Svenska Akademien tilldelas Johnny Bode-priset 2020

10:50 17 Jan 2020

Johnny Bode-sällskapet har utsett Svenska Akademien till årets pristagare.

Varje år delar Johnny Bode-sällskapet ut pris till någon som "under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning".

På sin hemsida meddelar de nu att årets Johnny Bode-pris går till Svenska Akademien.

"En lika ärevördig som skandalgenererande kulturinstitution, som både historiskt och i närtid förmått att leverera det ena underhållande exemplet på organisatoriskt självskade-beteende efter det andra, därmed bevisande att man ej alltid äger smak för det man har snille", skriver de.

Priset består av ett diplom och en summa pengar som Johnny Bode sällskapet redan har festat upp. 

"För Svenska Akademiens del rör det sig om 30 728 kronor och 50 öre som sällskapet åt och drack gott för på Drottning Kristinas Jaktslott i Göteborg under sitt årsmöte den 5 januari", skriver de.

Årets hedersomnämnande "Busgroggen", som delas ut "för enskilda roliga blamager med ojämna mellanrum", går till Zlatan Ibrahimovic.

"2020 utdelas Busgroggen till Zlatan Ibrahimovic för att han lyckats med den unika bedriften att som levande svensk få en staty rest över sig, bara för att inom ett par månader få den skändad av samma människor som först hyllat den. Ett agerande helt i Johnny Bodes anda", skriver Johnny Bode-sällskapet.

Läs även: Den nya akademien måste stoppas

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!