Jonatan leandoer96 – Sugar World

Leonard Lukic 12:01 5 Feb 2023

Han är främst känd under sitt alias Yung Lean och är en av Sveriges största artister internationellt. Denna titel befästes ytterligare när hitlåten Ginseng Strip 2002 blev en av världens mest spelade på TikTok under 2022. Med pseudonymen Jonatan leandoer96 tar musiken en annan konstnärlig riktning som förändras på varje projekt. Hans senaste album Sugar World tar ett mer rockigt kliv soniskt.

När jag lyssnar på Sugar World känns det som att jag befinner mig på en amerikansk high school-bal under det tidiga 2000-talet, eller vid ett bröllop där bandet spelar ett medley av olika rockballader och poplåtar.

Likt hur omslaget avbildar artisten som en charmig bröllopsångare i ett retrolandskap består ljudbilden av romantiskt smöriga gitarriff och ett svärmande pianospel. Det kompletteras sedan med vackra stråkarrangemang, som på exempelvis Rivers of Another Town, samt ett glatt tonläge med häftiga sirenljud. Dock märks det att han har svårt att knyta ihop säcken och ibland känns musiken utdragen.

Den oskarpa sångrösten är nyckeln till projektets råa känsla. jonatan leandoer96 lyckas skapa en trivsam atmosfär genom att väva samman okonventionella metoder med traditionell produktion, det känns udda men familjärt på samma gång. Det märks att han har kul och det smittar av sig.

Det känns som att jag är där, vid middagen eller under balen där det lokala bandet gör sin första spelning. När låtar som Nightmare Amusement Park eller Swedish Elvis Storm spelas börjar jag känna mig lite lätt sentimental samtidigt som ett glatt skratt smyger sig fram.

Sugar World är en fantastisk blandning av gamla rockballader och låter exempelvis som något Bryan Adams, Nazareth eller Europe skulle göra tillsammans med en svensk kammarpopsartist i ett alternativt universum. I världen som avbildas stiger jonatan leandoer96 fram och äger scenen.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner