Linda Leopolds nya bok Smartast i världen – IQ-sällskapen från insidan handlar om hennes djupdykning ner i en värld som befolkas uteslutande av högintelligenta människor. Själv menar hon att alla människor är intelligenta, men att vi väljer att göra olika saker av vår intelligens. Jag ställde henne några halvintelligenta frågor.
Har du alltid sett dig själv som smart?
– Jag tror inte att ett IQ-test fångar upp allt det vi brukar mena med ordet ”smart”. Men jag tycker att det är kul med logiska tankenötter och sånt, och kände att det här var en spännande subkultur att kasta mig in i. Jag ville veta varför människor söker sig till IQ-sällskap och vad de där testerna egentligen mäter.
Varför behöver folk läsa den här boken?
– Det är den första journalistiska inifrånskildringen av IQ-sällskap. Man får följa med på möten i Sverige och runt om i världen och träffa frontfigurerna inom den här subkulturen. Dessutom är IQ ett etablerat koncept som ofta ses som ett exakt mått på en persons mentala förmåga. Det är bra att veta vad IQ egentligen betyder och känna till dess begränsningar.
Jag föreställer mig att Mensa och övriga IQ-sällskap befolkas till extremt stor del av vita män. Är det så, eller blev du förvånad när du gav dig in i deras värld?
– De flesta av de här sällskapen är faktiskt spridda över hela världen. Men män, ja. Jag har hört siffran åttio procent någonstans, vilket stämmer rätt bra överens med mina egna observationer. Men om man går på Mensa-träffar är det nästan 50/50 män och kvinnor. Min helt ovetenskapliga analys är att de kvinnliga medlemmarna är lite mer sociala, och möjligen har något mindre bekräftelsebehov, än de manliga. Jag gissar att fler män än kvinnor är med på grund av fåfänga eller prestige. Men några av den här subkulturens största kändisar är faktiskt kvinnor! På den tiden Guinness rekordbok hade ”högst IQ” som en kategori toppades den under flera år av skribenten Marilyn vos Savant. En annan IQ-kändis är kvantmatematikern Manahel Thabet i Förenade Arabemiraten, utsedd till Genius of the Year 2013. Det som förvånade mig var snarare vilken otrolig bredd det var på medlemmarna vad gäller ålder, yrke och bakgrund. Det var inte alls bara fysiker och matematiker som man kanske kan tro. Jag har hängt med busschaufförer, musikalartister, reklamare och brevbärare.
När du inte infiltrerar IQ-överklassen är du chefredaktör för modemagasinet Bon. Var det befriande att ge sig in i något som, iallafall utifrån, känns som motsatsen till yta?
– Jag gillar mode för att det kan vara både ytligt och tramsigt och behandlas väldigt intellektuellt. I IQ-sällskapen handlar det kanske inte så mycket om yta, men några av dem som konstruerar eller löser tester talar ofta om dem i termer av skönhet. De beskriver hur vackert det är att se mönster i abstrakta geometriska figurer eller nummerserier.
Går det att öva upp sitt IQ? Och gör det en isåfall till en smartare människa?
– Det går definitivt att förbättra sitt resultat på IQ-tester genom att öva på just sådana, det har jag själv märkt efter att ha gjort flera tester. Man lär sig efterhand hur figurerna är uppbyggda och hur testerna brukar se ut. Men förmodligen blir man inte ”smartare” av det. På senare år har det poppat upp massa mentala motionsinstitut på nätet där man kan träna sådant som minne, uppmärksamhet och reaktionsförmåga. En del jämför det med att trimma magmuskler eller biceps och tror att brain fitness kommer att bli nästa stora grej. Jag skriver också om en del gamla huskurer som Mozart-effekten – på nittiotalet hävdades det att man fick bättre resultat på IQ-tester om man först lyssnade på Mozarts sonat för två pianon i D-dur (K. 448). Dem jag har hängt med i de här sällskapen gillar ofta att tänja på hjärnans gränser och kan roa sig med sådant som att memorera tusen decimaler av pi. Bara för att det är kul och för att se om det går.
Hur viktigt är det att vara smart?
– Det viktigaste är förstås vad man gör av sin förmåga, inte vad man fått för resultat på ett IQ-test. En intressant grej är att mänskligheten bara tycks bli smartare och smartare. Vi presterar i alla fall bättre och bättre på IQ-tester. Upptäckten gjordes på åttiotalet av forskaren James Flynn som märkte att de värnpliktiga i Nederländerna år efter år fick bättre resultat på testet de gör vid mönstringen. När han kollade på andra länder hände samma sak där. Exakt varför vet ingen riktigt. Flynn själv tror att det beror på att hela vår omvärld har blivit allt mer komplex. Även populärkulturen. Som Flynn säger: Jämför den enkla handlingen i en tv-serie från 50-talet med dagens serier där sju eller åtta intriger kan löpa parallellt. Man kan alltså hävda att man blir smartare av att titta på tv.
Vem är smartast i världen?
– Det går inte att mäta. Men många försöker att göra det ändå. Sedan Guinness rekordbok slopat kategorin ”högst IQ” i början av nittiotalet gör man inom den här subkulturen sina egna topplistor över IQ-testresultat. En av listorna – World Genius Directory – drivs av en man i Tasmanien som heter Jason Betts. Till vardags leder han en grupp medium som levererar spådomar via telefon. Etta just nu på den listan är greken Evangelos Katsioulis. Jag träffade honom i Thessaloniki på ett öde lyxhotell mitt under den värsta ekonomiska krisen. Vi satt och drack drinkar och blev lite småpackade. Sedan skulle Evangelos skjutsa mig hem till mitt hotell, vilket förmodligen var en dum idé med tanke på promillehalten. Men jag tänkte att han var för smart för att krocka.
Smartast i världen – IQ-sällskapen från insidan finns förhoppningsvis i din lokala bokhandel.
Vem är smartast i världen, Linda Leopold?
Stad:
Kategori: