Som väntat ägde Lena Dunham Skavlan

Parisa Amiri 16:05 17 Nov 2014

Lenas tiominutare hos Skavlan började med en sedvanligt krystad övergång av Skavlan där han måste få till en forcerad gemensam punkt mellan de vitt skilda gästerna. Ett grepp absolut ingen tittare efterfrågar och som känns igen, med om möjligt ännu sämre utförande, från Jenny Strömstedts show. 

Lena fick artigt hantera en uppblåst TopGear-gubbes ovilja att acceptera att hon inte kan lära sig köra bil. Det var som en välskriven sketch, att hon gång på gång poängterade att "många män har försökt men misslyckats" för att säga att "du är inte den första som kommer och tror att du ska åstadkomma det här", men det verkade otroligt traumatiskt för bilmannen. 

Så gick de vidare. 

Skavlan frågade Lena om en av hans absoluta hjärtefrågor, nämligen att hon förändrar hur "unga" ser på sina kroppar.  

Notera "främst kvinnokroppar" för att prata om det hon personligen är engagerad i. 

Här hintar alltså Skavlan om nakenheten i serien! Det skulle kunna bli ännu ett standardsvar men efter en längre bokturné och alla de intervjuer hon har i bagaget med sin – nu fyra säsonger långa, premiär 12 januari! – serie kände hon väl att här behöver något annat sägas. Igen.

MHM. Lex den intervjun där Christina Hendricks fick ännu en fråga om att vara "full-figured" och vägrade ta det mer.

Och oooh, den tillfälliga syrligheten i den där blicken. Att verkligen vrida huvudet åt sidan för att ge maximal side eye. 

Vet ni, det HÄR är däremot modigt. Att våga riskera Den Trevliga Stämningen i studion för att hon inte bara ler och skojar bort frågan. Den trevlighet som speciellt kvinnor förväntas upprätthålla. 

Hon avslutar med den perfekta kroken med tillhörande, välförtjänt nöjdhet, en mening som går att översätta till "Nu du, Skavlan, nu fick du tänka till". Såg om det här fyra gånger med exponentiellt ökad njutning. 

Här började Skavlan panikfrusta av skratt, "Jag menade inte så!", och Lena gav honom ett menande "Nej, du sa 'Det finns de som säger'".

Nu sitter Skavlan där och undrar hur han ska återvinna Lenas förtroende?

 

Men dåså! In the clear!

När jag ändå har er på Lena-tråden, läs upp er på Rebeckas recap/rapport om de anklagelser Lena fick motta angående sin bok och andra tveksamheter hon ifrågasätts för.

Därefter läser ni Hanna Fahls fina intervju i DN från i helgen, där Lena pratar just om att leva upp till alla förväntningar och att hela tiden jobba i relation till de anspråk hon antagits ta. Som slutar på det här utmärkta sättet (spoiler):

"På flygplatserna i både London och Stockholm skyltar bok­affärerna med 'Not that kind of girl', det vita omslaget med cerise text skarpt och tydligt. Jag glömde fråga en sak under intervjun: om titeln är en kommentar till oss, vi som projicerat vår sorts tjej på Lena Dunham och 'Girls' och blir frustrerade när hon inte är vi."

Fler blogginlägg från Parisa Amiri