Upploppen i Baltimore – detta har hänt

Amat Levin 13:59 28 Apr 2015Den 12 april greps den 25-åriga Freddie Gray i västra Baltimore. Redan här går uppgifterna isär. Vissa medier rapporterar att Gray greps för att han hade en fällkniv på sig, medan andra menar att han såg poliserna, av oklar anledningen började springa och att poliserna upptäckte kniven först när de grep honom.

Oavsett, nästa steg i händelseförloppet är videoklippet ovan där ett vittne filmade arresteringen av Gray. I klippet ser gripandet ut att gå lugnt till, men Gray verkar halta. I en intervju med CNN berättar vittnet att han sett en av poliserna trycka sitt knä mot Grays nacke. Gray ska även ha bett poliserna om astmamedicin utan gehör.

Det underliga med detta fall är att det, när polisbussen som transporterade Gray nådde stationen, upptäcktes att Gray hade svåra skador. Bland annat en allvarlig skada på ryggmärgen, en krossat struphuvud och, enligt hans familj, att ryggraden till 80 procent var avsliten från huvudet. Poliserna har hittills inte gett någon förklaring på hur dessa  skador kan ha uppstått. De medger dock att de inte varit tillräckligt snabba på att ge honom medicinsk hjälp och att de glömt att sätta på honom bilbälte under transporten. Men de menar även att det finns ett glapp på några minuter från att Gray flydde till att polisen fick tag i honom och att det alltså inte är uteslutet att skadorna kan ha uppstått under den perioden.

  • Inom en timme efter gripandet befann sig Gray i ett koma och togs in på sjukhus. Trots omfattande operationer dog han en vecka senare, den 19 april. Obduktionen visade att anledningen till dödsfallet var skadorna på ryggraden- och märgen.
     
  • Några dagar efter dödsfallet, den 21 april, samlades demonstranter på Baltimores gator.
     
  • Den 25 april följdes en fredlig demonstration av att en liten grupp blivit våldsam, kastat stenar mot polis och förstört polisfordon. I gengäld vittnade civila om övervåld från polis och en reporter från Baltimore City Paper om att han blivit slagen av polis när han försökt filma protesterna.
     
  • Igår, den 27 april, begravdes Gray vilket följdes av ett fullskaligt upplopp. 15 poliser uppges blivit skadade, butiker nedbrända och Marylands guvernör har deklarerat ett undantagstillstånd och kallat in 5 000 ytterligare poliser från närliggande stater. Hittills finns inte så många uppgifter om antalet skadade civila, men av de klipp från upploppen att döma ser det ut att vara många.

Dessa upplopp kommer i kölvattnet av en mängd uppmärksammade fall av polisövervåld och det var bara några veckor sedan vi kunde se en polis avlossa åtta dödande skott mot en obeväpnad flyende man som stoppats för en trasig billykta, och sedan ljög om omständigheterna. Just staden Baltimore har också skakats av rapporter om polisövervåld och bara sedan 2011 har staden tvingats betala ut nästan sex miljoner dollar i skadestånd, däribland till en 87-årig kvinna som fick frakturer i samband med ett tveksamt gripande.

Även om det, som i alla upplopp, finns personer som enbart går igång på förstörandet är det omöjligt att bortse ifrån att det här är ett symptom på ett betydligt större problem. En stor del av befolkningen känner sig orättvist behandlade av polisen och upplever att rättsystemet inte bryr sig. När inga andra metoder hjälper tar frustrationen ett sådant här uttryck. Oavsett om man sympatiserar eller ej borde alla oroas av att dessa protester sker allt mer frekvent. Det finns alltid en anledning bakom.

Mer på ämnet:
Polisens dödsskjutningar, mediers avbildning och #iftheygunnedmedown – 11 augusti
I kölvattnet av mordet på Michael Brown: Status på situationen i Ferguson – 14 augusti
Situationen i Ferguson, del 2 – 19 augusti
Ferguson, Husby och strukturerna i helst blundar för – 23 augusti
Polis = Frikort att mörda svarta – 4 december
OBS i P1 om polismorden – 10 december
När polisen använder bilder på svarta män som måltavlor – 17 januari
Polisen har skjutit ännu en person (och ljugit om det) – 9 april

Fler blogginlägg från Amat Levin