Så firas Göteborgs 400-årsjubileum

Redaktion 09:45 26 Apr 2023

Firandet av Göteborgs 400-årsdag fick flyttas från 2021 när Göteborg egentligen fyllde 400 år på grund av pandemin. Nu är det emellertid dags och jubileumet uppmärksammas med flera stadsutvecklingsprojekt samt inte minst ett stort jubileumsfirande i staden sommaren 2023. Allt grundar sig i en stadsutvecklingsresa utifrån göteborgarnas idéer och tusentals initiativ som nu kulminerar i ett fantastiskt firande för alla.

Firandet inleds med en fyra dagars Jubileumsfestival i Frihamnen med musik mat, dans, humor, teater, bad, lek och massa aktiviteter och överraskningar. Under sommaren fortsätter firandet på flera platser i Göteborg och avslutas med en finalhelg fylld av upplevelser.

HUMORDAG I KAJSKJUL 105

Några av Sveriges mest kända komiker släpps loss den 2 juni.

Henrik Schyffert, Peter Apelgren, Ina Lundström och Dockhumor är bara några av de komiker som lockar till skratt i Kajskjul 105 den 2 juni. Dagen inleds med Claes Eriksson och Per Fritzell från Galenskaparna och After Shave.
– Vi öppnar Jubileumsfestivalen med att hylla humorn med olika uttryck. Det blir en eftermiddag och kväll med många skratt, säger Jessica Winnberg, producent på Göteborg & Co för Göteborgs Jubileumsfestival.

Kajskjul 105 är ett gammalt bananlager med kapacitet för 4 500 personer. 

WAY OUT WEST ANORDNAR GRATISFESTIVAL

First Aid Kit bland bokningarna till jubileumsfestivalen.

Den 4 juni arrangerar Way Out West en gratisfestival i Frihamnen för att uppmärksamma Göteborgs 400-årsjubileum. På scenen står First Aid Kit, Amason, Alex G, Parham och d4vd.
– First Aid Kit, Amason och Parham är alla tre Way Out West-favoriter som har spelat på festivalen flera gånger. Att kunna presentera dem under vår flagg på Jubileumsfestivalen känns helt rätt. Att dessutom kunna addera en av slackerindiens allra främsta i Alex G och en framtidsartist i ordets rätta bemärkelse, storstreamaren d4vd, gör att det hela känns ännu mer rätt. Varmt välkomna till vårt och hela Göteborgs kalas den 4 juni, säger Filip Hiltmann från festivalledningen i ett pressmeddelande.

OM JUBILEUMSFESTIVALEN

Göteborgs Jubileumsfestival som äger rum mellan den 2-5 juni är öppen för alla åldrar och har fri entré. Den går av stapeln på ett 70 000 kvadratmeter stort område i Frihamnen. Arrangemanget består av tre scener där den största har plats för lika stor publik som Scandinavium.

Hittills släppta artister är bland andra Sarah Klang, Jackie Mere och Jens Lekman & Burnstein Orchestra, Timo Räisänen, Maia Hirasawa, Stefan Andersson, Ebbot Lundberg samt Yukimi Nagano från Little Dragon. Det blir också cirkus i världsklass med Cirkus I love you. Fler programpunkter kommer att släppas framöver.           

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner