David Ritschard – Blåbärskungen

Love Carbin 18:59 23 Sep 2021

Jag hatar Americana. Och country. Hela grejen, nej det har aldrig klickat för mig. 

Men nu kanske jag måste omvärdera mitt hat. För David Ritschards nya skiva är smått genial. Att lyssna på Blåbärskungen (för övrigt en skitbra titel) är en vacker och vemodig, men samtidigt pampig upplevelse. Inte minst för texterna som drabbar mig hårt. Se bara textraden ur det inledande titelspåret:

Vet hur det känns att sabba festen

Och jag vet en del om vin

Vet hur det känns att få på käften

Vet hur man kör en skurmaskin

Fantastiskt. 

Men texterna är inte bara vemodiga, här finns humor också. Tänker till exempel på raden “Jag är Sveriges Johnny utan cash”. Skrattade ändå lite.

Och texterna backas upp av ett band som ständigt låter bra, vare sig det är sorgliga ballader eller mer grooviga folklåtar. Man skulle kanske kunna tänka sig att soundet skulle vara b-igt men inte heller det.

Det slutar med att jag nästan febrilt söker efter fel, utan att hitta något riktigt konkret. Men några av spåren träffar inte riktigt lika hårt, eller kanske blir det för mycket americana för mig... Ja, det har nog att göra med den personliga smaken. Så om du gillar country är detta ett absolut måste. Men jag är övertygad att den kommer konvertera några indieheads också. Och det är ändå ett bra betyg.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner