Bo Kaspers Orkester - 23:55

Sophie Winberg 00:00 26 Nov 2019

Bo Kaspers Orkester är ganska outforskade vatten för mig, eller i alla fall så outforskade de kan vara för någon som är uppväxt i Sverige. De har ju släppt 12 album under min livstid så det vore ju en sjuk bedrift att helt ha missat dem.  

Därför gjorde jag det enda rimliga i det här läget. Innan jag själv lyssnade på plattan ringde jag upp min mammas make, Per. Han är 60, hovslagare, fritidsseglare, samt det enda Bo Kaspers-fan jag känner. Per fortsatte borra högljutt i någonting under telefonsamtalet, men så här mycket förstod jag om hans kärlek till bandet: 

”De är glidare. På ett jäkla skönt sätt. Och spelar svensk folkmusik! Jazz! Med ett jävligt soft groove. Lite slick, lite smart, lite salsa. Och så lite molltoner. Behaglig melankoli. Må-bra-depp typ? Med skönt gung och fantastiska texter.” Han berättade att hans band spelade ett gäng av Bo Kaspers låtar, la på, och kompletterade sedan med detta sms: 

Med denna bakgrundskunskap lyssnade jag själv på den nya plattan. Var det jävligt soft groove? Jadå! Var det lite slick, lite smart, lite salsa? Jomen det tycker jag absolut. Skönt gung? Absolut. Musikerna är såklart så kompetenta att det vore oförskämt att inte berömma dem, och för att vara ett bands 12:e album känns det oväntat hungrigt. 

Även om jag själv kanske inte är ett konverterat fan så är jag mycket säker på att Per kommer bli mycket nöjd, och det är ju ändå det viktigaste. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

David Pagmar - Färgen som målade livet flagnar

David Pagmar har bytt skepnad många gånger. Han debuterade som musiker under artistnamnet Montt Mardié, som sedan bara blev Monty. Pagmar har även vistats i många olika rum, från Grammisuppträdande tillsammans med Lorentz till vigseln mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Storkyrkan.

Camila Cabello - Romance

Jag vet inte om det är artistisk fåfänga eller bolags-chefers tvång som tvingar singel-artister som Camila Cabello att släppa hela plattor. Men jag vet att det är helt onödigt. Vi kräver det inte av dem, de är inte bra på det, och deras framgångar hör hemma på singel-listorna ändå. 

Steso Songs - Utomjording hon

Den mångfasetterade musikern och kulturredaktören Karolina Stenström är aktuell med musik under projektnamnet Steso Songs. Sedan 2006 har hon gjort musik i olika konstellationer och denna gång är det  musik på svenska. EP:n är inspirerad av Bikini Kills Alien She och Stenströms självupplevda tid i Småland.