Politickin'

Upploppen i Baltimore – detta har hänt

Amat Levin 13:59 28 Apr 2015Den 12 april greps den 25-åriga Freddie Gray i västra Baltimore. Redan här går uppgifterna isär. Vissa medier rapporterar att Gray greps för att han hade en fällkniv på sig, medan andra menar att han såg poliserna, av oklar anledningen började springa och att poliserna upptäckte kniven först när de grep honom.

Oavsett, nästa steg i händelseförloppet är videoklippet ovan där ett vittne filmade arresteringen av Gray. I klippet ser gripandet ut att gå lugnt till, men Gray verkar halta. I en intervju med CNN berättar vittnet att han sett en av poliserna trycka sitt knä mot Grays nacke. Gray ska även ha bett poliserna om astmamedicin utan gehör.

Det underliga med detta fall är att det, när polisbussen som transporterade Gray nådde stationen, upptäcktes att Gray hade svåra skador. Bland annat en allvarlig skada på ryggmärgen, en krossat struphuvud och, enligt hans familj, att ryggraden till 80 procent var avsliten från huvudet. Poliserna har hittills inte gett någon förklaring på hur dessa  skador kan ha uppstått. De medger dock att de inte varit tillräckligt snabba på att ge honom medicinsk hjälp och att de glömt att sätta på honom bilbälte under transporten. Men de menar även att det finns ett glapp på några minuter från att Gray flydde till att polisen fick tag i honom och att det alltså inte är uteslutet att skadorna kan ha uppstått under den perioden.

  • Inom en timme efter gripandet befann sig Gray i ett koma och togs in på sjukhus. Trots omfattande operationer dog han en vecka senare, den 19 april. Obduktionen visade att anledningen till dödsfallet var skadorna på ryggraden- och märgen.
     
  • Några dagar efter dödsfallet, den 21 april, samlades demonstranter på Baltimores gator.
     
  • Den 25 april följdes en fredlig demonstration av att en liten grupp blivit våldsam, kastat stenar mot polis och förstört polisfordon. I gengäld vittnade civila om övervåld från polis och en reporter från Baltimore City Paper om att han blivit slagen av polis när han försökt filma protesterna.
     
  • Igår, den 27 april, begravdes Gray vilket följdes av ett fullskaligt upplopp. 15 poliser uppges blivit skadade, butiker nedbrända och Marylands guvernör har deklarerat ett undantagstillstånd och kallat in 5 000 ytterligare poliser från närliggande stater. Hittills finns inte så många uppgifter om antalet skadade civila, men av de klipp från upploppen att döma ser det ut att vara många.

Dessa upplopp kommer i kölvattnet av en mängd uppmärksammade fall av polisövervåld och det var bara några veckor sedan vi kunde se en polis avlossa åtta dödande skott mot en obeväpnad flyende man som stoppats för en trasig billykta, och sedan ljög om omständigheterna. Just staden Baltimore har också skakats av rapporter om polisövervåld och bara sedan 2011 har staden tvingats betala ut nästan sex miljoner dollar i skadestånd, däribland till en 87-årig kvinna som fick frakturer i samband med ett tveksamt gripande.

Även om det, som i alla upplopp, finns personer som enbart går igång på förstörandet är det omöjligt att bortse ifrån att det här är ett symptom på ett betydligt större problem. En stor del av befolkningen känner sig orättvist behandlade av polisen och upplever att rättsystemet inte bryr sig. När inga andra metoder hjälper tar frustrationen ett sådant här uttryck. Oavsett om man sympatiserar eller ej borde alla oroas av att dessa protester sker allt mer frekvent. Det finns alltid en anledning bakom.

Mer på ämnet:
Polisens dödsskjutningar, mediers avbildning och #iftheygunnedmedown – 11 augusti
I kölvattnet av mordet på Michael Brown: Status på situationen i Ferguson – 14 augusti
Situationen i Ferguson, del 2 – 19 augusti
Ferguson, Husby och strukturerna i helst blundar för – 23 augusti
Polis = Frikort att mörda svarta – 4 december
OBS i P1 om polismorden – 10 december
När polisen använder bilder på svarta män som måltavlor – 17 januari
Polisen har skjutit ännu en person (och ljugit om det) – 9 april

Läs mer

Polisen har skjutit ännu en person (och ljugit om det)

Amat Levin 15:20 9 Apr 2015

Har det senaste året skrivit en hel del om den amerikanska polisens mord av framför allt svarta och andra minoriteter. Och ihjälskjutningarna fortsätter i en alarmerande takt. För några dagar sedan inträffade ytterligare en uppmärksammad skottlossning.

Den 4 april stoppades 50-åriga Walter Scott (som råkade vara svart) av 33-åriga polisen Michael Slager (som råkade vara vit) för att en av lyktorna på Scotts bil var trasig. Enligt polisen eskalerade konfrontationen fram till att Scott tog Slagers elpistol och försökte använda den mot polisen. I rent självförsvar ska då polisen ha avfyrat sin riktiga pistol och dödat Scott. Precis som när Darren Wilson dödade Michael Brown, menade Scott att han var rädd för sitt liv.

Men – nu visar ett klipp, filmat av en civilperson, en annan bild av händelseförloppet. I klippet ser det ut som att Scott viftar bort polisens elpistol så att den faller till marken. Scott börjar därefter springa i motsatt riktning från polisen. Polisen tar då upp sin riktiga pistol och avlossar, utan förvarning, åtta (8!) skott i ryggen på Scott som faller ihop. Polisen ropar något i sin radio innan han närmar sig och placerar Scott i handfängsel. Polisen joggar senare tillbaka och plockar upp något från marken (elpistolen?) innan han, tycker sig i alla fall vissa se, droppar föremålet bredvid Scott. Försök att rädda Scotts liv inträffar först cirka 1 minut och 20 sekunder efter att han blivit skjuten och då dessutom av en annan polis som närmat sig platsen.

Varning för känsliga – klippet visar dödsskjutningen i sin helhet.

Hela fallet är ofattbart. För när poliser skjuter obeväpnade människor åtta gånger för att de springer (vad hände med att springa efter?) och dessutom ljuger om omständigheterna för skjutningen har jag svårt att se hur man som civil kan ha något förtroende för dem.

Michael Slager som avlossade skotten har nu fått sparken och ska åtalas för mord, och det ska bli väldigt intressant att se om han, som så många andra poliser, frias.

Läs mer om polisen och dess behandling av svarta här:
Polisens dödsskjutningar, mediers avbildning och #iftheygunnedmedown – 11 augusti
I kölvattnet av mordet på Michael Brown: Status på situationen i Ferguson – 14 augusti
Situationen i Ferguson, del 2 – 19 augusti
Ferguson, Husby och strukturerna i helst blundar för – 23 augusti
Polis = Frikort att mörda svarta – 4 december
OBS i P1 om polismorden – 10 december
När polisen använder bilder på svarta män som måltavlor – 17 januari

Läs mer

För lättklädd, för full och nu för välutvecklad

Amat Levin 13:00 10 Mar 2015

Idag skriver Aftonbladet om ett underligt och obehagligt fall. En 27-årig man såg en 13-årig flicka sitta på en bänk. Hon var på rymmen från ett familjehem och var för tillfället utan pengar, mobiltelefon och någonstans att bo. Flickan berättade detta för mannen och sa att hon var törstig, varpå han bjöd med henne upp för att dricka påskmust.

I lägenheten ska de ha haft sex, vilket ska klassas som våldtäkt mot barn så länge 1. De hade sex 2. Målsäganden var under 15 år och 3. Den tilltalade visste att målsäganden var under 15 år eller borde ha vetat det.

Mannen nekade först till att flickan ens varit i lägenheten men polisens bevis, bland annat mannens sperma på flickans trosor, gjorde det svårt att fortsätta förneka. Mannen hävdade istället att han inte visste att hon var 13 år, utan förutsatte att hon var mellan 15 och 17 år.

Både tingsrätten och hovrätten är överens om att flickan är 13 år och att mannen och flickan haft sex, men valde ändå att fria eftersom de inte ansåg att det gick att fastslå att mannen haft ”skälig anledning till att anta” att hon varit så ung. Och det är nu det blir särskilt obehagligt. De kom nämligen fram till den slutsatsen efter att ha tittat på en videoinspelning från polisens förhör med flickan. Rätten ”tittade på flickans kropp och bedömde att den var så välutvecklad att den motsvarade en kropp som kunde tillhöra en tonåring som passerat puberteten”. De tyckte även att hennes språk och ordval inte visade en sådan naivitet som en 13-åring (tydligen) borde visa. För mig leder det här till några slutsatser:

1. Ännu en gång skiftas ansvaret över på den utsatta. I det här fallet var hon visserligen inte ”för lättklädd” eller ”för full”, utan ”för välutvecklad” och ”för vältalig”.

2. Bör inte större krav ställas på mannen i fall där det kan råda NÅN SOM HELST TVIVEL kring åldern? En enkel fråga från hans sida och allt detta hade kunnat undvikas. Dessutom: ens om vi antar att mannen trodde att flickan var äldre, är vi verkligen okej med att en 27-åring plockar upp en 15-åring (som dessutom är på rymmen)?

3. Och mest av allt: Betyder det här att det är fritt fram för vuxna män att övertala 13-åringar (kanske till och med ännu yngre?) till sex så länge de har hunnit få bröst?
---------
Flickans advokat jobbar på att få Högsta domstolen att ta upp fallet.

Läs mer

Sverige vidare i VM i missunnsamhet

Amat Levin 15:36 5 Feb 2015

Skrev häromdagen om lagförslaget i Norge som inte bara vill göra det olagligt att tigga, utan dessutom vill förbjuda människor att hjälpa tiggare med mat, hemresa eller tak över huvudet. Men föga förvånande verkar det som att vi i Sverige inte är så mycket bättre.

I november uppmärksammades tandläkaren Jimutha Malalatunga och hennes kollega av Corren och SVT:s Östnytt. Anledningen var att Malalatunga på sin fritid erbjöd akut tandvård åt EU-migranter. En folktandvårdsklinik i Linköping hjälpte till med lokal och material vilket medförde att människor som i flera år gått runt med svåra tandproblem nu äntligen kunde få hjälp. Fint va?

Men nej. Efter uppmärksammandet svämmades Malalatunga och hennes kollega över av kritik, klagomål och arga anonyma hatmejl som grundade sig i en ilska över att skattepengar skulle gå till att laga EU-migranternas tänder (för Gud vad orättvist det är att erbjuda vård till människor som, ni vet, måste tigga för brödfödan). I samband med detta beslutade Tandvårdsgruppen att verksamheten skulle upphöra med omedelbar verkan.

Det är så att man blir stolt över att tillhöra det här släktet.

 

Läs mer

God jul önskar Tony Blair…

Amat Levin 18:04 2 Dec 2014… komplett med ett obegripligt ansiktsuttryck och en ser-ut-att-vara-inklippt-Cherie Blaire. Jo, en talesman har bekräftat att detta julkort är på riktigt.

Obehagligaste politikerleendet sedan Herman Cain försökte kuppa in sig i Vita huset

Läs mer

Lite gratis kultur? Ja tack!

Amat Levin 11:30 17 Oct 2014

 Detta gillar jag. På Alice Bah Kuhnkes första presskonferens som vår nye kultur- och demokratiminister bekräftade hon att inträdet till våra statliga museer blir gratis från och med våren 2015. Satsningen kommer att kosta 80 miljoner kronor, men det känns som en väldigt naturlig förändring då vi rimligtvis borde vilja att så många som möjligt får upp ögonen våra museer. Sist gratis inträde infördes, för nästan tio år sedan, dubblerades många gånger besöksantalet. Så nästa år är det fritt fram att besöka:

Armémuseum

Etnografiska museet

Flygvapenmuseet

Hallwylska museet

Historiska museet

Kungliga Myntkabinettet

Livrustkammaren

Marinmuseum

Medelhavsmuseet

Moderna Museet

Nationalmuseum

Naturhistoriska riksmuseet

Sjöhistoriska museet

Skoklosters slott

Statens centrum för arkitetktur och design

Världskulturmuseet

Östasiatiska museet

Läs mer

Bildsättningen här = så deppig!

Amat Levin 16:10 16 Sep 2014

Läs mer

Efter SD-framgången: Fem tankar om vårt nya Sverige

Amat Levin 10:57 15 Sep 2014
Se alla artiklar om: 


Happ. Det blev regeringsskifte. Men vem fan orkar fira det när SD blev Sveriges tredje största parti och fick vågmästarrollen samtidigt som nazister trängde sig in i vallokaler i Stockholm för att vandalisera och filma väljare. Och just det, klockan hann inte ens slå tolv, innan ett asylboende stod i lågor. Symboliskt, på något sätt. Här kommer några tankar om vårt nya Sverige.

1. Ingen bryr sig om att just ditt område präglades av mindre SD-sympati. Det är i bästa fall bara skrytsamt, i värsta fall osolidariskt mot de som inte har samma tur.

2. Sluta dumförklara SD:s väljare. De är inte ”vilseledda” eller ”förda bakom ljuset”. De vet precis vilket parti de har röstat på.

3. Jag har redan sett många självutnämnda ”experter”, ”kunniga” eller bara ”nyanserade” som liksom lite hånfullt slänger ur sig att det är det här som händer när man kallar SD:s väljare för rasister. Som att det återigen är DET som är den stora skandalen här. Som att det återigen är värre att KALLA någon för rasist, än att faktiskt agera rasistiskt. Ha förståelse för att vi som avviker från normen, vi som är levande måltavlor för SD:s rasistiska politik, självklart reagerar på ett annat sätt än ni som inte gör det. Det är jävligt enkelt att sitta på avstånd och lugnt analysera vad SD:s framfart får för konsekvenser när man själv inte är den som drabbas (hårdast, eller i många fall alls).

4. För övrigt köper jag inte argumentet att SD:s väljare inte är rasistiska. Eller, rättare sagt, det spelar inte så jävla stor roll huruvida de är det eller inte. För även om många av dem inte själva anser att de hyser rasistiska åsikter, har de lagt sin röst på ett parti som i ALLRA HÖGSTA GRAD gör det och som dessutom gör det öppet. Det är precis lika illa.

5. Med allt detta sagt – det är uppenbart att en ny strategi behövs. Det är uppenbart att avslöjanden där SD-politiker åker runt och dokumenterar svarta, där SD-politiker kallar kvinnor för horor och homosexualitet för en avart fullt jämförbar med pedofili och tidelag inte biter. Självklart ska dessa avslöjanden fortsätta, men de behöver kompletteras med något annat.

Så länge jag minns har jag aldrig känt mig mindre välkommen i Sverige än idag. Men även om det här är en sorgens dag och många känner sig nedslagna, kommer kampen att fortsätta. Vi ska inte rädda och vi ska inte tveka, för rasismen är fundamentalt fel och den kommer att krossas. 

Läs mer

SD på Nytorget och ett svar från Gustav Fridolin

Amat Levin 10:17 12 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Imorgon lördag avslutar SD sin valspurt på Nytorget här i Stockholm, samma plats som Jimmie Åkesson tårtades på förra året. Så här såg det ut igår när SD hade sitt torgmöte där:

Och för er som missat, här påminner Miljöpartiets Gustav Fridolin om varför det är viktigt att protestera mot SD och stå upp mot den rasism som gör sitt bästa för att bli en (större) del av den svenska vardagen. 

Läs mer

Försvarsministerns fängslande försvar

Amat Levin 10:21 4 Sep 2014

Uppdrag granskning avslöjade igår att FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut), via Kungliga tekniska högskolan, planerat sälja något avancerat datorprogram för flygteknik till Kina, trots att landet omfattas av ett vapenembargo på grund av det där med diktatur. Stämmer uppgifterna skulle det vara andra gången på kort tid som FOI tänjer eller rent av bryter mot reglerna för samarbete med tvivelaktiga länder.

På grund av detta frågades försvarsminister Karin Enström ut om dessa uppgifter på Aktuellt senare på kvällen. Resultatet? Tv-guld!

1. Enström vidhöll att hon varit på ett möte med generaldirektören för FOI som försäkrat henne om att det inte fanns någon grund i anklagelserna.

2. ”Så vad är det som inte stämmer i anklagelserna?” blir så klart den naturliga följdfrågan.  

3. ”Jag har som sagt haft ett möte med generaldirektören och han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna.”

4. ”Eh, du sa det. Men vad är det som inte stämmer?”

5. ”Jo, jag har haft ett möte med generaldirektören som säger att det inte stämmer”.

Så här fortsatte det i runt tio rundor. Försvarsministerns kamp mellan att fortsätta slingra sig och att ba ge upp och säga "jag visste om det, okej?! Fan då!" är oerhört fängslande. Se själva högst upp!

Läs mer

Amat Levin

Amat Levin är en 28-årig journalist och är före detta chefredaktör och ansvarig utgivare på Nöjesguiden. Denna blogg är numera inaktiv, men han kan höras på The Power Meeting Podcast.
 
Best of Amat:

Intervjuer

Seinabo Sey sprider sina vingar

Den anonyma världsmästaren

Nöjesguiden <3 Alexandra Pascalidou

Linda Pira: Matriarken levererar

George Scott har funnit ro

Kung Abidaz mot alla

Lilla Namo tar över i egen takt

Mack Beats står i centrum

Stor lever drömmen

Rikard "Skizz" Bizzi har hittat hem

Petter börjar om

Kendrick Lamar är hiphopens framtida kung

RZA fortsätter expandera

Reportage

Krogpersonalen avslöjar

Nybörjarens guide till Illuminati

Var ska vi bo?

När sex gör ont

Den tysta cannabisdebatten

Blogginlägg

7 ledtrådar som förklarar Robin Thickes sliskighet

"Jag är färgblind!" Grattis – eller?"

Rasism och En oväntad vänskap

Om svartingar, fotboll och varför man inte behöver krångla till det

En studie i dålig smak

De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen

Hiphopens 10 bästa ”uh”

Neger eller choklad?

Nöjesguidens kommentarsfält just nu

Om reklam och omöjliga kroppsideal

Naturens största douchebag

8 anledningar till att älska apor

Påminn mig att aldrig skaffa hund

Ett besök i könsrollernas högborg

Amy, Amy, Amy

Om #stopkony och retweetandet

Är världen redo för en svart James Bond?

2012 års 50 bästa låtar

"Om du blir för full får du räkna med att bli våldtagen"

Amat når du direkt på amat.levin@nojesguiden.se

Sugen på att RSS:a Amats blogg? Klicka här.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla