Tv-spel + djur = sant

11:50 17 Aug 2022

2022 är året då djurspelen äntligen får sin rättmätiga plats, högst upp i näringskedjan. Men vilka är egentligen djurvännernas allra bästa spel? Och varför älskar vi att spela som fyrbenta?

Ett av de allra första hemdatorspelen jag någonsin spelade var det lätt surrealistiska Alley Cat. En ensam svart katts kamp för att finna kärleken med en välfriserad vit raskatt. Vägen till romantik gick via musjakt i jätteostar och över vingliga klädlinor med ilskna pitbulls och svävande kvastar i hasorna. Med 1984-års mått mätt var det ett ganska stiligt spel där den begränsade färgpaletten utnyttjades till max. Men Alley Cat stannade inte i minnet för att det var snyggt eller roligt – det var knappt varken eller – utan för att det lät mig spela som ett någorlunda realistiskt djur. Alltså inte en tvåbent, människoliknande karaktär i djurkostym som Sonic, Donkey Kong eller Crash Bandicoot. “Realism” är ett glidande uttryck i en värld av Goat Simulators och Octodads - men för mig har “djurspel” alltid kittlat lite extra.

Det har gått nästan 40 år sedan Alley Cat släpptes. Och för den som är intresserad av att se hur mycket som hänt under den perioden kan det var läge att jämföra Alley Cat med sommarens bästa spel: Stray. Här, precis som i Alley Cat, är det en vilsen gatukatt som spelar huvudrollen. Någonstans, någon gång i framtiden halkar katten på ett rostigt rör och faller ned i en mörk avgrund. Ensam och omtumlad finner den sig i en trång kåkstad befolkad av robotar. På sin väg ut - och upp! - ur den post-mänskliga staden stöter katten på både charmiga karaktärer och hjälpsamma drönare. 

Stray är många saker, men allra mest är det fullständigt ögonvattnande vackert. Katternas animationer känns släpiga och överlägsna, precis som på riktigt. Djurens förmåga att klättra uppför väggar och hoppa mellan tak känns både realistiskt och superhjältelikt. Och spelets miljöer, som inspirerats av Kowloon Walled City – en tidigare stadsdel i Hongkong som blev känd för sin extremt täta bebyggelse – är helt perfekt. Detaljrikedomen är enorm och ljussättningen helt otrolig.

Sommarens näst bästa spel där du styr ett fyrbent djur heter Endling: Extinction is Forever. Endling handlar om en räv som får en av sina ungar kidnappad. Också här är settingen en framtid som där mänsklighetens girighet och roffande drivit naturen till avgrundens brant. För att hitta och befria sin avkomma måste räven både utforska fientliga områden befolkade av vidriga postapokalypsmänniskor och ta hand om de ungar den fortfarande har kvar. Risken är hög för fruktansvärt hjärtekrossande ögonblick om du misslyckas.

Men exakt varför är spel med djur som huvudkaraktär så tilltalande? Kanske handlar det bara om att få uppleva vår värld ur ett nytt perspektiv, eller friheten i att få ta sig an en husfasad med overklig spänst och balans (utan att för den skull slåss mot superskurkar). Eller är det månne känslan av att ikläda sig rollen som människans bästa vän, totalt oskyldig och genuin, som lockar? En sak är i alla fall säker: 2022 är ett fantastiskt år för oss som gillar djurspel.

TIDERNAS BÄSTA DJURSPEL

Ecco the Dolphin (PC, Switch)
Utan Ecco the Dolphin ingen Rädda Willy? Kanske inte, men Ecco the Dolphin var ett otroligt atmosfäriskt och snyggt pusselplattformsspel när det kom ut 1992. “Realism” är möjligen svårt att tala om när det handlade om att besegra utomjordingar, men ändå. Ett fantastiskt spel!

Shelter 2 (Mac, PC)
Svenska Might and Delight blåste djurvännerna ur vattnet med sina fantastiskt vackra Shelter-spel. Här handlar det om att leva djurlivet och uppfostra sin lilla familj. Tvåan, där du styr ett lodjur, är en personlig favorit.

Mister Mosquito (PS2)
Japanska djurspel brukar i regel leverera mer konstigheter än deras västerländska motsvarigheter. Mister Mosquito var inget undantag från den regeln. Ett stealthspel där du ska terrorisera – det vill säga suga blod utan att själv stryka med – en familj i deras japanska vardag.

Tokyo Jungle (PS3, PS Vita)
Djungelns lag råder i ytterligare ett supermärkligt japanskt djurspel. Mänskligheten har mystiskt försvunnit och kvar finns enbart djur. Ditt uppdrag är att försöka överleva (och övervinna!) postapokalypsen som en mängd olika djur. Pomeranians har aldrig varit så brutala.

Maneater (PC, PS4, PS5, Switch, Xb1, XBX/S)
Maneater är egentligen varken bra eller realistiskt, men power fantasy-nivån på att få styra en muterad tjurhaj som fått smak på människokött förtjänar ändå ett omnämnande. Att få sprida skräck längst kustlinjer och badstränder känns oväntat härligt.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!