Boxning är en sport för alla

Ellinor Åkesson 16:00 5 Oct 2018

De senaste åren har intresset för kampsport ökat markant hos det svenska folket, och av allt att döma är det inget som kommer att avta. Överallt gör kampsportsklubbar entré på marknaden och de stora träningsaktörerna tar efter. SATS SoFo vid Medborgarplatsen, till exempel, har öppnat upp en egen kampsportsklubb, inom vilken de erbjuder klasser som boxning, brottning, kickboxning och MMA. Träningsformen har gått från att vara underground till ”look what I’ve found”.

Isam Khalil, en av Sveriges mest meriterade proffsboxare, äger och driver Starfights Gym, en kampsportsklubb med huvudsakligt fokus på boxning beläget i Hornstull. Med 28 års erfarenhet av sporten och 19 professionella matcher på sitt cv delar han numera med sig av sin kompetens i form av att coacha andra. I kundkretsen går att läsa namn som  Bianca Ingrosso, Jasmine Karas, Mimmi Sandén och Mårten Nylén med flera.

Nöjesguiden tog sig till den svettluktande lokalen på västra Södermalm för att ta reda på vad sporten betyder för Isam och hans klienter och vad han tror kan vara anledningen till den rådande trenden.

Vad skulle du säga att boxningen har lärt dig?
–  Det första som comes to mind är balans. Det har jag använt dels i boxningsringen, men också i det övriga livet. Jag har jobbat med balans i allt från hur jag står i ringen till vem jag vill vara mentalt. Något annat jag tagit med mig fån boxningen är att jag hittat mitt ”här och nu”, många lever så mycket före eller efter i tiden. Det har man inte råd med i boxning, eller i det verkliga livet för den delen.

Var det självklart att du skulle fortsätta med boxning efter det att du själv lagt av?
– Nja. När jag var klar med boxningen tog det mig ett helt år innan jag gick ut med det. Jag behövde bearbeta det först. Jag tränade på som vanligt, men sa ingenting. Det jag var rädd för var vad som skulle hända efteråt, men sedan kom jag på att jag inte skulle sluta boxas, utan bara övergå till någonting annat. Det enda jag var helt övertygad om var att jag inte skulle bli tränare.

And here you are…
–  And here I am.

Har du fått en annan typ av relation till sporten nu när du inte lever den på samma sätt?
– Ja, jag skulle säga att jag har fått större förståelse för den i dag än när jag var i den. Jag ser och uppskattar idrotten mer nu än vad jag gjorde då. Då skulle man hålla koll på vikten och så mycket annat tjafs.

Isam har många strängar på sin lyra. Utöver att han har hand om sitt boxningsgym är han aktiv som mental coach och föreläsare. Han arbetar minst lika mycket, om inte mer, med den mentala biten och tror att det högpresterande och ständigt uppkopplade samhälle vi lever i i dag kan ligga till grund för trenden.
– Det händer många gånger att folk kommer stressade och pressade, men lämnar fyllda av någonting annat. De gör hela tiden saker för andra, så när de får stimulansen av att vara här och nu och börjar hitta sig själva blir självkänslan helt annorlunda. De börjar tro på sig själva, tycka om sig själva, och det gör att de kan leverera någon annanstans sen.

Tidigare har boxning setts som smutsigt, någonting till för kriminella kretsar, men det stämmer inte alls om man frågar Isam.
–  En grej som har följt med mig sedan jag var liten är att ”han eller hon är så aggressiv och borde avreagera sig”. Det är vad många tror. Boxning är inte ett substitut för ilska, det är bara ett sätt att flytta fokus. För mig är boxningen någonting jag älskar och jag kommer aldrig att gå till någonstans jag älskar och vara arg.

Så du skulle säga att boxning är för alla?
– 2000%. Boxningsträning i sig är den bästa träningen. Du får allt: balans, explosivitet, kondition, koordination, uthållighet, smidighet och styrka. I dag är den yngsta jag tränar åtta år gammal och den äldsta 73.

Vad skulle du vilja säga till den som vill men inte vågar testa?
–  Jag skulle rekommendera alla att testa. De kommer att tycka om det. Jag vet att jag har rätt där. ALLA tycker om det. Det är viktigt att testa någonting nytt eftersom det enbart är  skillnaden som gör skillnad.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!