10 sevärda pridefilmer

21:13 23 Jul 2020

Stockholm Pride blir som bekant en digital historia detta år. Nöjesguidens filmredaktör Kasia Syty listar här sina bästa hbtqi-filmtips.

Funeral Parade of Roses (1969) av Tosho Matsumoto 
Finns på Draken Film
En banbrytande film om transpersonen Eddies psykedeliska resa genom Tokyos queera nattliv. En helt nödvändig injektion av avantgardistisk konst, droger, drama och stora känslor. 

Pride (2014) av Matthew Warchus
Finns på SF Anytime 

England 1984-85. Margaret Thatcher sitter vid makten och gruvarbetarfacket är i strejk. En grupp queera aktivister samlar in pengar för att stötta de strejkande och deras familjer. En obligatorisk film som understryker vikten av solidaritet och möten över gränserna.


Kiki (2016) av Sara Jordenö 
Finns på SF Anytime
Dokumentären skildrar kikiscenen, en subkultur och rörelse bildad av afroamerikanska queerungdomar i New York. Om att hitta mening, acceptans och en ny familj genom voguing.  

Porträtt av en kvinna i brand (2019) av Celiné Sciama 
Finns på Draken Film och TriArt Play
Bretagne, Frankrike, 1760. En porträttmålare och hennes musa. Girlhood-regissören Celiné Sciama fräschar upp kostymdramagenren med ett queert och feministiskt narrativ. 

Laurence Anyways (2012) av Xavier Dolan 
Finns på SF Anytime och TriArt Play
En närmast tre timmar lång dolansk filmpärla om en ung författare och lärare som en dag berättar för sin flickvän Fred att han egentligen är kvinna.

Carol (2015) av Todd Haynes 
Finns på SF Anytime
Femtiotalets USA. Ett episkt lesbiskt Hollywooddrama som ger rysningar och hopp om att gayikonen Cate Blanchett ändå kanske innerst inne drömmer om att lämna sin man och gå över till spöksidan.

En fantastisk kvinna (2017) av Sebastián Lelio 
Finns på SF Anytime och TriArt Play
Den chilenska operasångerskan Daniela Vegas förstklassiga roll som Marina, en ung transkvinna i Santiago som har en relation med den betydligt äldre mannen Orlando. Han dör plötsligt efter att de har firat Marinas födelsedag.

Disclosure (2020) av Sam Feder 
Finns på Netflix
En minst sagt folkbildande Netflixdokumentär som analyserar Hollywoods syn på transpersoner genom tiderna, med några av de mest kända av amerikanska transskådespelare och filmskapare: Laverne Cox, Lilly Wachowski, Alexandra Billings, Lance Ford, Mj Rodriguez med flera.

The Watermelon Woman (1996) av Cheryl Dunye
Finns på Apple TV
En film om en ung lesbisk regissör (Cheryl Dunye), besatt av att göra en dokumentär om en namnlös svart skådespelerska, som på 1930-talet spelade i många filmer. Hon namngavs inte i några eftertexter men i en film kallades hon för "Watermelon Woman".

The Misandrists (2017) av Bruce La Bruce 
Finns på SF Anytime
Filmen, av en av queerfilmvärldens främsta provokatörer, handlar om nunnan Big Mother och hennes flickskola på landsbygden. Skolan utgör egentligen täckmantel för en radikal terroristfraktion som planerar att förgöra patriarkatet. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!