Jay-Z, Open Letter, Kuba, Brooklyn Nets och Vita huset

Amat Levin 15:08 12 Apr 2013

Igår släppte Jay-Z Open Letter, en rykande kontring till alla som har snackat skit om honom de senaste dagarna. Först lite bakgrund.

 

I början av april gjorde Jay-Z och Beyoncé ett besök i Kuba för att fira sin femårsdag som gifta. Naturligtvis blev amerikanska medier och politiker rasanda. Några dagar senare började det ryktas om att Jay-Z ville starta en sportagentur, något som i så fall skulle göra att han, på grund av intressekonflikter, måste sälja sin del i NBA-laget Brooklyn Nets. Hur stor andelen var? 0,670 procent, till ett värde av ungefär 350 000 dollar. Detta orsakade hånskratt från en rad olika håll, trots att Jay-Z (som jag tidigare skrivit om) har haft ett betydligt större inflytande på laget än vad hans andel säger, och dessutom lyckats tjäna en ansenlig hacka på projektet. Så – trött på all uppståndelse ringde Jay-Z upp Timbaland och Swizz Beats och bestämde sig för att svara på kritiken.

 

Och nu har Vita huset dementera uppgifter i låten. Bland annat om att Obama ska ha bett Jay-Z att strunta i kritiken och istället ”come chill on the beach” och att Jay-Z och Beyoncé ska ha fått ”tillstånd” från Vita huset att besöka Kuba.

 

Några tankar:

 

1. Jay-Z är alltid som bäst när han är arg.

 

2. Det här är en sån fin throwback till hur hiphop såg ut på nittiotalet. Någon blir förbannad, går in i studion på kvällen, spelar in låten och tar sedan med sig den till närmaste radiokanal. Dagen efter pratar alla (på riktigt, testa att googla) om den.

3. Gäller "don't snitch"-mentaliteten även när det handlar om presidenter? Som Young Jeezy har sagt: "If you get jammed up, don't mention my name".

4. Open Letter är ännu ett bevis på vilken supernova till artist Jay-Z är. Inom några timmar från låtens släpp har den tagit sig in på en presskonferens och Vita huset bemödar sig att svara på frågor om den. Tror ni att frågan hade kommit upp, eller att Vita huset hade brytt sig om att dementera några uppgifter om Rick Ross var avsändaren? 50 Cent? Ens Kanye West?

 

Fler blogginlägg från Amat Levin