Foto: Kristina Wicksell och Jenny Staaf

De är coolast i Almedalen 2017

21:15 9 Jul 2017

Nu är världens längsta vecka, Almedalsveckan, äntligen över för i år. Och för tredje året i rad publicerar vi listan Coolast i Almedalen.

2015 vann Donners Brunns dörrvakt Annelie Williamson, och 2016 toppades listan av EU- och handelsminister Ann Linde. Almedalsveckan är världens minst coola plats och det är själva anledningen till listan – den ska uppmuntra till en lösning genom att uppmärksamma det fåtal som faktiskt är coola i Almedalen. Men vad är coolt? Coolt är en liten, liten prick i skärningspunkten mellan de fem olika dimensionerna intressant, medvetet, roligt, snyggt och överraskande. Just det sista är kanske särskilt viktigt – en tvärvetenskaplig arena som Almedalen skapar utrymme för överraskande kodbrott, även om det oftare visar sig att individer och aktörer är precis så som man har förväntat sig.

1. Ida Östensson, Kristina Wicksell & Jon Aagaard Andersson
De ligger bakom organisationen Make Equal som gjorde aktionen #ochjagprotesterade mot nazisternas närvaro i Visby.

2. Robert Falck
VD för Sveriges coolaste startup Einride som presenterade prototypen för sin självkörande, elektrifierade lastbil. Volvo och Scania får se upp, nu när denna rebel är här.

3. Magdalena Andersson
Var redan tidigare kandidat för den här listan. Efter att ha hört henne i Tankesmedjan i P3, tala på Almedalsscenen och sist men inte minst, utpekas av Lena Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminister i en lysande text, känns valet alldeles självklart.

4. Klas Tikkanen
Han är CFO för ett av Europas största private equity-bolag, Nordic Capital. CFO:er är inte särskilt kända för att vara mesmeriserande, men här har vi ett undantag.

5. Krim Talia
Vice president på RISE, Research Institutes of Sweden, som är en viktig verksamhet som varje år investerar miljarder i grundforskning som i sin tur bygger Sverige långsiktigt starkt. Deras life science-chef Krim Talia är briljant, förutom att ägna sig åt RISE utveckling är han affärsängel och äger en kafékedja på Manhattan. Tidigare postdoktorerade han vid Harvard. Men i grunden är han bara en vanlig kille från uppväxt utanför Sandviken i en skola där alla var nazister förutom Krim och en till som var invandrare. Listans enhälliga jury är svag för Krims versatilitet.

6. Lotta Edling
Sveriges coolaste chefredaktör arrangerar ett av veckans mest åtråvärda evenemang: DI:s champagnemingel.

7. Fanny Mardirossian
Medgrundare av succékonceptet Almedalen Weekend som bland annat innefattare det smarta greppet Almedalen Quiz tillsammans med Quizkampen.

8. Thérèse Kärrman
Swedbanks public affairs-strateg var årets Almedalsdrottning. Oerhört out and about.

9. Aurore Belfrage
Kan man vara mer RÄTT än Aurore Belfrage år 2017? Techinvesterare med patos. Möjligtvis kan man irritera sig på ett det är så rätt att det blir provocerande, men 2017 är hon ändå en av Almedalsveckans absolut coolaste personer, samtidigt som hon byggt upp en ansenlig fallhöjd.

10. Jan Larsson
En av veckans verkliga superstjärnor. Han är Almedalsveckans egen Aristoteles och stoiker på samma gång.

11. Filippa Reinfeldt
Aleris affärsutvecklings- och public affairs-chef är en riktig agendasättare i Almedalen, och förmodligen veckans trevligaste agendasättare.

12. Marcus Jerräng
IDG:s nyhetschef och tillika en av veckans mest chillade personer. Jerräng hittade man under veckan kollandes fotboll på O'Learys eller sägandes smarta saker i paneler.

13. Johan Pehrson
Minns ni honom? Folkpartiets tidigare gruppledare i riksdagen, även tidigare partisekreterare, idag entreprenör. Då var han kanske en av Sveriges minst coola politiker, nu har Johan Pehrson börjat glida runt incognito med nyanlagt skägg och seglat upp på den här listan.

14. Lamin Sonko
Svenska pr-branschens snyggaste och mest välklädde man var här och arrangerade H&H Groups Curated By-koncept. Han går från klarhet till klarhet.

15. Evin Cetin
Tidigare politiker och numera en av Sveriges främsta brottmålsadvokater. Få har lika mycket stjärnglans som hon har!

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!