Den nya akademien måste stoppas

19:20 9 Jul 2018

Idag hände något som gjorde att Alexandra Pascalidous nya akademi inte är rolig längre, skriver Frasse Levinsson.

När Alexandra Pascalidou gick ut med att hon skulle instifta sitt eget Nobelpris var det svårt att hålla sig för skratt. Naturligtvis på grund av idén att det nya priset utan vidare skulle väga lika tungt som världens finaste litteraturpris. Men också på grund av den här meningen, som står att läsa i Den nya akademiens manifest: "Den Nya Akademien har bildats för att säkerställa att ett internationellt litteraturpris delas ut 2018". Som att det inte finns några andra internationella litteraturpris. Någon kanske skulle berätta för henne om Franz Kafka-priset.

Ännu roligare blev det när det offentliggjordes vilka som sitter i den nya akademien. Det är Sunes pappa, en inredare från TV4 och en gammal höjdhoppare, för att ta några exempel, som ska vara med och dela ut priset som gör anspråk på att vara lika prestigefullt som det som delats ut sedan 1901 och tagits emot av till exempel Selma Lagerlöf, Albert Camus och Ernest Hemingway. Det är inte utan att man undrar vem som blir årets pristagare. Blir det Dan Brown? Jens Lapidus? Eller är det Astrid Lindgrens år i år? Är det verkligen så vi ska rädda Sveriges internationella anseende? Att Morgan Alling delar ut Nobelpriset till Astrid Lindgren?

Men idag hände någonting som gör att det nästan inte är roligt längre. Alexandra Pascalidou gick ut på Facebook och Twitter och frågade om någon av de 117 ledamöterna kan franska, eftersom hon blivit kontaktad av en fransk journalist som vill göra ett tv-reportage om det nya priset. Hade det stannat vid en nationell angelägenhet hade det inte varit någon fara. Men tänk om fransmännen sätter sig in i vad det är för sorts människor den nya akademien består av? Tänk om den nya lagupställningen gör att de känner sig tvungna av ren nyfikenhet att undersöka hur det svenska kulturlivet egentligen ser ut?

I sådana fall kommer de snart få reda på att den största svenska kulturdebatten just nu handlar om ifall en satiriker har rätt att finnas eller inte. Det kommer också gå upp för dem att två av auktoriteterna på området är en annan gammal höjdhoppare och en retorikexpert som inte förstår sig på kontext. Fransmännen kanske får för sig att kultureliten i Sverige bara består av olika höjdhoppare.

Sätter de sig in lite till kommer de bli varse att svensk public service har bestämt sig för att faktakolla Förintelsen för att kunna slå fast att den ägt rum. Och där någonstans tror jag att de kommer börja ifrågasätta om det är en så bra idé att Sverige delar ut några priser överhuvudtaget. Varken i år eller något annat år. Därför måste den nya akademien stoppas.

Läs även: "SVT:s faktakoll av förintelsen är klassförakt"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!