Sandra Andreis gör politisk jazz

14:34 3 Sep 2019

Sandra Andreis kan allt från att skådespela dramatiskt i The Girl with the Dragon Tattoo, mysa runt i Bonusfamiljen till att spela in en nyversioner av klassiska jazzlåtar med starkt budskap. Tina Rosenfink har pratat med renässanskvinnan om musikdebuten.

Grattis till debuten! Vad har varit din främsta inspiration till EP:n?
– Tack! Jag har hämtat inspiration från min personliga frigörelse från klassiska könsroller och normer. Min EP består av tolkningar på jazzlåtar och jag har försökt utmana de rådande strukturer som finns inom jazzen såväl som i samhället. Det är en form av katarsis att få skriva om och lyfta in låtarna i min värld där jämställd romantik och en annan ljudbild regerar. EP:n låter mer triphop än klassisk jazz för frihet och gränsöverskridande har varit ledstjärnan genom hela processen.

Hur har låturvalet sett ut?
– Det finns hur många låtar som helst som skulle behöva en uppdatering. Jag har valt ett gäng favoriter som betytt mycket för mig men som haft textrader som skavt.

Vad innebär det egentligen att uppdatera låtar?
– Jag menar att en hel del musik, främst klassiker, verkligen är värda att uppdateras på samma sätt som vi uppdaterar lagar och barnböcker. Många jazzlåtar är musikaliska mästerverk som förtjänar mer än att stadfästa gamla könsroller på repeat.

Var det en självklarhet att göra en så pass politisk EP som det i slutändan blev?
– Jag har aldrig tänkt att jag ska göra en politisk platta utan har utgått från mig själv. Allt vi gör är ju egentligen politik och jag är bara sjukt trött på motsägelsefulla budskap. Att sjunga om aktiva män och trånande passiva kvinnor känns varken fräscht eller sexigt.

Berätta gärna om din omskrivning av The Lady is a Tramp till The Lady is a Champ.
– Min inspelning och ändring av titeln är musikhistorisk och det är jag väldigt stolt över. Under uppväxten såg jag hur de vuxna skålade till Frank Sinatras hit. Det var en partylåt som gjorde alla glada och jag tänkte inte ens på budskapet tills för några år sedan. Först då började jag höra hur konstigt det är att kalla en stark kvinna för en slampa. Ironin i just den här låten är svår eftersom det fortfarande inte är ovanligt att en kvinna som tar för sig av livet får utstå skällsord som hora eller bitch.

Hur har responsen sett ut?
– Jag ville ändra på det tröttsamma budskapet och la fram förslaget till musikförlaget. Där tog jag även upp det faktum att Frank Sinatra ibland ändrade titeln när han framförde låten och blev påhejad av bland andra Ella Fitzgerald. Trots det har titeln aldrig officiellt accepterats eller spelats in. Tills nu. Min version av låten har flera omskrivna textrader och har gjort att Lady is a Champ för första gången registrerats som en alternativ titel till den ikoniska låten. På tiden!

Stort! I samband med släppet gör du en spelning på Södra Teaterns, vad kan vi som besökare förvänta oss då?
– Vi ställer till med fest och jag kommer spela hela EP:n för första gången tillsammans med musiker och några gästartister man inte vanligtvis ser på Stockholms musikscen. Jag lovar att hylla champs och alla är välkomna!


Sandra Andreis har releasefest den 5/9 på Södra teatern nya scen Groggen, live på scen 19.30. I vinter är hon även dubbelaktuell med den nya tv-serien Box 21 och den amerikanska filmen Come Home.

Stad: 
Artist: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!