NBA

Säg hej till RIley Curry

Amat Levin 16:47 28 May 2015NBA-slutspelet har hittills, med några få undantag, varit rätt förutsägbart. Nu är det klart att finalen spelas mellan Golden State Warriors, som försöker vinna sin första titel sedan 1975, och hemvändande LeBron James Cleveland Cavaliers som hoppas vinna sin första titel någonsin.

En av höjdpunkterna med slutspelet har varit Warriors stjärna Steph Curry. Och hans dotter Riley Curry, som förutom att vara en kopia av sin farsa på regelbunden basis har våldgästat presskonferenserna efter matcherna.
Älskar henne!

Bonus:
Här är Steph Currys och hans pappa Del Curry på en NBA-match någon gång på nittiotalet.

Läs mer

Denna boxares munskydd kostar över 200000 kronor

Amat Levin 15:36 7 Apr 2015

Obesegrade Floyd ”Money” Mayweather gör skäl för sitt namn när han den 2 maj, efter fem års väntan, äntligen ska möta Manny Pacquiao i vad som ser ut att bli en av boxningshistoriens största matcher. När han kliver upp i ringen har han nämligen ett specialdesignat munskydd gjort av diamanter, guld och riktiga 100-dollarsedlar. Priset för skyddet? 25 000 dollar, eller cirka 227 287 svenska kronor enligt dagens växelkurs.

Förutom funderingar på om ett sådant skydd verkligen minskar chansen att få sina tänder utslagna, är det mest uppseendeväckande att det på riktigt är fickpengar för Mayweather. För oavsett om han vinner eller förlorar kommer han få 120 miljoner dollar för matchen. För att sätta det i perspektiv får alltså Mayweather för denna max 36 minuter långa match mer än en tredjedel av vad Kevin Garnett, NBA:s högst betalda spelare någonsin, tjänat ihop under sin 19 år långa karriär.

Och vem sa att boxning var död?

Mer boxning: Kolla in min intervju med svenska före detta världsmästaren George Scott.

Läs mer

Tre sätt att bli bortgjord på inom basket

Amat Levin 16:17 1 Apr 2015

Det finns tre stora sätt du kan bli bortgjord på inom basket. Det första är att bli dunkad på:Det andra är att få sin egen dunk eller sitt eget skott blockat:

Det tredje är att bli utsatt för en så kallad ankle breaker – när motståndarens kroppsfint är så bra att dina egna ben trasslar ihop sig och du faller omkull.

I natt bjöds vi på ett prima exempel på det sistnämnda när NBA:s just nu bästa lag Golden State Warriors spelade mot Los Angeles Clippers. Chris Paul, en av världens bästa point guards någonsin, trodde att han hade fångat sin yngre rival Steph Curry, som överraskade alla med en fint som förvandlade mina knän och vrister till stoft bara av att titta på den. Chris Paul nöjde sig dock med en spontan break dance:Och internet har så klart inte låtit det här gå obemärkt förbi. Twitter-användaren @UncleHemp var särskilt flitig.Läs mer

"We just form a fucking wall"

Amat Levin 16:25 7 Jan 2015

Saker jag gillar med detta klipp:

1. Stan Van Gundy tjänar 7 miljoner dollar om året för att coacha NBA-laget Detroit Pistons.

2. Trots att Pistons har ledningen med bara 0,1 sekunder kvar att matchen måste han justera taktiken för den resterande tiden. För att han, ni vet, är på tv och det skulle se dåligt ut annars. Och för att lag faktiskt har lyckats göra poäng med bara 0,1 sekunder kvar.

3. Van Gundys taktik är att ”just form a fucking wall”.

4. Kommentatorernas obekväma skratt när Van Gundy hest vrålar ”fucking”.

5. Taktiken funkade!

Läs mer

NFL:s första homosexuella spelare

Amat Levin 14:15 8 May 2014För lite mer än ett år sedan skrev jag om Jason Collins, som blev den första aktiva manliga spelaren i en av USA:s fyra största sporter att komma ut. Det dröjde dock ända till i år, den 23 februari, innan Collins skrev på ett kontrakt för ett NBA-lag (Brooklyn Nets). Brooklyn Nets och Jason Collins är aktiva i årets slutspel och spelar just nu mot Miami Heat i kvartsfinalen.Februari var också månaden då collegefotbollsspelaren Michael Sam kom ut som gay. Därmed blir han i dagens NFL-draft, om han blir vald (vilket är troligt), ligans första öppet homosexuella spelare. Det är naturligtvis sjukt stort. Se en intervju här ovan där han, på ett amerikanskt morgonprogramsvis, pratar lite om utmaningarna och förhoppningarna inför hans första säsong.

Läs mer

Pratade Donald Sterling, NBA och rasism i P3 Nyheter

Amat Levin 15:00 30 Apr 2014Häromdagen
skrev jag om rasistskandalen som Donald Sterling, ägaren av Los Angeles Clippers, nyligen bjöd på. Nu har NBA lyckligtvis agerat i rekordfart genom att stänga av honom från all NBA-relaterad verksamhet för all framtid och ge honom en böter. Lyckas NBA dessutom få tre fjärdedelar av ligans klubbägare på sin sida, vilket de ser ut att göra, kan de tvinga Sterling att sälja klubben (det spekuleras i att laget skulle kunna säljas för rekordsumman 1 miljard dollar). Tidigare idag var jag med i P3 Nyheter om pratade om detta, varför ligan har agerat som snabbt just nu och den rasism Sterling har stått för även tidigare. Lyssna här eller här nedan:

Läs mer

NBA och rasism: Los Angeles Clippers-ägaren vill inte ha svarta på matcherna

Amat Levin 15:47 28 Apr 2014


Donald Sterling med sin dåvarande flickvän V. Stiviano.

Mitt under det som antagligen är den bästa förstarunden någonsin i ett NBA-slutspel har en större skandal brutit ut.Donald Sterling, som sedan 1981 har ägt klubben Los Angeles Clippers, fångades i dagarna på ett ljudklipp när han under ett bråk med sin dåvarande flickvän V. Stiviano hävde ur sig en rad rasistiska kommentarer. Sterling var upprörd för att han tyckte att hon på för många av sina Instagram-bilder hängde med svarta personer (haha, nivån?). Under bråket bad han henne sluta synas på bild med svarta personer och sluta upp med att ta med svarta personer till matcherna. När flickvännen poängterade att de flesta spelare i Los Angeles Clippers är svarta svarade han:

”I support them and give them food, and clothes, and cars, and houses. Who gives it to them? Does someone else give it to them?”

Se klippet här eller ytterligare ett här. Här visar Sterling prov på en argumentationsteknik som är läskigt lik den som slavägare använde sig av under slaveriet. Ser en del likheter med texten nedan, hämtad från The Colombian Orator, en amerikansk lärobok som publicerades första gången redan 1797. Texen består av en dialog mellan en slav och en slavägare och är talande för den då rådande mentaliteten:

Master: “It is in the order of Providence that one man should become subservient to another. It ever has been so, and ever will be. I found the custom, and did not make it.”

Slave: “You cannot but be sensible, that the robber who puts a pistol to your breast may make just the same plea. Providence gives him a power over your life and property; it gave my enemies a power over my liberty. But it has also given me legs to escape with; and what prevents me from using them? Nay, what should restrain me from retaliating the wrongs I have suffered, if a favourable occasion should offer?”

Master: ”Gratitude! I repeat, gratitude! Have I not endeavoured ever since I possessed you to alleviate your misfortunes by kind treatment; and does that confer no obligation? Consider how much worse your condition could have been under another master.


Det här naturligtvis väldigt illa i sig självt, men det blir ännu värre av att detta inte är första gången Sterling uttalar sig rasistiskt. 2006 anklagades han för att inte vilja hyra ut lägenheter till hispanics för att de ”smoke, drink and just hang around the building” eller svarta för att de ”smell and attract vermin”.Det ska bli intressant att följa hur det här utvecklar sig. Clippers-spelarna har lite av ett dilemma då flera av dem har funderat på bojkott, samtidigt som klubben befinner sig i slutspelet och har chans att avancera. I sin första match efter skandalen gjorde de dock något av en markering genom att dumpa sina uppvärmningsställ på mitten av planen.Vad NBA kan göra är i nuläget oklart. Donald Sterling äger laget och ligan har ytterst begränsade möjligheter att tvinga en ägare till att sälja. Vad jag vet har det aldrig hänt förut. Här ovan diskuterar bland annat NBA-legendaren Magic Johnson, som nämndes i klippet, vad han tycker borde hända.

Läs mer

Dennis Rodman, Nordkorea och wrestling

Amat Levin 13:46 9 Jan 2014

Basketlegendaren Dennis Rodmans relation med Nordkoreas ledare Kim Jong-un är väldokumenterad. För några dagar sen drog han ihop ett lag av före detta NBA-spelare som alla hade kunnat vara med i 30 For 30-dokumentären Broke (om svinrika atleter som bränt alla sina pengar) för att besöka Nordkorea och spela en vänskapsmatch på diktatorns födelsedag (vilket var igår). Det här var naturligtvis extremt kontroversiellt i USA och därför ställde Dennis Rodman och övriga spelare upp på en intervju med CNN. Resultatet? Kaos. Så klart. Fem observationer:

1. Först om främst ett råd till de andra spelarna: när man, iklädd kostym och allt, i ett officiellt sammanhang, låter sig representeras av Dennis Rodman är man redan otroligt illa ute.

2. Varför har han en cigarr i handen?

3. Ansiktsuttrycken på spelarna i bakgrunden ovärderliga.

4. Hur otillräcklig var Charles Smiths medlingsinsats med "Listen! Listen.... Listen, Listen. Listen."

5. Varför låter Dennis Rodman som en åttiotalswrestlare? Rösten, glasögonen och det hetsiga kroppsspråket för tankarna till Macho Mans kokain-”inspirerade” promos i WWF som brukade visas på TV3 på slutet av åttio- och början av nittiotalet.

Bonus:
När vi ändå är inne på wrestlingpromos (händer inte så ofta som jag skulle vilja). Den här, när Booker T råkar kalla Hulk Hogan ”nigga” på live-tv, är en av de bästa någonsin. Kan inte sluta skratta åt när han inser vad han precis har sagt. 

Läs mer

Action Bronson släpper nytt mixtape!

Amat Levin 15:54 4 Nov 2013Action Bronson, en av mina favoritrappare, har precis släppt ett nytt mixtape, denna gång i samarbete med producenten Party Supplies. Mixtapes av den här längden (19 spår) brukar vara rätt ojämna och Blue Streaks 2 är inget undantag. Men det finns ändå tillräckligt många galna rimstrukturer, samplingar av Peter Gabriels klassiska Sledgehammer och fabricerade historier för att motivera en nedladdning.

Favoritlåten hittills är 9.24.13 och den tillhörande teasern där Bronson fantiserar om/påstår att det var han som låg bakom Patrick Ewings berömda och katastrofala miss när New York Knicks mötte Indiana Pacers i NBA-slutspelet 1995.

Ladda ned Blue Streaks 2 HÄR, eller streama här ovan. 

Läs mer

Amats basketblogg #28 – Miami Heat är NBA:s fortsatt doucheigaste lag

Amat Levin 12:00 25 Sep 2013


Det är just nu den lugnaste perioden på NBA-året. Free agent-säsongen, där lag har chans att signera nya spelare, är i stort sett över och försäsongen har ännu inte börjat. Men det betyder inte att det inte finns guldkorn för den som letar.

Miami Heat, mitt favoritlag, tog hem sitt andra raka NBA-mästerskap i juni efter ett av baskethistoriens mest ofattbara skott.

Herregud, vad jag njöt av att gnugga den vinsten i folks ansikten. Men Miami Heat, ligans mest hatade lag, fortsätter sin kamp om att bli den doucheigaste klubben någonsin. Bara under de senaste veckorna har de:

  1. Signerat Micheal Beasley, snubben som draftades av Miami 2008 och sedan dess har bytt klubb tre gånger. Han hade enorm potential, men gillar marijuana lite för mycket. Han gillade örten så pass mycket att Phoenix Suns, hans senaste klubb, betalade honom sju miljoner dollar för att få honom att lämna laget. Självklart var Miami snabba på att ge honom en ny chans.
     
  2. Igår utannonserade ligan att Miami Heat blir ett av två lag (Brookly Nets är det andra) som antagligen kommer att få spela ett par matcher under den kommande säsongen med smeknamn, istället för efternamn, på linnena. Ray Allen har redan sagt att det kommer att stå ”Shuttlesworth” på hans (efter hans karaktär Jesus Shuttlesworth i filmen He Got Game). Gud. Det enda som är värre än att bli slagen av LeBron James är att bli slagen av honom när det står ”King James” på hans rygg.
     
  3. Igår utannonserade Miami Heat att de kommer att hålla årets träningsläger på Atlantis Paradise Island Resort på Bahamas. Ni vet, stället som har en vattenrutschbana som åker igenom en shark tank.

Om jag stöttar alla dessa idéer? Självklart!

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade
Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic
Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons
Amats basketblogg #8 – 30 lag #27: Sacramento Kings
Amats basketblogg #9 – Ron Artest/Metta World Peace: NBAs galnaste spelare och ligans största skandal 
Amats basketblogg #10 – 30 lag #26: Milwaukee Bucks
Amats basketblogg #11: Dr. J och dunken
Amats basketblogg #12: Kobe Bryants storhet
Amats basketblogg #13: Dunktävlingens 15 bästa dunkar
Amats basketblogg #14: Igenkänningsfaktorn
Amats basketblogg #15 – 30 lag #25: Toronto Raptors
Amats basketblogg #16 – The Association: #1
Amats basketblogg #17 – 30 lag #24: Washington Wizards
Amats basketblogg #18 – Hur man får någon sparkad
Amats basketblogg #19 – 30 lag #23: Phoenix Suns
Amats basketblogg #20 – NBA-draften: Så funkar den
Amats basketblogg #21 – Mental sjukdom och professionell sport
Amats basketblogg #22 – 30 lag #22: Houston Rockets
Amats basketblogg #23 – Vad NBA inte vill att du ska höra
Amats basketblogg #24 – 30 lag #21: New Orleans Hornets
Amats basketblogg #25 – Iversons förfall
Amats basketblogg #26 – 30 lag #20: Cleveland Cavaliers
Amats basketblogg #27 – Att vara öppet homosexuell i NBA

Läs mer

Amat Levin

Amat Levin är en 28-årig journalist och är före detta chefredaktör och ansvarig utgivare på Nöjesguiden. Denna blogg är numera inaktiv, men han kan höras på The Power Meeting Podcast.
 
Best of Amat:

Intervjuer

Seinabo Sey sprider sina vingar

Den anonyma världsmästaren

Nöjesguiden <3 Alexandra Pascalidou

Linda Pira: Matriarken levererar

George Scott har funnit ro

Kung Abidaz mot alla

Lilla Namo tar över i egen takt

Mack Beats står i centrum

Stor lever drömmen

Rikard "Skizz" Bizzi har hittat hem

Petter börjar om

Kendrick Lamar är hiphopens framtida kung

RZA fortsätter expandera

Reportage

Krogpersonalen avslöjar

Nybörjarens guide till Illuminati

Var ska vi bo?

När sex gör ont

Den tysta cannabisdebatten

Blogginlägg

7 ledtrådar som förklarar Robin Thickes sliskighet

"Jag är färgblind!" Grattis – eller?"

Rasism och En oväntad vänskap

Om svartingar, fotboll och varför man inte behöver krångla till det

En studie i dålig smak

De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen

Hiphopens 10 bästa ”uh”

Neger eller choklad?

Nöjesguidens kommentarsfält just nu

Om reklam och omöjliga kroppsideal

Naturens största douchebag

8 anledningar till att älska apor

Påminn mig att aldrig skaffa hund

Ett besök i könsrollernas högborg

Amy, Amy, Amy

Om #stopkony och retweetandet

Är världen redo för en svart James Bond?

2012 års 50 bästa låtar

"Om du blir för full får du räkna med att bli våldtagen"

Amat når du direkt på amat.levin@nojesguiden.se

Sugen på att RSS:a Amats blogg? Klicka här.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla