Nördvarning! Samplingarna i ASAP Rockys bästa låtar

Amat Levin 13:54 29 May 2015

A$AP Rocky överraskade precis genom att släppa årets hittills kanske näst bäst hiphopalbum (efter Kendrick Lamars, så klart). Och hittade omedelbart två favoriter i Jukebox Joints och Wavybone. Och i vad som inte är en överraskning baseras båda låtar på några klassiker. Vi börjar med Jukebox Joints:

Tolv sekunder in i den flummiga sjuttiotalslåten ovan hörs körerna som utgör första delen av A$AP Rockys version.

Men det är den andra delen av låten jag verkligen älskar. Den baseras på Much Better Off med Smokey Robinson & The Miracles från 1968 (cirka 40 minuter in hör ni delen som används). Den är så bra att den har samplats ett par gånger förut, en favorit är i Wu-Blocks Crack Spot Stories.

Wavybone är på samma sätt som Jukebox Joints kärlek vid första lyssningen. Inte bara för att det alltid är ett kärt återseende att höra Pimp C rappa från graven, utan för att spåret den samplar är så fantastisk.

Här är den – Syl Johnsons Could I Be Falling In Love från 1974, en av de bästa soullåtarna som någonsin gjorts, och det är främst refrängen som används av A$AP Rockys. Även här har dock Wu-Tang Clan varit och pillat tidigare i vad som är en av deras bästa låtar. Heaven & Hell från 1994.

Ja, jag är en samplingsnörd om det inte redan framgått. Har skrivit massor om samplingar förut, men för länge sen. Vill ni läsa ändå finns det här.

0 Kommentera

Fler blogginlägg från Amat Levin