Foto: Ellika Henrikson

Stina Velocette har feminismen i bakfickan

13:49 22 Mar 2017

Sedan solodebuten förra året har Stina Velocette sett människor tatuera hennes texter. På fredag släpper hon sin första EP – Motljus.

Det handlar om sju låtar. Nakna texter över mörka beats, melankoli som blandas med hopp och styrka. Låtar som behandlar teman som frihet, att bli dumpad, otrohetsparanoia, kärlek, att ta för sig och ta sig vidare.
– Alla tolkar det säkert lite olika, men de flesta låtarna har nog feminismen med sig i bakfickan. Själv skulle jag beskriva det som nutida urban musik som kommer från hjärtat. Jag har skrivit alla texter själv och gjort alla melodier sedan är beatsen proddade ihop med Kapten Röd. Det här är första gången som jag valt att arbeta med en och samma producent på hela skivan, innan har jag alltid samarbetat med flera olika producenter så det kändes skönt att göra på ett annat sätt den här gången. 

Hur har det varit att göra musik på svenska?
– Det har varit underbart. Jag skrev mycket på svenska förr, men det var ett tag sedan så det känns skönt att åter igen slippa tänka på uttal och bara få gå loss och skriva exakt det jag tänker och vill säga. Just nu känns det avlägset att skriva på engelska, så jag kommer nog hålla mig till svenskan ett tag nu. Det känns som jag hittat hem, klyschigt men sant.

Flera fans har redan tatuerat dina texter, vilka texter?
– Det var en tjej tatuerade in Rutorna Nere som var den första singeln jag släppte solo förra året. Det är en låt jag skrev för att ge styrka och pepp till tjejer att våga lämna ett destruktivt förhållande. Men det var också en hyllning till dem som vågat lämna det bakom sig. Jag var och är så trött på att höra återkommande historier om killar som tryckt ner och misshandlat tjejer psykiskt eller fysiskt, och som sedan inte kan lämna dem ifred när de väl kommit loss.

Om du själv skulle tatuera in en låttext, vad skulle du skriva då?
– 
Om jag skulle välja någon från min egen EP så skulle det vara "Elda under din vrede" som jag lånat från en gammal dikt. Om jag ska välja någon annans låt så kanske det får bli Framåt för evigt av Kapten Röd eller Keep Keepin' on från min gamla grupp Serengeti vilket ju är lite samma innebörd. Men det är så himla svårt att bara välja en. Jag gillar Don't Wait med Mapei också, kanske lite Carpe Diem-style men det passar mig. Jag vill gärna göra allt med en gång. 

På torsdag spelar Stina Velocette live på Nöjesguidens smygläsning i Nordstan i samband med prisutdelningen av Göteborgs bäst klädda 2017.

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!