Det senaste rönet: skönhet lönar sig

Parisa Amiri 14:56 9 Sep 2011

Har ni läst om Daniel Hamermesh, ekonomiprofessorn från Texas som vill införa positiv särbehandling av "fula" människor? 

Han skrev boken Beauty Pays: Why Attractive People Are More Successful och dyker upp i de flesta magasin och tv-sammanhang. Intressant ur sociologiskt perspektiv, men är det värt en politisk åtgärd? Läs på Economist, eller titta på klippet från CNN:

Att genetiskt välsignade individer lever bättre liv behöver vi väl inte ens diskutera?

Men för att vinna några skratt istället för att förbittra er ytterligare rekommenderar jag The Bubble-avsnittet i 30 Rock. Tina Feys karaktär Liz Lemon dejtar hunken Jon Hamm (från Mad Men) och upptäcker att han inte ens är medveten om snyggförmånerna. 

Det intressanta är vad särbehandlingen skulle innebära och hur man skulle gå tillväga. Hur långt kan man gå? 

Måste man få ett intyg på att man är så ful att man lider av det? Skulle fulhet vara avdragsgillt? Kan man bli inkvoterad pga sin fulhet (ser ljus framtid för egen del)?

Vem skulle bedöma fulheten och på vilka grunder?

Appen Beauty Checker bedömer ditt utseende på en skala från 1-10, baserat på proportioner och symmetri, skulle det vara något?

Ska man bekosta plastikkirurgi för alla fula människor? I vilken ålder?

Tvångssterilisera alla fula människor för att få ett slut på eländet? Blir det något man kan undersöka vid fostervattensprov, precis som kromosomfel och liknande?

Fler blogginlägg från Parisa Amiri