Här är ett axplock av det som vi gissar kommer att snackas om, ses fram emot – potentiellt klagas över – och avnjutas under det kommande året.
A complete unknown
Det har förvisso pratats och skrivits om Bob Dylan-filmatiseringen A complete unknown rätt länge nu men det innebär inte att det inte kommer att fortsätta stötas och blötas ett tag till. Baserad på Elijah Walds bok från 2015, Dylan Goes Electric!, gestaltar filmen Dylans karriär från det att han 1961 flyttade till New York, blev erbjuden att ackompanjera Fred Neil på munspel inne på Café Wha?, fram till det musikaliska världsherravälde han närt idag. Timothée Chalamet har hyllats för sina insatser i huvudrollen som den mystiske Dylan och det faktum att han själv sjunger och spelar omkring 40 låtar i filmen (just den biten tvistar dock de inbitna Dylan-fansen om huruvida det faktiskt var nödvändigt). Filmen hade amerikansk premiär i december 2024, i Sverige går den att se på bio från 21 februari.
Kents comeback
Det var i samband med en teaser på bandets hemsida, boostad av den numera nedlagda musikkanalen PSL, i juni förra året som Kent-fans för första gången fick vatten på sin återföreningskvarn. Den teasern skulle dock visa sig leda fram till en rätt underväldigande nyhet om att bandet lanserat en betalapp där du erbjöds gå en promenad i bandets Eskilstuna. Huruvida promenadbesvikelsen spelade in i beslutet att Kent några månader senare lade ut en ny teaser som skulle leda till nyheten om en faktiskt återförening vet vi inte. Vi vet dock att sex dagar på 3Arena (tidigare Tele2) i mars sålde slut på ett par timmar. 3Arena slukar 40 000 besökare per kväll. Sex kvällar innebär 240 000 personer. Det är en hel del potentiella storys på Instagram att trösta sig med om du inte lyckades knipa biljetter själv. Vi glädjer oss såväl med fansen som för det sociala och digitala spektaklet vi misstänker kommer i kölvattnet. Det kommer helt klart bli en melankolisk mars för många.
Kent spelar den 21, 22, 23, 25, 26 och 27 mars på 3Arena (tidigare Tele2).
Malmö Konsthall fyller jämnt
Sedan öppningen 1975 har Malmö Konsthall varit ett självklart nav i den sydsvenska konstscenen. Genom åren har man varvat stora internationella namn med spännande regionala konstnärer som stått på språngbrädan till sin karriär och när konsthallen fyller 50 år sparas det med all rätta inte på krutet. Jubileumsutställningen Malmö Konsthall 50 år visas parallellt med övriga utställningar under året och är en form av tillbakablick på det hallen ställt ut genom åren såväl som en presentation av dess intressanta arkitektur. 22 mars invigs utställningen officiellt i samband med en programdag och pågår sedan till 18 januari 2026. Missa heller inte den kommande grupputställningen Torrlägg Öresund som öppnar i februari. Den samlar idel intressanta konstnärer från båda sidor av bron och undersöker teman som infrastruktur, sociokulturella, ekologiska, teknologiska, ekonomiska och politiska sammanflätningar.
White lotus 3
I februari är det äntligen dags för dramakomedin White Lotus att nästla sig in i våra medvetanden igen. Den kommande tredje säsongen var egentligen planerad att ha premiär i fjol men fick skjutas upp på rund av Sag-Aftra strejken i Hollywood. Handlingen utspelar sig sedvanligt på ett lyxhotell, denna gång i Thailand, där skenet visar sig bedra. Enligt seriens skapare och regissör Mike White kommer den nya säsongen inte lämna fansen besvikna.
– Det kommer att bli längre, större, galnare. Jag vet inte vad folk kommer att tycka, men jag är väldigt exalterad, berättade han för Entertainment Weekly i samband med filmandet 2023.
Serien ska bland annat ha filmats i Bangkok, Phuket och ön Koh Samui och skådespelarlistan inkluderar namn som Leslie Bibb, Carrie Coon, Walton Goggins samt Patrick Schwarzenegger. Premiär 16 februari på HBO.
Dramaten tolkar Bergman
Ett ungt par flyr till ett sommarhus för att fokusera helhjärtat på varandra och sitt musikskapande medan omvärlden blir allt mer tumultartad. Tillslut tvingas de svara på frågan vilka de är utanför sin konstnärliga kontext när kriget står för dörren. Baserad på Ingmar Bergmans film från 1960-talet och fritt bearbetad av Dramatens teaterchef Mattias Andersson sätts Skammen nu upp på Dramaten i Stockholm. Bland de medverkande på scen finns Adam Lundgren, Sofia Pekkari och Peter Andersson. Premiär den 1 februari.
Klass och kast på Röda Sten
Det är två ämnen som vårens separatutställning på Röda Sten Konsthall i Göteborg gräver djupare i. Hjärnan bakom den aktuella konsten är koncept- och performancekonstnären Amol K Patil, född och bosatt i Mumbai, Indien. Patil växte upp i en såkallad chawl, en typ av hus som uppfördes för att inhysa arbetare i Mumbai på 1900-talet, och som kommit att prägla hans konstnärskap. Skuggan av lyster syftar till att skapa motberättelser till osynliggörandet av den urbana indiska arbetarklassen och gestaltas av videoverk, skulpturer i brons, teckningar och poetiska installationer.
- Idén med utställningen är att man ska kunna se och uppleva spår av mänsklighetens historia, generationers liv och samtal, bakom sprickor i väggarna, genom lager av färg, hud och beröring, säger Amol K Patil.
Utställningen visas mellan 8 februari och 21 april.
Den sena Picasso
Vi minns Hilma af Klint-utställningen 2022 och framförallt minns vi hur affischerna som såldes i förbutiken till Moderna museet fortfarande syns i vartenda hem. Nu är det dags för nästa gigant inom modern konst att hamna i strålkastarljuset och potentiellt folks vardagsrum. I november ställer Moderna museet i Stockholm nämligen ut Pablo Picasso, mer exakt den senare och kommersiellt kanske inte lika uppmärksammade delen av hans konstnärskap. Ett sjuttiotal målningar kommer finnas på plats och enligt Moderna museet blir det en “blandning av allt från självporträtt, avbilder av modeller och rena fantasier”. Picasso avled 1973 och målningarna som visas är skapade från 1963 fram till året innan hans död. En chans att få se en ny sida av en modern ikon helt enkelt. Utställningen The Late Picasso öppnar 22 november och står till 5 april 2026. Frigör yta på väggen redan nu.
28 years later
Zombiefilmen 28 days later där en ung Cillian Murphy spelar ett cykelbud som vaknar ur en koma och möts av att ett aggressivt virus löper amok har 22 år efter sin premiär närmat sig ikonstatus i zombiegenren. Trots att uppföljaren 28 weeks later inte fick riktigt samma genomslag när den kom ett par år senare verkar suget för brittisk undergångsfilm inte minskat med tiden. Nu när det är dags för ett tredje kapitel i berättelsen är det återigen regissören Danny Boyle och manusförfattaren Alex Garland som styr rodret. 28 years later har premiär 18 juni och i rollistan återfinns förutom Cillian Murphy även Aaron Taylor-Johnson och svenska Edvin Ryding.
Katabasis
Yellowface var tveklöst en av fjolårets mest omtalade romaner och vi gläds åt det faktum att Rebecca F. Kuangs uppföljare Katabasis snart landar i våra bokhyllor. Boken har inte helt otippat utsetts till en av 2025 års mest efterlängtade böcker och beskrivs som en mörk fantasy där två doktorander tvingas lägga sin rivalitet åt sidan och resa till helvetet för att rädda sin professors själ – med en eventuell bekostnad av deras egen. Ordet katabasis är antik grekiska och översätts till något i stil med “en hjältes väg ner till den undre världen”. Spännande, efterlängtat och bokklubbskompatibelt när det väl är dags. Planera semestern sent!
Sad girl summer
2024 var tveklöst Charli XCX’s Brat girl summer. Men efter att ha lyssnat oss döva på stökig sleaze-pop och gjort slut med vår tråkiga partner är det nu sorgen och den filmiska melankolin kommer ikapp oss. Inget är därför mer lägligt än att Lana Del Reys tionde studioalbum The right person will stay släpps den 21 maj och vaggar oss rakt in i stämning. Som producent står återigen Jack Antonoff och enligt Del Reys egen utsago ska soundet vara mer inspirerat av americana och country än på tidigare alster. En arenaturné i Storbritannien har redan annonserats men vi gissar och håller tummarna att det blir fler konserter och potentiellt festivaler under året.