Björns vänner är tillbaka med anklagande röst

13:54 23 Sep 2014

bjorns_vanner_foto_peterwestrup_6889.jpg
Tiden går, men inget händer. Och det är alla andras fel. Björns vänner släpper nytt album med lika markant skånska och underfundiga låttexter som för tio år sedan. Sara Berg träffade bandet och tog reda på varför de känner sig bestulna på sina drömmar.

Björns vänner påbörjade en karriär, men tystnade sedan. De var det finurliga Malmöbandet som skrev underfundiga låttexter utformade som små noveller och sjöng på markant skånska. Som hade ett bandnamn med en lustig bakgrundshistoria, men som ingen riktigt förstod. Den nya skivan Ni har stulit våra drömmar släpps den 1 oktober och består av elva låtar. Den är lite stökigare, men med samma känsla och ljudbild som för tio år sedan.
– Dels låter det så när vi spelar ihop, säger Richard Schicke, som sjunger och skriver låtarna. Men vi ville också bara köra vidare med en ny skiva, som om inget hade hänt, i stället för att göra en nostalgigrej. 

Han bor numera i London och det var när han flyttade från Malmö som bandet slutade göra musik, efter några år tillsammans i början av nollnolltalet.
– Men vi började prata om att det skulle vara kul att spela ihop igen, säger basisten Conny Fridh. Och en dag damp det ned 15 nya låtar från Richard.
– De är allt mellan tio år gamla och helt nya. Man kan säga att de handlar om att tiden går, men att inget händer, säger Richard. Det är kul att skriva utifrån det perspektivet att inte ha det man vill, och gärna med en lätt anklagande röst. Det är en återkommande grej och det var därför vi valde skivtiteln, som även är namnet på en av låtarna på skivan. Vissa texter är baserade på verkliga händelser, men alla namn är utbytta ”to protect the innocent”.

Ljudbilden bestäms sällan i förtid, den blir som den blir.
– Vi har inte någon direkt plan angående vilken sorts musik vi ska spela, säger Conny. Och även om Richard skriver låtarna, är alla ganska inblandade i det slutgiltiga soundet.
– Det är en ganska demokratisk process säger Markus Slivka, som spelar klaviatur.
– Ja, ibland säger vi att ”nu ska vi göra en jävligt punkig låt”, men i slutändan är det ändå vad som passar låten bäst som får bestämma, säger Richard.

Efter att inte ha spelat ihop under många år, har Björns vänner nu börjat spela live igen. Många av deras gamla fans finns kvar, bland annat i form av en Facebook-grupp vars syfte var att få bandet att återförenas, och många vill helst höra gamla låtar. 
– Det är okej, säger Conny. Jag blir glad av att spela dem, lite som att hångla med en gammal flickvän. Jag har saknat den där känslan av att spela tillsammans, när allting bara flyter på. Nu håller vi på att lära känna varandra musikaliskt igen.
– Jag sitter och skriver ensam, säger Richard, så att sedan få spela ihop och möta publiken blir två ytterligare dimensioner. Det är roligt att spela live.
– Jag gillar många av de nya låtarna. Jag kände en frustration över att de kanske aldrig skulle höras av någon annan, speciellt när jag vet att det finns andra människor som också kan relatera till musiken, säger Conny. För mig var det en viktig anledning till att börja spela igen. 

Idag är medlemmarna tio år äldre och alla i bandet har barn, familj och andra jobb vid sidan av. Ett par medlemmar har slutat, Pelle Holmgren som tidigare skrev låtar tillsammans med Richard och David Fridlund från nu nedlagda David & The Citizens, trummisen John Bjerkert har tillkommit, men kunde inte vara med vid intervjun. Och även om de nog aldrig hade någon tanke på att leva enbart på bandet, ens när de började, så levde de mer för musiken förr.
– Vi har lite mer distans till bandet nu, säger Richard.
– Men vi har aldrig riktigt pratat om planer och ambitioner, säger Conny. Vi har ingen masterplan.
– Vi är bättre på att spela nu, det är kanske den största skillnaden, säger Markus.
– Ja, vi är mer dynamiska, säger Conny, förr körde vi bara på.

Bandnamnet Björns vänner kom till av en slump och kretsar kring Björn Eriksson, som i slutet av nittiotalet sammanförde en samling kompisar som var för sig gillade att spela musik och skriva låtar. När bandet hade repat i några månader, tyckte Björn att det var dags att spela live, så han arrangerade en liten festival i Folkets Park i Malmö. Han kallade den Björns dag, efterfesten Björns natt och sålunda fick bandet heta Björns vänner. När bandmedlemmarna fick höra talas om det nya bandnamnet blev de halvnöjda, men Björn hade redan tryckt upp tröjor med Björns vänner-tryck. Då var det inte mycket att göra.
– Vi pratade om att ändra namnet när vi började spela igen, men nu känns det för sent att byta, säger Markus.
– Vi hade kanske bytt om vi hade låtit helt annorlunda, säger Conny.
– Ja, men nu heter vi ju det, säger Richard.

Och de är fortfarande Björns vänner.
– Ja, han är fortfarande viktig, men inte längre lika involverad, säger Conny.

Ni har stulit våra drömmar släpps den 1 oktober.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!