Sommarens läsning

15:03 20 Jul 2022

Det är sommar. Det är sol. Det är koskit i hagen. Låt Frasse Levinsson bestämma vad just DU ska plöja i hängmattan medan dagarna omärkligt glider förbi.

A likely lad
Pete Doherty, Simon Spence
När Pete Doherty upptäckte att boken var skriven i jagform och inte tredjeperson, som han kommit överens med levnadstecknaren Simon Spence om, blev han vansinnig. Petes agent försökte distrahera honom genom att föreslå att han skulle tänka på pengarna boken skulle inbringa istället. Det gick inte. ”Jag har redan gjort av med pengarna!”, svarade Pete. A likely lad är hursomhelst kul läsning för alla hopplösa romantiker, trots att Pete själv tycker att allt det roliga försvann ur boken när Carl Barat och Kate Moss advokater gick igenom den.

Eurotrash
Christian Kracht
I Eurotrash skildrar Schweiz svar på Houellebecq en vansinnig taxiresa genom gökuren, chokladens och det dyra flaskvattnets förlovade hemland. Berättarjaget Christian tar med sin gamla mamma på en resa de sent ska glömma.

Pengar på fickan
Asta Olivia Nordenhof
Det är verkligen kaxigt att börja en roman med att deklarera att den är den första delen i en septologi. Faktiskt nästan lika imponerande som själva boken.

Den som dödade helvetets änglar
Jan Guillou
Jan Guillou har varit lovande länge. Men här blommar han äntligen ut.

Frank Sinatra has a cold and other essays
Gay Talese
Gay Taleses Esquire-porträtt av Frank Sinatra anses vara ett av tidernas främsta personporträtt. Sinatra vägrade att ställa upp på en intervju, så Guy Talese följde efter honom i tre månader och skrev porträttet i alla fall. Förutom den legendariska intervjun innehåller den här samlingen möten med medelklassmännens främste skyddshelgon Muhammed Ali och den inte riktigt lika idoliserade Fidel Castro. 

Ljuset vi inte ser
Anthony Doerr
En riktig snyfthistoria om en föräldralös tysk pojke som träffar en blind fransk flicka under andra världskriget. Jag brukar läsa den på julafton istället för att titta på Karl-Bertil Jonsson.

Öppen
Andre Agassi
Andre Agassi inleder sina memoarer med att berätta att han alltid hatat tennis. Sedan följer hans minst sagt krokiga väg mot att bli världsetta. Kanske den bästa sportbiografin som skrivits.  

På glid
Moa Romanova
Moa Romanovas nya serieroman skildrar en drogspäckad USA-turné med rockduon Shitkid. Läs den istället för att lyssna på något svintrist sommarprat.

Unge Mungo
Douglas Stuart
Douglas Stuarts debutroman Shuggie Bain är sannerligen ett mästerverk. Uppföljaren kommer kanske inte riktigt upp i samma nivå, men är ändå väl värd att läsa.

The catcher in the rye
JD Salinger
Böckernas bok.

Böckerna du inte ska läsa i sommar

I dina händer
Malin Persson Giolito
Fy fan vilket haveri dialogen är. ”Ska du på maskerad, Lasse?” Utklädd till långvårdskärring? Var har du nattlinnet och hårspolarna?” Vem tror att det är så unga gängkriminella förolämpar varandra? Malin Persson Giolito tydligen.

Ett litet liv
Hanya Yanagihara
Den här boken kan vara hur jävla bra den vill. Jag kommer ändå aldrig läsa den. Det tycker jag inte att du heller ska göra. Orsaken till det är förstås uppsjön av människor som tagit sig igenom boken med lusten att instagramma omslaget som enda drivkraft. Den fårskocken är ingen fårskock jag vill tillhöra. 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!