Att göra och inte göra i Almedalen

10:08 26 Jun 2017

Pr-geniet Simon Strand går igenom vad just DU ska göra och inte göra i Almedalen.

Almedalsveckan är ett av världens mest komplexa sammanhang. Fler än 3 000 evenemang och tiotusentals tossiga människor från alla möjliga aktörer som springer runt okontrollerat. Ingen kan Almedalen utan och innan, ingen överblickar Almedalen till fullo. Det går helt enkelt inte. Men vi som har varit på plats väldigt många gånger är möjligtvis lite mindre okunniga än förstagångsbesökarna. För varje nytt besök lär man sig att finjustera tillvaron lite grann och steg för steg närmar man sig det ouppnåeliga idealet: det almedalska allvetandet.

Men en hel del har jag hunnit lära mig om vad man ska göra och, kanske ännu viktigare, vad man inte ska göra. Här kommer därför mina bästa tips – dos and don’ts i Almedalen:
 

ATT GÖRASkriv upp dig på mingellistor i god tid innan
Eftersom det krävs att ett sällskap är slutet för att kunna servera alkohol på tillställningar behöver man i regel skriva upp sig på förhand för att kunna få tillgång till att mingla. Medan vissa mingel har helt öppna anmälningsformulär kräver andra att man känner någon eller är kändis.

Satsa på kvalitativt umgänge (inte kvantitativt)
Det finns ingen brist på kontaktsökande människor under Almedalsveckan. De som vill prata med allt och alla jämt och ständigt är oftast inte de man själv helst vill umgås med. För varje rolig ny människa man träffar i Visby går det tio irriterande typer. Färre, men mer fördjupande kontakter, är nyckeln oavsett om man vill göra affärer eller bara ha roligt.

Drick flaskvatten
Kranvattnet på Gotland är vedervärdigt – i alla fall för oss som kommer från Stockholm eller andra mindre förkalkade regioner med moderna vattensystem. I Almedalen är det varmt, man är bakfull och man ränner omkring. Därför är det viktigt att dricka rikliga mängder vatten och på grund av de gotländska omständigheterna anbefalles särskilt flaskvatten.

Pausa
För att inte drivas till vansinne, detta gäller särskilt de besökare som deltar flera dagar under veckan, är det viktigt att ibland zona ut ur spektaklet. Sätta sig alldeles själv hemma på rummet, ta en sovmorgon, åka ut ur staden en dag för att bada på en helt annan del av Gotland. Olika tilltag för att få distans till gökboets sammelsurium av intryck.

 

"Ett par dagar in i arrangemanget börjar diagnosen ansiktskollaps bli alltmer utbredd"Använd ansiktsprodukter!
Ett par dagar in i arrangemanget börjar diagnosen ansiktskollaps bli alltmer utbredd bland besökarna under Almedalsveckan. Härjade av alkohol, sömnbrist och att behöva svara på vad man jobbar med 200 gånger om dagen börjar ansiktena helt enkelt rinna av besökarna. Mitt ansikte sjunker med mellan 10 och 15 centimeter varje gång, mellan mätpunkterna i början och slutet av veckan. Även om det naturligtvis är ett trauma för alla drabbade, mig själv inkluderat, så kan det också vara lite roligt att följa sjukdomsförloppet. Man kan nästan räkna ut hur många dagar människor har varit här genom att studera hur mycket deras ansikten har sjunkit ihop. Därför: glöm inte att ta med ansiktsprodukter! Lera från döda havet, placenta från fårets moderkaka och Kiehls olika krämer är några av mina bästa tips för att lindra ansiktskollapsen.

 

INTE GÖRA


Kvantitetsmingla
Människor som minglar runt systematiskt och trycker visitkort i händerna på var och varannan person är det ingen vettig människa som orkar med.

Klä ut dig till polis
För några år sedan gick jag runt i Visby iklädd en polisväst vilket senare ledde till att jag hölls kvar på Donners Brunn av vakter eftersom de misstänkte att jag gjort mig skyldig till föregivande av allmän ställning. Jag klarade mig, men att ens balansera i gränslandet till föregivande av allmän ställning kan göra att man hamnar i trubbel.

Ha kostym
Alla kommer fatta att du är mellanchef som är där för första gången.

Gå på för många seminarier
Handen på hjärtat – så mycket intressant sägs inte på de flesta seminarier. Och ofta går folk bara på saker för att känna att de ”kompetensutvecklar” sig eller signalera mot sina kollegor att de gör något viktigt. Det finns bättre sätt att inhämta kunskap än att gå på seminariemaraton; boka hellre in samtal med intressanta personer du vill träffa och ha informella konversationer om de ämnen som du är intresserad av.

Läs även: Nöjesguiden kommer till Gotland.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar