Inte sedan Wayne’s Bakery har det legat någon schysst matställe på Kungsholms strand. Det var tolv år sedan. Därför känns det fantastiskt att en inrättning som Jin & Peeters öppnar just här.
Ambitionsnivån är vänskaplig minimalism med ett fåtal rätter som serveras i en älskvärd miljö. Hela lokalen andas kompis. På menyn står dumplings, grillad kyckling, kyckling-smörgåsar, belgiska våfflor, hemgjord vaniljglass och Motokos småkakor. Inget mer. Det kan så klart bli enahanda för den som går hit ofta, men när det är vällagat kan det också bli en kär vana. Sakiko Jin och Bart Peeters är gamla kollegor från Mathias Dahlgren. Hon är från Japan och han är från Belgien. Två länder med helt olika matkulturer. Vid en första anblick kan det kännas som om dumplings och belgiska våfflor borde utesluta varandra på en restaurangmeny. Men det är helt tvärtom ett mycket spännande möte. Duon har helt enkelt tagit det de saknar och älskar hemifrån och börjat göra det här. Sakikos dumplings har en skön fasthet utan att vara hårda, milda men ändå med karaktär och såsen till är fint balanserad med bland annat en japansk chiliolja och vit sesampasta. Den hemgrillade knäredskycklingen är en mör och saftig njutning. Och Barts belgiska våfflor serveras precis som de ska, pudrade med florsocker och endast vispad grädde till. Bäst av allt är ändå priset. För en lite större peng än en snabbmatsnota får du inte bara vällagad mat, du får en vän.