Amats basketblogg #2 – the basics

Amat Levin 17:29 5 Sep 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okej, innan vi börjar – det här är världens bästa basketspelare någonsin, alla kategorier.
MJ
Han heter Michael Jordan och spelade från 1984 till 1998, med undantag från 1993 till 1994 då han fick för sig att spela baseball (konspirationsteoretiker hävdar att den verkliga anledningen är att han blev avstängd av NBA-direktören David Stern efter att ha blivit lite för beroende av gambling). Han kom även tillbaka en tredje gång från 2001 till 2003 och lyckades vara rätt bra trots att han var 40. Jag ska förklara hans storhet mer ingående någon annan gång, kände bara att vi var tvungna att vara överens om den innan vi kunde fortsätta.

Det här inlägget kommer att vara rätt tråkigt, men det är samtidigt nödvändigt. Allt för många gånger har jag nämligen kollat på en match med någon som inte kan basket och fått höra ”det där SER ju kul ut, men jag fattar inget”. Därför ska jag ge en crash course i regelboken. Kan du basket gör du rätt i att sluta läsa nu och invänta nästa inlägg – it’s about to get basic.

Basket handlar i sin renaste form om att kasta en boll i en korg fler gånger än motståndarlaget. Så här ser en plan ut:
court
Alla skott som tas (och sätts) innanför den röda halvcirkeln ger två poäng. Alla utanför ger tre poäng. Den röda rektangeln i närheten av korgen brukar kallas ”the paint” (därav Waka Flocka Flames Hard in da Paint) – där får spelare i anfallande lag befinna sig i högst tre sekunder åt gången. Denna kallas för tresekundersregeln och existerar för att motverka att spelare bara grötar ihop sig under korgen.

Har man bollen i handen och vill röra sig måste man dribbla den. Har man väl börjat dribbla och sedan tagit upp bollen i båda händerna, får man inte börja studsa den igen. Det kallas för dubbeldribbling och det är det din gympalärare på mellanstadiet brukade skälla ut dig för. Du får dock ta två steg med bollen i handen, men fler än så räknas som felsteg. Reglerna är lite mer komplicerade och vill ni av någon anledning gotta ner er i dem skriver Wikipedia om dem här och här.

Ett basketlag består av tolv spelare och varje lag har fem på planen samtidigt. Det här är de vanligaste positionerna:

Point Guard
Oftast en av lagets kortare spelare (och med kort menas typ 1,85-1,95). En point guard är den som ska dirigera det offensiva spelet, tänk en offensiv mittfältare i fotboll eller en quarterback i ameriansk fotboll. Den behöver vara bra på att dribbla, passa och ha en överblick på allt som händer på planen.

Exempel på spelare: Derrick Rose, Steve Nash, Chris Paul

Shooting Guard
Brukar traditionellt vara bra på att göra poäng. Bra andra egenskaper för en shooting guard är att vara snabb, kunna hoppa högt, kunna passa och dribbla.

Exempel på spelare: Kobe Bryant, Dwayne Wade

Small Forward
En slags allt-i-allo-roll och den som förväntas knyta samman ”the back court” (point- och shooting guard) och ”the front court” (power forward och center). Bör kunna skjuta, attackera korgen, försvara och ta returer .

Exempel på spelare: LeBron James, Kevin Durant, Carmelo Anthony

Power Forward
Bör vara lång, stor och stark och spelar oftast i närheten av the paint. Förväntas ta returer, hindra motståndaren från att skjuta och, beroende på om man är offensivt eller defensivt lagd, göra poäng.

Exempel på spelare: Dirk Nowitzki, Blake Griffin, Lamar Odom, Pau Gasol

Center
En roll som brukade vara den viktigaste (i konkurrens med point guard) inom basket, men har i takt med att spelet har blivit snabbare fått minskad betydelse. Upptas av de längsta (ofta uppemot 2,10 eller längre) och tyngsta spelarna (Shaquille O’Neal vägde nästan 150 kilo!). Förväntas ta returer, använda sin längd till att försvara korgen och, beroende på skills, göra poäng.

Exempel på spelare: Dwight Howard, Andrew Bynum, Marc Gasol

Självklart finns det spelare som kan hantera flera positioner och det finns även positionskombinationer (typ point-forward), men de här är de vanligaste. Basketspelare brukar oftast vara mellan 1,80 och 2,15, men även här finns undantag. Titta bara på Muggsy Bogues (1,60) och Manute Bol (2,31) som var lagkamrater på slutet av åttiotalet.
muggsymanute

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion

Fler blogginlägg från Amat Levin