"7 tips till mina allergikerkollegor"

Casper Törnblom 12:01 14 Feb 2018

Allergikern Casper Törnblom ryter ifrån efter uppståndelsen kring Pelle Kanin.

Så här är det. Allergiker, och framförallt allergikers anhöriga är ofta oerhört omständliga. Oftast överdrivet omständliga till och med. De knusslar och låter, tränger sig in i kök och ropar högljutt på restauranger. Stor sak, hela tiden. Själva uppsynen av en nöt verkar få dem ur spel. Men sen är det ju också så att det ibland handlar om självaste livet, absolut inte alltid, nästan aldrig faktiskt. Men ibland.

Detta ibland, gör det tyvärr inte acceptabelt att bli en outhärdlig människa som ständigt propagerar för sin allergi i sammanhang och osammanhang. Det går alldeles utmärkt att leva ett liv som allergiker utan att skapa förtryckt irritation bland sin omgivning. Som en person som skjutit i sig ett par dussin adrenalinsprutor i sina dagar säger jag det här med största ödmjukhet inför allergins faktiska konsekvenser. För trots det, att jag ett par gånger per år är nära att mista livet på grund av oaktsamhet eller missförstånd, har jag kommit fram till att det går fint att trava fram här på klotet utan att bli betraktad som en mindre älskvärd individ av sin omgivning. Därför har jag nu sammanställt ett par tips till mina allergikerkollegor som verkar gett upp sin övriga identitet till förmån för att ovetandes utgöra den mest tärande parasiten på samhällskroppen.

1. Var bara tyst. Ingen vill höra om dina allergier (med reservation för punkt 7).

2. Det är okej att fråga på restaurangen och hemma hos folk, men ställ för guds skull inte till en scen. Gnäll inte över att du inte kan välja det du vill för att det är nötter i, vem tror du att du är? Var glad över att det finns mat till dig överhuvudtaget.

3. Avstå, utan att göra en stor grej av det. Ibland vet folk inte om det är nötter i det de serverar, ja det kan tyckas konstigt men folk är konstiga. Det är ingen ursäkt för dig att bli en treåring. Få ABSOLUT inte folk att anstränga sig extra för att du också ska få något att äta. Hellre svälter du.

4. NEJ, du FÅR inte gå runt och gnälla över att du kommer dö om någon äter en jordnöt på din arbetsplats/skola/gym. För det är inte så, det är så fruktansvärt jobbigt att stöta på den här pseudovetenskapliga gruppen. Luftburen nötallergi leder inte till anafylaktisk chock (tillståndet då vi allergiker kvävs ihjäl av vår egen kropp på diverse sätt), det är forskningen rörande överens om.

5. Var inte elak mot allergiska barn, tänk på hur jobbigt de redan har det med sina alarmerande föräldrar som inte önskar dem en lugn stund varken i skolan eller på kalas.

6. Ja ja, bär en adrenalinpenna, en karta betapred och lite aerius, det här i kombination med en god SOS-lina kommer, tro det eller ej, räcker för att inte dö.

7. Lär känna din allergi. De flesta läkare rekommenderar så klart inte det här men jag har en fast övertygelse om att den värsta typen allergikerpropagandister nästan aldrig fått i sig en nöt eller två. Kanske att sjukhus borde upprätta "Nötrum" där dessa galna allergiker kan få traumabehandling genom att skjutsa i sig lite "spår av nötter" för att faktiskt se vad som händer. Plus, på sjukhus finns de enda som är på fanatikernas sida. Bara här får du oja dig och gråta ut mot en vit rock. Det är ditt safe space. Dock på villkoret att du annars följer råd 1-6.

Det var nog det, nu går vi vidare in i en framtid där allergiker inte längre behöver betraktas som spetälska på grund av sitt beteende.

Casper Törnblom, allergiker.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som förs fram i texten är allergikerns egna.

Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!