Nördvarning! Samplingarna i ASAP Rockys bästa låtar

Amat Levin 13:54 29 May 2015

A$AP Rocky överraskade precis genom att släppa årets hittills kanske näst bäst hiphopalbum (efter Kendrick Lamars, så klart). Och hittade omedelbart två favoriter i Jukebox Joints och Wavybone. Och i vad som inte är en överraskning baseras båda låtar på några klassiker. Vi börjar med Jukebox Joints:

Tolv sekunder in i den flummiga sjuttiotalslåten ovan hörs körerna som utgör första delen av A$AP Rockys version.

Men det är den andra delen av låten jag verkligen älskar. Den baseras på Much Better Off med Smokey Robinson & The Miracles från 1968 (cirka 40 minuter in hör ni delen som används). Den är så bra att den har samplats ett par gånger förut, en favorit är i Wu-Blocks Crack Spot Stories.

Wavybone är på samma sätt som Jukebox Joints kärlek vid första lyssningen. Inte bara för att det alltid är ett kärt återseende att höra Pimp C rappa från graven, utan för att spåret den samplar är så fantastisk.

Här är den – Syl Johnsons Could I Be Falling In Love från 1974, en av de bästa soullåtarna som någonsin gjorts, och det är främst refrängen som används av A$AP Rockys. Även här har dock Wu-Tang Clan varit och pillat tidigare i vad som är en av deras bästa låtar. Heaven & Hell från 1994.

Ja, jag är en samplingsnörd om det inte redan framgått. Har skrivit massor om samplingar förut, men för länge sen. Vill ni läsa ändå finns det här.

Fler blogginlägg från Amat Levin