Sundsvallslegend på svenska ikväll

00:01 20 Oct 2015

Som medlem i ett av Sundsvalls första punkband Massmedia (där även Brodde från Brända Barn tog sina första musikaliska steg) och strax därpå med Picnic Boys och med Headcleaners i början av 1980-talet är Patrik Tanner legendarisk på den svenska punkscenen. Att han spelar i Stockholm händer numera väldigt sällan, men ikväll kan den som hittar till Vickergatan 11 vid Skanstull få höra Patrik Tanner på svensk mark och på svenskt språk för första gången på många decennier. 

Som 18-åring lämnade nämligen Patrik Tanner den svenska punkscenen och Sverige helt och hållet för att flytta till USA. 

- Jag hade usla betyg i gymnasiet och jag behövde en plan. Planen var att bli musiker i USA, och mot all förmodan så lyckades jag med det konststycket. Jag har fortfarande mardrömmar om att inte ha betyg nog för att kunna gå ut gymnasiet. Knasigt. Jag har också återkommande mardröm om att vara hemlös och den drömmen är ju ganska lätt tolkad.

Vad har förändrats sedan du spelade live i Sverige förr, och vad är sig likt? 

- Ingenting är sej likt live. När det begav sej var jag en kaxig jävel som försökte till mitt yttersta att dölja mitt dåliga självförtroende. Numera skiter jag i hur jag uppfattas… på riktigt. Jag struntar i det poetiska och berättar historien. Om hur man bokar en spelning i Sverige 2015 vet jag ingenting. Ändå blir det en spelning ikväll, och det är jag tacksam för.

Vilka är skillnaderna mellan att spela i USA och i Sverige för dig? 

- Skillnaden på att spela i Sverige och USA? I USA drar jag upp volymen. I Sverige skruvar jag ned.

Det där med att ge ut På svenska - ett album på just svenska - i USA, hur smart är det egentligen?

- Jag gjorde plattan utan att tänka på att det skulle bli en platta. Det är egentligen en samling låtskrivardemos som blev en skiva. Min fru övertygade mej om att det var en bra idé, och hon har aldrig fel.

Patrik Tanner spelar på Vickergatan 11 vid Skanstull på tisdagkvällen den 20 oktober kl 19. Tag med en femtiolapp att skänka till BRIS och en slant för billigt öl eller vin.

Stad: 
Artist: 
Lokal: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!