Skogspromenad på CFHill

Sara Bäckbro 09:57 20 Oct 2021

CFHILL är aktuell med utställningen Skogspromenad på galleriet i Kungsträdgården. I lokalen möts olika konstnärskap i ett kontext kring skogen och dess relation till människan som känns mer aktuellt än någonsin i en post-pandemisk tid där skogen fått agera tillflyktsort. 

På Västra Trädgårdsgatan 9 håller CFHILL:s konstvärld hus i ett gammalt 1600-tals palats. Gallerit startade 2015 av Anna-Karin Pusic, Michael Storåker och Michael Elmenbeck som tillsammans delar en passion för konst. Med över femtio utställningar som inkluderar internationella konstnärer som Hilma af Klint, Yayoi Kusama och Keith Haring lyckas man behandla ämnen som kön, sexualitet och politik. Samtalet mellan konsten, konstnären och publiken finns alltid med i värdegrunden och det syns även i deras aktuella utställning Skogspromenader. 

Genom entrén på Västra Trädgårdsgatan via en mörk korridor så möts man direkt av en skulptur signerad Per Kirkeby. Huset har flera våningar och utställningen sträcker sig på två av dem. Byggnaden må vara 400 år gammal men väl inne känns det som att man är på besök hos en nordiska-galleriet-fantast som älskar italiensk design i kombination med sin sekelskiftesvåning på Östermalm. Alltså, allt annat än urgammalt. 

I det första rummet ses återigen Kirkebys representation i form av två målningar. Bredvid hänger en målning av Martina Müntzing och Christine Ödlunds abstrakta formationer av ett träsk. Rummet är lägre i tak och intimt, lite skogsdunge. I det stora rummet så möts man direkt av Carsten Möllers detaljerade svampar placerade i ett stort vitrinskåp. 24 stycken svampar i olika former som ser så verkliga ut att det det känns som att jag befinner mig på naturhistoriska museet. Svampen har en varm plats i hjärtat då,  precis som alla innerstadsbor, de är det ultimata kvittot på att man gör en nyttig aktivitet utomhus.  

Michael Storåkers tar ton och välkomnar alla. Han berättar hur skogen har en lång historia som motiv i konsten. Innan den var vår pandemiska tillflyktsort så har skogen associerats med en skrämmande och farlig plats. Det var en plats för svält, osäkerhet och mörker. Ett skifte sker i takt med upplysningstiden och motivet får under andra hälften av 1700-talet en ny betydelse i konsten. De tidiga romantiska skogsmotiven gestaltar istället skogen som något kraftfullt, rent och levande. Längre fram i tiden så blir skogen och granen motiv för nationalromantiken som får fäste i Sverige och ännu senare nationalismen. Granen och skogen symboliserar styrka, kraft och nordiska kulturarvet. I vår samtid så får granen och skogen vara sinnebilden för var vi hämtar energi, återknyter kontakten med naturen och andas. Allt medan vi har på oss det senaste från Naturkompaniet och tar en Uber dit. 

Elva konstnärer deltar i utställningen och det är just kombinationen av verken som gör den så levande. Ann Böttchers tecknade granar som visar på ett otroligt hantverk, Paloma Varga Weisz bronsskulptur som är svår att slita blicken från och konstnärsduon Goldin+Sennebys verk ”Multiple scars” som kommenterar både naturens helande process och påfrestningen den globala ekonomin har på naturen. En trappa upp följer mindre rum där återigen interiören ger perfekt kontrast till konsten. I passagen finns tre verk av Jeff Olsson som låter en beundra hantverket likväl narrativet. I det större rummet möts de två danska fotokonstnärerna Per Bak Jensens mystiska foton av skogen med Erik Steffensens fotokombinationer av silverprint och oljefärg. I mitten av rummet står Johan Thurfjells ”Stickman” som har en levande närvaro. Per Kirkebys skulptur i entrén ger en lika fin start som avslutning till utställningen då Per Kirkebys konstnärskap är ett av de tydligaste representationerna i vår samtid i relationen mellan människan och naturen. 

CFHILL:s Skogspromenad visas från den 8 oktober till den 5 november 2021.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2021.

0 Kommentera