Stillbild från Aura Oyasumis "6". Foto: DJ Swedbank

Pervotätt i kommentarsfältet när Malmöbandet sjunger om lesbiskt sex

15:56 17 May 2017
"Det är så sjukt tröttsamt och förnedrande när ens läggning sexualiseras."
 
Året är 2017 och det springer fortfarande runt förvirrade heteromän som tror att lesbiska samlag enbart finns till för deras egen höga njutning. Detta blev sorgligt uppenbart i veckan när Malmöbandet Aura Oyasumi släppte videon till sin nya singel.
 

6, som låten heter, handlar om sex mellan två förälskade tjejer som inte kan slita sig ifrån varandra. Det dröjde inte länge innan kommentarsfältet till videon fylldes med märkliga reaktioner. Vera Stiglund (som tillsammans med Jonathan Jörnfalk utgör Aura Oyasumi) förklarar:

– Det var specifikt två kommentarer som vi reagerade på, där bland annat en vit heterokille hade skrivit hur videon hade fått honom att vilja ge sig själv en "konstant avsugning" samtidigt som han "spelar schack med en vacker kvinna". Både Jonathan och jag blev helt chockerade och äcklade.

Det här var inte den enda problematiska kommentaren som nådde Vera och Jonathan.

– Det trillade in ytterligare några sexistiska kommentarer, och några kommentarer som antydde att lesbiskt sex är "hett och sexigt" och det var inte alls det som vi ville förmedla med låten eller videon. Det är så sjukt tröttsamt och förnedrande när ens läggning sexualiseras och anses "het" och "porrig" i en vit, heteromans ögon, bara för att det är sex mellan två tjejer. Reality check: det är 2017!

Hur kände du när du läste kommentarerna?
– Vid det här laget hade vi hoppats på att folk har insett att lesbiskt sex inte är som på porrfilm där sexet ofta är till för att tillfredsställa män. Det är inte okej med dessa kommentarer, på samma sätt som det inte är okej att folk busvisslar åt mig och min tjej för att vi ger varandra en kort puss på stan.


Jonathan Jörnfalk och Vera Stiglund, aka Aura Oyasumi. Bild: Felix Schyllert

Mest för att slippa associeras med dessa kommentarer valde Vera och Jonathan att ta bort dem helt från kommentarsfältet. Sedan skrev de privata meddelanden till personerna där de ifrågasatte deras kommentarer.

– För oss är det viktigt att inte låta sånt här tysta oss, någonsin, och därför sa vi ifrån direkt. Kommentarer som dessa bevisar att hela samhället är marionettdockor som hänger i trådar styrda av heteronormen och patriarkatet, och vi vill göra allt vi kan för att klippa dessa trådar.

Vera och Jonathans förkastande av de homofoba kommentarerna gav ganska snart effekt, skulle det visa sig.

– Efter inlägget fick vi ett fint svar från en av männen som visade att han verkligen tagit åt sig av vad vi sa och hur vi hade uppfattat hans kommentar, och det var fett att se att inlägget faktiskt hade lyckats ge honom en annan syn på saken. Det visar på ett sunt tillvägagångssätt!

Läs även: "Hur bryter man en Tinderförbannelse?"

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Artist: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!