Vad gör man när man har gjort öl sedan 2012 och vill bredda sig en aning? Man startar destilleri så klart.
Text: Ritaj Arnaout
Wet City Spirits föddes 2021 efter att gänget bakom Beerbliotek hade konstaterat att de ville göra sprit också. Redan första året blev deras gin Amicitia Organic Dry Gin och Ombibulous Organic Gin belönade med guldmedalj i klassen ekologiskt gin, i en tävling som hölls av branschtidningen The Spirits Business. Vi passade på att ställa några frågor till Viktor Lorén, som svarar på vår enket för både Beerbliotek och Wet City Spirits.
Vad inspirerade er att starta ett destilleri i Göteborg, och hur speglas staden i era produkter?
– Vi älskar all form av dryck, inte bara öl, så då ville vi destillera också. Våra produkter har en tydlig känsla av Göteborg, allt från Kusten Organic Aquavit med sockertång från kusten här utanför till Amicitia Organic Dry Gin med havtorn som växer strax norr om stan.
Vad tycker ni är den största skillnaden mellan att skapa sprit och öl när det gäller kreativitet och hantverk?
– Så stor skillnad är det kanske inte. Vi försöker att hitta nya saker på båda företagen.
Om vi bara fick testa en av era spritsorter på mässan, vilken skulle ni rekommendera och varför?*
– Om jag får lov att välja så dricker vi Valére, vår Navy Strength Gin. Den är fylld med bergamott och destillerad med bivax för en rundare känsla när vi dricker den.
Vad är den största utmaningen med att tillverka hantverkssprit, och hur tacklar ni den?
– Den största utmaningen är att synas och vara aktuell, samma som för Beerbliotek. Vi försöker att vara aktiva på mässor och i sociala medier samt på events.
Vad är nästa stora grej för Wet City Spirits under 2025? Några spännande nyheter eller samarbeten på gång?
– Nästa stora grej är snart i lås, men jag kan inte avslöja något om det än... Vi älskar att samarbeta med folk, och vi kanske kikar på ett eller två nya projekt i år... luddigt svar, haha.