Amats basketblogg #22 – 30 lag #22: Houston Rockets

Amat Levin 15:23 11 Feb 2013


 

Houston Rockets

 

Division: Southwest, Western Conference

 

Antal titlar: 2 (1994, 1995)

 

Nyckelspelare: James Harden, Chandler Parsons, Jeremy Lin, Omer Asik

 

Historia: Rockets grundandes i San Diego 1967 och anslöt som en expansionsklubb. Lagets första draftpick var vad som skulle bli den legendariska coachen och nuvarande Miami Heat-direktören Pat Riley, men Rockets förlorade 67 matcher under sin första säsong, ett nytt NBA-rekord. Året efter draftades Elvin Hayes, som ledde laget till semifinal i slutspelet, en gigantisk förbättring för den unga klubben, och 1970 fick man förstärkning i form av Rudy Tomjanovich, som skulle spela en viktig roll för Rockets 25 år senare. Men med nya förluster och dåliga publiksiffror såldes San Diego Rockets, och de nya ägarna valde att flytta klubben till Houston.


Moses Malone

I sin nya hemstad nådde laget återigen slutspelet 1975 och i slutet av säsongen sålde flera matcher ut. För första gången hade Rockets en lojal publik och när de rekryterade ABA-ligans Moses Malone skådades lagets första gyllene era. I slutet av sjuttio- och början av åttiotalet nådde klubben slutspelet flera år i rad och Malone valdes till ligans mest värdefulla spelare.


Ralph Sampson & Hakeem Olajuwon

Rockets lyckades dock aldrig vinna NBA-titeln och sökte en förändring. 1982 skickades Malone till Philadelphia 76ers (där han skulle bli mästare året efter), 1983 draftades den superhypade Ralph Sampson och säsongen efter en av mina personliga favoriter – Hakeem Olajuwon. De båda debutanterna dubbades The Twin Towers och chockerade 1986 ett Los Angeles Lakers, ett av två lag som fullständigt dominerade åttiotalet, i semifinalen. Sampsons avgörande sista-sekunden-skott hör till ligans främsta playoff-stunder.

 

I finalen ställdes Rockets mot det andra laget som dominerat åttiotalet – Boston Celtics. Det unga Rockets utmanade modigt, men veteranerna i Celtics blev för mycket och de tog hem titeln. Men inte före Celtics coach utnämnt Rockets till ligans nya farligaste lag. Houstons nyfunna status som titelutmanare skulle dock inte vara länge då Sampson fick rygg- och knäproblem och lämnade Olajuwon utan stöd.


Houston Rockets mästarlag, 1994

Med flera säsonger i ingenmansland skulle det dröja ända till 1991 innan Houston åter nådde slutspelet. Säsongen efter anställdes den forne Rockets-spelaren Rudy Tomjanovich som coach och 1993 startade laget med 15 raka vinster. Vid det här laget hade Olajuwon fått hjälp av oberäkneliga Vernon "Mad Max" Maxwell, point guardsen Kenny Smith och Sam Cassell samt den evige vinnaren Robert Horry. Michael Jordan hade precis pensionerat sig själv för första gången och Chicago Bulls nittiotalsdominans hade upphört tillfälligt – nu var det perfekta tillfället att utmana om titeln. Rockets tog sig ända till final där de ställdes mot New York Knicks. Olajuwon mötte även en nemesis i Knicks jamaicanska center Patrick Ewing. Hur det gick?

 

Nigerianska Olajuwon började inte spela basket förrän han var 15 år, och tillbringade istället sin ungdom som fotbollsmålvakt. Han har själv sagt att det var fotbollen som gav honom det fotarbete som gjorde honom till en av NBA:s mest unika spelare någonsin. För trots att han var 2,13 lång rörde han sig otroligt smidigt och var helt enkelt för snabb för konkurrerande spelare på centerpositionen. Efter att ha lett Rockets till titeln över Ewing, gjorde han, med hjälp av legendaren Clyde "The Glide" Drexler, om bedriften året efter – denna gång mot favorittippade och Shaquille O’Neal-ledda Orlando Magic.


Charles Barkley, Hakeem Olajuwon & Scottie Pippen

Under resten av nittiotalet hade Houston svårt att matcha samma succénivå, trots att man omringat Olajuwon med ytterligare (visserligen åldrande) legendarer i Charles Barkley och Scottie Pippen. Skador satte stopp för framgångarna och 1999 draftades den lovande Steve Francis och 2002 skickades Olajuwon till Toronto Raptors. Samma år lyckades man drafta den 2,29 långa Yao Ming, vilket snabbt fick en miljard kineser (aja, nästan) att välja Houston Rockets som favoritlag. När man två år senare skickade den visserligen spektakulära, men själviske Steve Francis till Orlando Magic i utbyte mot poängkungen Tracy McGrady såg Houston ut att ha ligans farligast duo. De kallades även Rush Hour…. get it?... alltså… McGrady är ju svart… och Ming kines…


Tracy McGrady & Yao Ming

Återigen satte dock skador stopp för Rockets och McGrady och Ming lyckades sällan hålla sig på plan tillsammans. Trots några höjdpunkter (bland annat en 22 matcher lång vinstsvit 2008 och McGradys fullkomligt sinnessjuka 13 poäng på 35 sekunder 2004) slogs laget ut år efter år redan i slutspelets första runda.


Jeremy Lin, James Harden & Chandler Parsons

2009 skickades McGrady till New York och 2011 valde Ming att pensionera sig på grund av alla skador. Sedan dess har Rockets valt att samla på sig unga, lovande spelare med förhoppningen att kunna byta bort dem mot en stjärna. Inför 2012/2013 satsade man allt på ett kort och skickade Kevin Martin, klubbens bästa spelare, till Oklahoma City i utbyte mot James Harden. Dessutom signades Jeremy Lin och Omer Asik. I Rockets har Harden utvecklats till en av ligans mest explosiva offensiva spelare och Asik är en av NBA:s bästa returtagare. Med ungefär halva säsongen spelad ligger Houston i skrivande stund på den åttonde, och sista, slutspelsplatsen i Western Conference. Oavsett om de når playoffs eller inte, har de en stabil grund och en riktning för första gången på länge.

 

Anledning att följa: James Hardens spel är en fröjd för ögat.

 

Anledning att inte följa: SÅ fula uniformer.

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade
Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic
Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons
Amats basketblogg #8 – 30 lag #27: Sacramento Kings
Amats basketblogg #9 – Ron Artest/Metta World Peace: NBAs galnaste spelare och ligans största skandal
Amats basketblogg #10 – 30 lag #26: Milwaukee Bucks
Amats basketblogg #11: Dr. J och dunken
Amats basketblogg #12: Kobe Bryants storhet
Amats basketblogg #13: Dunktävlingens 15 bästa dunkar
Amats basketblogg #14: Igenkänningsfaktorn
Amats basketblogg #15 – 30 lag #25: Toronto Raptors
Amats basketblogg #16 – The Association: #1
Amats basketblogg #17 – 30 lag #24: Washington Wizards
Amats basketblogg #18 – Hur man får någon sparkad
Amats basketblogg #19 – 30 lag #23: Phoenix Suns
Amats basketblogg #20 – NBA-draften: Så funkar den
Amats basketblogg #21 – Mental sjukdom och professionell sport

Fler blogginlägg från Amat Levin