AZUBU FROST

Tidernas värsta spelfuskare

16:17 13 Oct 2022

Schackvärlden skakas av fusk och analkulor - men är Hans Niemanns (förmodade) fusk värre än något som hänt i spelvärlden?

När nittonårige Hans Niemann slog den mångfaldige världsmästaren Magnus Carlsen exploderade schackvärlden. Chess.com publicerade en 72 sidor lång rapport där Niemanns spel granskats ingående och enligt rapporten skulle Niemann ha fuskat i över 100 onlinematcher - däribland under tävlingar där det fanns chans att vinna pengar. Exakt hur Niemann ska ha fuskat när han satt vid samma bord som Carlsen är inte bevisat, men elaka och ganska underhållande rykten talar om kommunikation via analkulor.

När det kommer till fusk inom dator- och tv-spel har det existerat nästan lika länge som spelen själva. Till en början var fusk något som användes för att motverka det faktum att det inte gick att spara. Istället fick du en kryptisk kod när du nått en ny nivå - och så kunde du komma tillbaka nästa dag och fortsätta utan att lämna konsolen på. Under utvecklingen av ett spel kunde det vara tidssparande att ha en kod som gjorde att du fick alla vapen eller slapp ta skada. Koderna, som den klassiska Konami-koden eller Quakes “IDDQD”, spreds sedan från buggtestare raka vägen till skolgårdar världen över.

Men fuskandet har naturligtvis inte bara varit oskyldigt skolgårdssnack. Vem minns väl inte den eviga följetongen där Billy Mitchell, känd från den underhållande King of Kong-dokumentäre, blev av med alla sina världsrekord då det verkade finnas bevis för att han spelat allt på emulator? 

Nu, i en tid då liveströmmande av spel är en fullt rimlig väg till ära, berömmelse och halvsmutsiga annonssamarbeten verkar det naturligt att mängden fuskare ökar. När esport kan ge de skickligaste chansen att göra upp om mångmiljonbelopp – ja, då kommer mycket troligt regler att brytas.

Medlemmar i CS:GO-klanen Cloud9 ska ha dopat sig med ADHD-medicin för en tävling i Polen 2017. Koreanska LoL-laget Azubu Frost insåg att de, mitt under LoL-VM 2012, kunde se motståndarnas skärm - men diskades och dömdes senare till att betala 30 000 dollar i böter. Indiske CS:GO-proffset blev tagen på bar gärning 2018 när han fuskade på LAN - och försökte deleta-fuskfilen när han blev påkommen.

Den största organiserade fuskhärvan att nystas upp hittills har att göra med en organisation som kallats “Chicken drumstick”. De sålde fusktjänster som framför allt riktade sig mot mobilspel som PUBG Mobile. Affärerna ska enligt obekräftade uppgifter ha inbringat över 70 miljoner dollar. Allt slutade med långa fängelsestraff och dryga böter.

Men den absolut värsta fuskaren i spelens historia hette Todd Rogers. Han kallades för den “förste proffsspelaren”, var med i det amerikanska landslaget i tv-spel och har varit innehavaren av ett flertal Guinness-rekord. 1982 slog Rogers världsrekordet i klassiska spelet Dragster. 2017 bröts spelets kod ner i sina minsta beståndsdelar - och resultatet visade att Rogers hävdat sig ha en tid som var omöjlig att uppnå. Efter att det rekordet hade visats ogiltigt följde flera andra liknande avslöjanden. Twin Galaxies och Guinness strippade Rogers på alla titlar och rekord. Spelhistoriens första proffs var en bluff och skammen var total.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!