Årets bästa serie – som alla verkar ha missat

Redaktion 09:53 19 Dec 2018

Spionthrillern Counterpart har blivit omnämnd som en av 2018 års bästa serier och kritikerna hyllar den till skyarna, men tyvärr verkar inte Counterpart ha fått den uppmärksamhet den förtjänar bland svenska streamare.

Första säsongen av den prisbelönta spionserien Counterpart, som släpptes i början av året, har gjort stor succé i USA och blivit hyllad av både kritiker och tittare. Men av någon anledning verkar svenskarna ha missat serien och dess storhet totalt.

Counterpart utspelar sig i Berlin trettio år efter Kalla kriget. En olycka under ett experiment resulterade i att världen kopierades. Det skapades en parallell värld som är till synes exakt likadan med identiska versioner av alla personer. I serien får karaktären Howard Silk efter trettio år får reda på att “den andra sidan” existerar, och i samband med det får han möta sitt andra jag – Howard Prime. De två karaktärerna är, trots att de delar barndom och minnen, helt olika varandra. Den ena är en försiktig, ödmjuk man som lever ett helt vanligt och odramatiskt liv, och hans motsvarighet från andra sidan är en kall och hård fältagent.

säsong 2 xsyns bland andra Oscarsnominerade James Cromwell i en återkommande gästroll.

Oscarsvinnaren J.K. Simmons, känd från bland annat Whiplash och Juno, briljerar i sina dubbla huvudroller som Howard Silk och hans identiska counterpart-version från den andra världen. Att spela två versioner av samma person är en utmaning men Simmons gör en skådespelarinsats i världsklass. På ett skickligt och exceptionellt sätt byter han mellan rollerna och det är aldrig svårt för tittaren att förstå vem som är vem. Det är med otrolig finess och små detaljer som han skiljer på de två karaktärerna, genom att byta röstläge, ändra kroppsspråk och spela mycket på personlighetsdrag. Det är många gånger man glömmer att det faktiskt är samma person som spelar de två helt olika karaktärerna.

Enligt seriens skapare Justin Marks, som även ligger bakom Djungelboken och kommande Top Gun 2, föddes idén om Counterpart ur frågan “vem skulle jag vara under andra omständigheter”? Alla har någon gång i sitt liv funderat över sådana frågor och när den frågan mötte spiongenren skapades Counterpart. Trots att serien egentligen saknar verklighetsförankring känns den ytterst trovärdig och produktionen har verkligen lyckats skapa en spiondeckare med en twist. Counterpart blandar sci-fi, drama och action med starka och komplexa karaktärer.

Oscarsvinnaren J.K. Simmons gör en enastående skådespelarinsats i sina dubbla roller i serien.

Counterpart är en serie för alla, den berör teman som alla kan relatera till. Tittaren kastas mellan nagelbitande actionscener och djupa samtal om tillit och förlorad kärlek. Skiftningarna mellan de två världarna som, trots att de är identiska till ytan, ger helt olika intryck. Det blir många överraskningsmoment under säsongens gång och mystiken följer som en röd tråd genom serien. Första säsongen är fullspäckad med interna konflikter, hemligheter, avslöjanden och en hög dos av spänning.

Hela första säsongen finns tillgänglig på Viaplay och den 10 december hade säsong 2 av Counterpart premiär. Under hela vintern släpper Viaplay ett nytt avsnitt varje vecka, dagen efter USA. Läs mer om Counterpart och Viaplays andra serier här.

 
Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!