Tolv spelningar du inte ska missa på WOW 2022

19:09 26 Jul 2022

Nöjesguidens musikredaktör Emma Thimgren tipsar om tolv spelningar du inte får missa under årets Way Out West.

Torsdag

Yung Lean
Yung Lean spelade på festivalen så sent som 2019, men placerades då under Stay Out West. Nu är han tillbaka på festivalområdet där han hör hemma. Tidigare i år släppte han mixtapet Stardust som fick höga betyg av kritikerna. 

Bikini Kill
Ikoniska punkrock-bandet Bikini Kill ärar festivalen med sin närvaro och hur kan det bli annat är storslaget. Det är dessutom deras första spelning någonsin i Sverige. Gruppen har varit banbrytande sedan start, men var som mest aktiva under 90-talet då de bland annat myntade begreppet girl power. Trion har gjort några sporadiska återuppståndelser, men eftersom det inte är säkert när de dyker upp igen är det verkligen dumt att missa chansen.

Fredag

Beabadoobee
Beabadoobee släpper sitt andra album lagom till festivalspelningen. Hon är en av de mest intressanta rösterna på musikscenen just nu. Musiken beskrivs bäst som drömsk, alternativ, lo-fi pop. Den perfekta festivalmusiken om du frågar mig.

Arooj Aftab 
Pakistanska kompositören och producenten Arooj Aftab nominerades till en Grammy för bästa nya artist efter att hon släppte albumet Vulture Prince förra året. Genren är minimalistisk jazz kombinerat med pakistanska influenser. Det är en upplevelse bara att lyssna på musiken inspelad, så jag räknar med att hennes spelning kommer bli fenomenal.

Little Simz
Little Simz spelning under festivalen blir den första i Sverige med det senaste albumet Sometimes I Might Be Introvert, ett storskaligt unikt verk. Nästa gång hon kommer till Sverige blir 2023, så det här bör du inte missa.

Yard Act 
Engelska postpunk-bandet Yard Act debuterade förra året och i januari kom deras debutalbum. Skruvad och surrealistisk musik som säkerligen gör sig ännu bättre live än på skiva.

Jada
Uppstickaren Jada från Danmark gör musik i genren neo-soul-inspirerad R’n’B och har en så storslagen röst att det bara är en tidsfråga innan hon slår igenom på bred front. Hon släppte sitt andra album i våras och har redan en bred låtkatalog, så se till att plugga på innan hennes spelning i Göteborg.

Perfume Genius
Mike Hadreas projekt Perfume Genius tillhör fortfarande en mer underground musikscen, trots att han nu släppt sitt sjätte album och gjort otaliga samarbeten med andra artister. Det är fem år sedan han var här sist och med en sådan visionär på scenen kan det inte bli annat än bra.

Lördag

Girl In Red
Norska Girl In Red släppte det tokhyllade debutalbumet If I Could Make It Go Quiet förra året, men har inte spelat i Sverige sedan 2019. På grund av röstproblem sköts hennes planerade vårturné upp och spelningen på festivalen blir hennes enda Sverige-spelning under året, så passa på.

Black Country, New Road
Bandet som länge varit hypeade inledde året med att släppa sitt andra album, som verkligen cementerade deras höga anseende. Dock valde sångaren ​​Isaac Wood att hoppa av i samma veva, deras turné blir alltså den första utan honom. Kanske ett svårt hinder att tackla, men väl värt att se oavsett.

Holly Humberstone
Från ingenstans klättrade plötsligt 22-åriga Holly Humberstone topplistorna med stormsteg. Singel efter singel har blivit succéer, och hittills har hon inte släpp en enda dålig låt. Om du inte redan känner till henne är live-formatet ett bra sätt att uppleva henne.

Nilüfer Yanya
Brittiska singer-songwritern Nilüfer Yanya gör musik i gränslandet mellan jazz, R’n’B och indierock. Det är både detaljrikt eklektiskt och minimalistiskt. Det är omöjligt att det här inte blir en bra spelning.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2022.

0 Kommentera

Fler artiklar