är en festlig praktik och en ofestlig politik. 

9. Daniel Holgersson, restaurangchef, Supper
Suppers delägare ”Holger” är Almedalens restaurangkung – kring Suppers storbord samlas diverse intressanta kollektiv under veckan. Supper har bäst klientel, mat och personal! 

10. Ebba Östlin, kommunstyrelseordförande (s), Botkyrka
Botkyrkas kommunstyrelseordförande upprättade en ”popup-kommun” i Almedalen, vilket innebar att olika aktörer från Botkyrka turades om att använda kommunens terrass för att visa upp sin verksamhet. 30 aktörer, däribland Redline Records, Johan & Nyström och IFK Tumba, var del av programmet. Smart och kul! Som Ebba själv. Förra året var en annan socialdemokratisk KSO, Jonas Nygren, med på denna lista - nu har han övergett kommunalpolitiken och det verkar som att en ny socialdemokratisk stjärna har tänts i Stockholms kranskommuner.

11. Günther Mårder, vd, Företagarna
Efter att ha frågat ett antal potentiella kandidater till att ha Almedalens mest hektiska schema kom Günther Mårder ut som mest upptagen av alla under veckan med 49 åtaganden totalt. Att vara en ivrig bäver och heta Günther Mårder är onekligen coolt.

12. Sara Skyttedal, ordförande, Kristdemokratiska ungdomsförbundet
Borgerligheten har ett coolhetsproblem, det är inget att sticka under stol med, men mitt bland alla plugghästar finns det, otippat nog, några kristdemokrater som utmärker sig. I synnerhet KDU:s ordförande som inte är rädd för någon eller något. Det är befriande med politiker som vågar vara sig själva!


Bild lånad från: Bakjour.

Bubblare: Bert Karlsson.

Läs även: De är coolast i Almedalen 2015.

Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!