Rural Tapes – Rural Tapes

Love Carbin 00:00 2 May 2021

Rural Tapes har släppt sitt debutalbum Rural Tapes. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om s.k. “self titled” albumnamn. Lite tråkigt kanske. Men men, det är musiken vi är här för! Och den är spännande måste jag säga. Skivan är mestadels instrumental, och är både filmisk och mörk. Det är tydligt att bandet har lyssnat lika mycket på Stereolab och LCD Soundsystems elektroniska experiment, som Philip Glass och Steve Reichs minimalistiska klassiska musik. Men influenserna tar inte slut där, för på skivan ryms även mer Chopinklingande klassisk musik och Coltrane-esk jazz. Vi får även lite världsmusik på andra spåret. 

Det som möjliggör dessa mycket ambitiösa ljudvärldar är basen och trummorna som hela tiden låter typiskt rockiga. Det är tyvärr också vad som håller skivan tillbaka. Under lyssningen så finns det så många intressanta idéer som bandet endast låter finnas i bakgrunden innan de glöms bort. Det är ju trots allt rocklåtar och någon måste ju vilja lyssna på musiken, kanske bandet tänkte. Men jag måste vara lite hård mot Rural Tapes nu, för det här är riktigt bra och spännande, men det kan vara så mycket mer! I framtiden hoppas jag att de försöker frigöra sig från rockgenren vilket i sin tur kommer göra genomslaget större. Men trots det är det här är en skiva som man inte får missa!

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Dodie – Build a Problem

Dodie är en sån artist som jag värjt mig ifrån att lyssna på. Kanske för att hon påminner mig om 2017, när jag ville bli instagram-aktivist och lyssnade på Ocean Eyes av Billie Eilish på repeat. Visserligen är hennes debutalbum Build a Problem både välproducerat och fyllt av vackra låtar, men samtidigt känns det som att hon spelar det säkert (dvs tråkigt). Dessutom kan jag inte släppa känslan av att hon vill vara en snäll Billie Eilish. 

Van Morrison - Latest Record Project Volume I

Jag minns än i dag första gången jag hörde Brown Eyed Girl. Bilradion spelade “tjalala” och det kändes omöjligt för mig att inte nicka i takt med huvudet. Då var jag bara drygt tio år gammal, men sedan dess har jag haft en svag punkt för soul-doktorn Van Morrison.

Sara Wohlin Zerpe – Gör det nu

Jag blir alltid patriotisk när det kommer till norrländsk pop. Vare sig det är Säkert, Katohjärta Honungsvägen eller Duschpalatset. Ber om ursäkt för min Umeå–centrism, finns så mycket mer också! Till exempel norrbottniska Sara Wohlin Zerpe som nu EP-debuterar med Gör det nu. Det är en fin samling med svensk indiepop som alla som gillar det Annika Norlin gör bör lyssna på.