Tove Lo: “Det passar mig väldigt bra att vara independent”

Emma Thimgren 13:10 4 Oct 2022

Popveteranen Tove Lo har alltid gått sin egen väg, och efter att hon startat sitt eget skivbolag finns det inte längre någon som kan stoppa henne. I oktober kommer hennes nästa album, som hon släpper helt själv. 

Tove Lo började sin karriär som låtskrivare åt andra artister. När hon väl började släppa egen musik tog det bara två singlar innan hon blev signad till ett majorbolag 2013. Sedan dess har hon släppt musik via samma skivbolag. Men i samband med släppet av singeln No One Dies From Love tidigare i år meddelade Tove att hon startat sitt eget bolag, Pretty Swede Records.

Är det något du har velat göra länge?
– Ja, men jag har känt att det har varit ett för stort steg. När mitt kontrakt tog slut med mitt skivbolag så gick jag på möten med majorbolag och fick lite erbjudanden, men det kändes inte tillräckligt bra. Det är så stora bolag och de har så mycket artister. Om jag inte är deras prioritet så kommer jag sitta fast där och inte få släppa den musik jag vill släppa. Jag vill vara i full kontroll, vilket ju inte är något man kan vänta sig om man signar. Såklart är det mycket mer jobb och det är lite läskigt ibland, att allt är mitt beslut. Men det är också väldigt kul. Att ha det kreativa exakt som jag vill ha det är väldigt viktigt för mig, så det passar mig väldigt bra att vara independent.

Har du känt att bolag innan har satt stopp för idéer?
–Nej, det har de faktiskt inte och det är jag väldigt tacksam för. Det är mer att de inte förstått varför jag vill släppa en halvtimmes lång musikvideo som är så pass snuskig att det måste vara 18-års åldersgräns. Det är ju inte det smartaste eller det mest kommersiellt gångbara sättet att släppa musik på. Sen var jag så pass envis att jag gjorde allt det ändå. Men det är ju inget kul. Om man inte är överens blir det ju inte så himla skön stämning såklart. Under tiden var jag väldigt frustrerad. Men nu kan jag ändå förstå att när du signar till ett majorbolag accepterar du att det är en kommersiell produkt som ska sälja så mycket skivor som möjligt. Om du inte vill göra det på det sättet så kommer du kanske inte få samma stöd från bolaget. 

2015 behövde Tove operera bort en cysta från stämbanden. Även om tankarna att släppa sin musik själv inte fanns då, gav det henne en inblick i hur branschen reagerar när du måste ta en paus.
– Om det var något jag sa nej till så kunde andra reagera med “nu är allt förstört för att du sa nej till den här grejen”. Det höll mig vaken hela nätterna de första åren. Det var en konstant stress att jag inte gjorde tillräckligt. Framförallt när det gällde min röst och vara borta i två månader efter min röstoperation. De fick det att låta som att allt skulle försvinna. De trodde inte på mig, att det var riktiga problem. De trodde att jag inte orkade eller hade tillräckligt med uthållighet för att klara av den nivån som jag var på. De frågade min manager om jag var på rehab och trodde att jag ville ha semester. Det spelade ingen roll hur många läkarintyg jag visade. Det är ju som att träna upp en helt ny muskel, att tappa allt jag någonsin hade lärt mig och börja om. Det var skittufft. Jag vill inte behöva deala med de människorna längre. Det är skönt nu att kunna välja mer exakt vilka jag jobbar med.

Den 14 oktober släpps Dirt Femme som blir Toves femte album. Namnet är en sammanfattning av Toves relation till sin egen femininitet. Albumet har tagit inspiration från olika eror av dansmusik, house och techno.
– Albumet handlar om mig i vanlig ordning. Men det har kanske en ny nivå av sårbarhet. Jag skrev det under en period där jag inte var artist. Jag turnerade inte, släppte ingen musik och hade inget skivbolag. Det kändes som att jag började om på nytt, ett skifte i livet. Att jag  skrev mycket på egen hand har också gjort att det kanske känns snäppet mer sårbart. 

Förra albumet var desto mer ljust i tonen, men nu är det mörkare igen?
– Även om jag generellt mår bra så tog de här åren fram mycket tunga tankar. Det var mycket bearbetande som hände i och med att jag var still på en plats för första gången på länge. Jag hade ganska mycket oro och dramatiska känslor. Jag tänkte “vad händer om jag aldrig får tillbaka det liv jag har levt”. Kommer jag få turnera igen? Kommer jag ha inspiration att skriva igen? Jag tror att det reflekterar mina känslostormar under den här perioden helt enkelt.

Du gifte dig för två år sedan. Att vara i ett lyckligt förhållande känns som en svår förutsättning för att skriva den musiken som du har skrivit innan?
– Haha, exakt. Men jag tror att jag alltid kommer att ha kontakt med den mörkare delen av mig själv. Jag lever inte ut det i mitt liv på samma sätt, så om jag kan skriva ur mig det kan jag bearbeta det och hålla det i balans. Hindra det från att växa för stort inombords. Det blir mycket “värsta tänkbara scenariot”-låtar, att jag skriver en låt när jag är i en mörk tankespiral. “Vad händer om min man Charlie gör det här mot mig?”.  Mitt huvud kan ha en hel film framför sig av hur det skulle se ut. Jag har också bearbetat tidigare situationer. När man är i en destruktiv relation så har man oftast svårt att se sin egen brist i det. När det har gått lite tid och man är på en bättre plats i livet är det lättare att se sina egna brister.

Efter albumsläppet den 14 oktober ger sig Tove Lo ut på en världsturné. Den 21 och 22 november spelar hon på Berns i Stockholm.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!