Zacke - Pengar. Frihet. Zakaria Jamal.

Sofie Andersson 00:00 31 Oct 2020

Det var på två taniga ben och iklädd en urtvättad Coca cola t-shirt som jag mötte Zakarias Lekberg första gången. Min blonda page studsade i takt med mitt outtröttliga hoppande, i högtalarna pumpades Mammas nya kille av Zacke och Frej Larsson. Med sin musik levererar Zakarias inte bara tunga beats och påhittig rap, han får rum att expandera och sin publik att relatera. Om det så handlar om samhällskritik, identitet eller småstadsideal, är Zakarias Lekberg där, med en nyckfullhet som gör det obegripliga begripligt.

Pengar. Frihet. Zakaria Jamal. är Zakarias fjärde album och uppföljaren till hans tvåfaldigt Grammisnominerade album Fattigkussen från 2016. Albumet är en personlig samhällsskildring där han målar upp ”luftslottet” Sverige. Ett Sverige som bekvämt stoltserar med gamla meriter och medvetet vägrar kännas vid sitt nya jag. Genom Pengar. Frihet. Zakaria Jamal. färdas vi från Loet i Luleå till brinnande bilar på Solsidan

Zakarias är sedan länge erkänd för sitt pricksäkra textförfattande och sin sinnrika symbolik. Men det är de välarbetade beatsen, de vackra melodierna och uppfinningsrikedomen i produktionen som gör det för mig just denna gång. Totalt består albumet av 11 låtar varav sju helt nya och gästas av namn som Tove Burman, Parham, Kevin Mukuri och Movits! såklart. 

Nu släpper Zacke sitt fjärde album, min blonda page är ett minne blott och Coca cola-tishan är sedan länge fördärvad. Men det spelar ingen roll, för allra tydligast är det att Zakarias Lekberg består.

 
Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!