Foto: Johan Paulin/SVT

Charlies tid är nu

10:58 8 Aug 2018


I höst visas andra säsongen av SVTs Vår tid är nu. Vi pratade med Charlie Gustafsson om succékaraktären Calle Svensson.

Calle Svensson vakar tårögd över Nina Löwander som ligger i koma efter ett försök att ta sitt eget liv. Han pratar om framtidsdrömmarna som han har för dem två, en fantasi i vilken båda har lämnat sina respektive för att äntligen kunna vara tillsammans.
– Jag kan aldrig sluta älska dig. Jag har försökt, men det går inte. Jag ska aldrig lämna dig. Aldrig. 

Scenen är den näst sista i säsong 1 av Vår tid är nu. Sen början av december förra året har de nästan två miljoner tittare som såg första säsongen av Svt-dramat fått vänta tålmodigt på nya avsnitt. I höst är det dags att återse familjen Löwander och personalen på restaurang Djurgårdskällaren. När Nöjesguiden träffar Charlie Gustafsson som spelar kocken Calle Svensson är det bara några dagar kvar till premiärvisningen av andra säsongens första avsnitt  på Way Out West i Göteborg 11 augusti.

– Andra säsongen kommer att vara väldigt annorlunda från den första, så det ska bli kul att se hur folk tar emot det. Jag tror att de kommer att uppskatta det, att den är annorlunda, säger Charlie när jag frågar hur han känner inför premiären. Den första säsongen av Vår tid är nu fick större framgång än någon vågat hoppas på. Charlie förväntade sig en äldre publik, människor med nära anknytning till efterkrigstiden men till teamets glada förvåning fanns många av tittarna i åldersgruppen 16 till 25. Och kanske var det just rädslan att Vår tid är nu skulle kännas för vuxen som lockade de unga tittarna, åtminstone om man ska tro Charlie som menar att ungdomsserier har en tendens att fördummas i onödan.

I jämförelsen av de två säsongerna beskriver Charlie säsong 1 som en presentation av de många karaktärerna och berättar att vi i andra säsongen får lära känna dem bättre. Han avslöjar dessutom att uppföljaren präglas av mer mörker och djup.
– Det kommer också en ny karaktär som heter Angelo, en italienare som flytt Mussolini. Han börjar jobba som diskare och vi får följa honom lite som vi fick följa Calle i första säsongen, med olika struggles och sånt. Han har det inte så bra i början helt enkelt.

– Jag kan inte avslöja så mycket om Calle, jag kan säga att han jobbar kvar på Djurgårdskällaren. Han har inte stuckit därifrån. Men jag kan berätta att två karaktärer, utan att säga vilka, har gjort ganska stora förändringar sen vi sist såg dem.

På tal om Calle, hur har det varit att få gå in i den rollen?
– Det har varit en dröm hela vägen. Det är en sån där karaktär som jag alltid velat spela, alla ingredienser fanns med, säger Charlie och börjar upprymt stapla exempel. Kostymdramat, tidsåldern, att få spela den komplexa och mångbottnade Calle, att porträttera en episk kärlekshistoria.

Charlies största utmaning under projektet har varit att få Calles åldrande att kännas så naturligt som möjligt. Trots att säsong 2 inte börjat sändas än är inspelningen av nästkommande säsong klar i oktober. Den tredje säsongen av Vår tid är nu utspelar sig mellan 1968 och 1971 vilket innebär att karaktärerna hunnit bli över 20 år äldre sedan första säsongens avstamp på fredsdagen 1945.
– I första säsongen hoppade vi bara fyra år mellan två avsnitt  så då hade det inte hänt så mycket men nu när vi spelar in säsong 3 är Calle 45 år. Det är svårt att göra det utan att börja känna att man inte är i sin egen kropp. Jag har blivit väldigt självmedveten och det är bland det värsta man kan vara i en scen. Jag måste spela mycket äldre men samtidigt bevara det som kännetecknar Calle, det valpiga och unga. Han ska fortfarande vara honom men 45.

Redan vid första avsnittet av säsong 1 när Calle precis blivit anställd som kökspojke berättar han för Nina att han en dag ska vara köksmästare och driva en egen framgångsrik krog. Charlie själv drömmer om, utöver att fortsätta kunna spela roliga karaktärer, att regissera och skriva manus.
– Nu när jag jobbat så mycket och länge med det här projektet så har jag samtidigt fått massa erfarenhet. Inte bara som skådespelare utan också produktionsmässigt. ”Varför gör vi så här?” eller ”vi borde göra så här”, man börjar tänka mer produktionstekniskt. Så jag ska faktiskt börja skriva ordentligt i oktober. Jag har lite olika idéer.

– På ett sätt är jag ju mitt uppe i min dröm nu när jag gör den här serien. Det har verkligen varit en dröm.

Kommer Calle att få uppfylla sina drömmar?
– Om jag ska vara helt ärlig så är det fortfarande lite oklart. Han kommer att fortsätta försöka, men drömmar kan ju också förändras över tiden, man uppfyller vissa och så får man nya. Han kanske inte når alla drömmar på alla sätt, vi får se.

Säsong två får smygpremiär under lördagen på Way Out West då den visas på Höjden.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2018.