Aura Oyasumi. Bild: Julia Micanovic

Aura Oyasumi: "Detta är vår kanske lökigaste låt hittills"

17:05 11 Aug 2017

Malmöduon är tillbaka med en ny låt och tillhörande musikvideo.

I dagarna släppte Vera Stiglund och Jonathan Jörnfalk – tillsammans mest kända som r&h-hoppet Aura Oyasumi – videon till sin senaste låt Romantiker (regisserad av duktiga Julia Micanovic och Walter Hedlund). Vi passade därför på att ställa några frågor till duon, dels om låten i sig, men också om hur de förhåller sig till sitt samarbete och skapande.

Ny låt och ny video, alltså. Vad kan ni berätta om Romantiker?
Romantiker är en låt om att vara nykär. Vem kallar sig själv för romantiker ens? Ingen! Det är lite lökigt, men lökigt behöver inte nödvändigtvis vara dåligt: det är fint också! Kanske är detta vår lökigaste låt hittills, och vi är stolta över det.

Sist vi hördes var under lite tråkigare omständigheter, i samband med att kommentarsfältet till er musikvideo 6 hade hijackats av pervon som inte kunde hantera det faktum att videon porträtterade lesbiskt sex. Hur har ni gått vidare från den "episoden"? Vad lärde ni er av den?
– Vi gick vidare från den episoden ganska snabbt faktiskt. Klart var det trist och en mood killer, men efter att vi hade sagt ifrån och tagit avstånd så fanns det ingen anledning att låta deras kommentarer leva vidare hos oss. Folk kommer alltid vara idioter tror vi, tyvärr, och om någon mer kommentar kommer så kommer vi inte låta det glida mellan fingrarna. Det är viktigt att säga ifrån, men man ska heller inte hänga upp sig för mycket: nättroll är nättroll liksom, stora töntar bara.

Vad har ni haft för er sedan dess?
– En massa grejer! Vi har arrangerat klubben BABY på Moriskan tillsammans med David Lewerentz under hela sommaren och det har blivit en hit! Superkul! Vi har också spelat in nya, ännu fetare grejer. Vi är taggade på framtiden!

Det känns som att för varje låt jag hör med er blir ni självklarare och självklarare i ert uttryck. Känner ni detsamma?
– Ja, det känner vi verkligen. När vi hade gjort denna låten, och när vi hade gjort 6 så kände vi verkligen att vi var på rätt spår. Det är låtar som vi båda hade lagt till i vårt bibliotek även om det inte var vi som hade gjort dem. Det känns som att vi båda har blivit bättre och mognat i hur vi uttrycker oss. Vi har bara gjort musik tillsammans i ett och ett halvt år, och den första tiden var lite sökande. Men nu har vi landat!

Hur ser ert musikskapande ut, om vi bryter ner det i rena arbetsuppgifter? Vem gör vad?
– Jonathan skriver musiken och gör en skiss på beatet. Därefter gör vi det mesta gemensamt ända fram till mix. Vi brukar skriva texter ihop eller genom att vi bollar på sms. Vi spelar in och arrangerar ihop. Sen lägger Jonathan the final touches i mixen medan Vera sköter det mesta på sociala medier.

Vad är ert bästa råd till andra som samarbetar kreativt?
– Att bara göra det som är nice! Vi är firm believers (och beliebers) av att om vi har det bra och kul när vi gör musik kommer det att höras på resultatet. Och att vara tydlig i sin kommunikation så att alla är på samma kreativa plan.

Vad har ni på gång framöver?
– Vi har många roliga samarbeten på gång som vi längtar efter att få göra mer av. Det har också byggts upp ett litet lager av beats, låtar och låtidéer som är riktigt bra och som vi jobbar vidare på. Vi vill bara göra bra låtar tillsammans och med andra. Det känns som att det är mycket fett som händer i Malmö behind the scenes nu. Det ska vi vara en del av att pusha och lyfta fram. Det är dags.

Läs även: "Pervotätt i kommentarsfältet när Malmöbandet sjunger om lesbiskt sex"

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!