Amats basketblogg #11: Dr. J och dunken

Amat Levin 17:38 3 Oct 2012

Få saker associeras med basket lika mycket som dunken. Tekniskt sätt är dunken ett skott, men i praktiken lämnar bollen aldrig händerna. Istället hoppar du upp mot korgen och liksom trycker ner bollen genom den. Just för att du kan göra poäng utan att bollen någonsin lämnar dina händer blir dunken det mest högprocentiga ”skottet” du kan ta – det skadar inte att det ser jävligt mäktigt ut också.Redan på 1940-talet kunde spelare som, över 2,10 meter långa, Bob Kurland och George Mikan dunka, men det var inte förrän på femtio- och sextiotalet, bakom Wilt Chamberlain och Bill Russell, som spelare började använda dunken som ett riktigt offensivt vapen under matcher. Ungefär samtidigt visade Elgin Baylor prov på en förmåga att dunka. Men eftersom han var kortare, ”bara” 1,96, krävdes det att han skulle hoppa högre, vilket gjorde dunken mer imponerande. Även om Michael ”Air” Jordan tog begreppet ”hang time” till massorna var det här det föddes på riktigt.

Men – dunken skulle inte tas till nästa nivå förrän NBA fick konkurrens av den alternativa ligan ABA. ABA satte större fokus på underhållning och hade lyckats kontraktera några av USA:s flashigaste unga spelare, som George ”Ice Man” Gervin och David Thompson. Men ingen var flashigare än Dr. JJulius Erving.Julius Erving växte upp i New York och hans spel på den legendariska utomhusplanen Rucker Park i Harlem gjorde att han fick smeknamn som ”Black Moses” och ”Houdini”. Han gillade själv aldrig namnen och föreslog att folk, om de var tvungna, istället skulle kalla honom ”Doctor”. Efter en lyckad collegekarriär draftades han 1971 av ABA:s Virginia Squires där han blev en stjärna direkt och blev beryktad för sin förmåga att dunka. Han dominerade ligan under ett par säsonger innan Virginia, på grund av pengaproblem, tvingades sälja honom till New York Nets. Medan Virginia gick under som lag ledde Dr. J Nets till ABA-titeln 1974 och när ligan två år senare anordnade världens första dunktävling var medverkan av ligans största stjärna ett måste. I tävlingen (ni kan se hela här) chockade Dr. J alla genom att (typ) dunka från straffkastlinjen, som befinner sig 4,5 meter från korgen. I den stunden gick dunken mainstream.När NBA och ABA sammanslogs gick Erving till Philadelphia 76ers där han fortsatte sin spektakulära karriär och vann en NBA-titel (1983). Han brukar räknas till de 20-15 bästa NBA-spelarna någonsin, men ännu viktigare är att han, långt innan Magic Johnson, Larry Bird och Michael Jordan, var sportens främsta ambassadör. Ett par YouTube-klipp får illustrera min poäng.

Om en dunk brukade se ut så här:Såg den med Dr. J ut så här:Om en layup brukade se ut så här:Såg den med Dr. J ut så här:I basketbloggens kommande två inlägg ska jag 1. lista historiens bästa dunkar i dunktävlingen och 2. lista historiens bästa dunkar under match. Boom!

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade
Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic
Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons
Amats basketblogg #8 – 30 lag #27: Sacramento Kings
Amats basketblogg #9 – Ron Artest/Metta World Peace: NBAs galnaste spelare och ligans största skandal

Amats basketblogg #10 – 30 lag #26: Milwaukee Bucks

 

Fler blogginlägg från Amat Levin