Pärlor vi missat: Little Simz - Drop 6

Sofie Andersson 00:00 29 Dec 2020

Little Simz är en mästerlig rappare och levererar bars som ingen annan jag vet. Förra året galopperade hon genom ett enastående musikår, där hon kammade hem både priser och tunga nomineringar. Fjolårets album Grey Area var djärvt, med pricksäkra skildringar och oklanderlig leverans av både grime, neo-soul och nyfunna experimentella trådar. Hon beskrivs som vår tids Lauryn Hill och har smeknamnet Barz Simzson. 2020 blev hon min mest spelade artist på Spotify, mycket tack vare sin senaste EP, Drop 6.

EPn är en återkoppling till hennes tidigare “Drops” mellan åren 2014 och 2015 men också ett resultat av en ny och grundande men allt som kvävande tillvaro. Vi hör det på låten You should call your mum:

Guess life forced me to calm down, get my mind right / Livin’ day by day, sleepless night by night / Bored out of my mind / How many naps can I take? / How many songs can I write? 

Den låt som kanske allra tydligast är kopplad till året som gått. Drop 6 föddes ur en pandemi och under hela EPn behandlas känslor av ångest och ofrivillig ensamhet. 

Migh bang, might not inleder EPn precis så som vi känner Little Simz, med rappa ordföljder och ett tydligt upptempobeat. Tempot trappas därefter ned och landar till sist i den böljande och melankoliska låten where’s my lighter. Med Drop 6 lämnar Little Simz det orubbliga självförtroendet från Grey Area hemma. Och på så sätt lyckas hon också få EPn att kännas som ett helt eget projekt, istället för hopplockade skärvor av fjolårets dundersuccé.

 
Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Therion - Leviathan

För att vara så pass etablerat som Therion är arbetar de i en högst perifer miljö, bortom trender och regler. Det gör det svårt att veta vad man ska förvänta sig av bandledaren Christofer Jonssons gotiska symfoniska operametal. Men inför denna sjuttonde fullängdare var ambitionen uttalad att ta fram Therions mer ”hittiga” stunder.

Michaela Åberg - Merry Crisis

Så länge jag kan minnas har jag varit svag för psykedelisk rock. Musiken lyckas många gånger gräva sig långt innanför huden, men det finns även flera fall då psykrocken har misslyckats och i stället framstått som pretentiös. Det hela beror helt enkelt på vem artisten är. 

Bicep – Isles

2020 var ett år av hemmasittande, men på Isles har Bicep gjort en musikalisk jorden runt-resa, influerade av Londons alla ljud.