Så firar du Internationella kvinnodagen 2016 i Stockholm

14:48 7 Mar 2016

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen och vi ska se till att du både hinner fira kvinnor och uppmärksamma det faktum att världen inte är jämställd.

Här är huvudstadens bästa evenemang på temat.

1. Internationella kvinnodagen på Kulturhuset Stadsteatern 
11-21 har Kulturhuset Stadsteatern fullt med aktiviteter med tema kvinnor. Du kan bland annat se filmer i Klarabiografen, se den feministiska konstföreningen Femmetopias utställning om framtidsvision och psykisk ohälsa, lyssna på samtal och gå på konsert.
Här kan du läsa mer. 

2. Tempo Dokumentärfestival 
Är du intresserad av film? Den 8 mars är andra dagen på Tempo Dokumentärfestival i Stockholm. I år är temat Makt, så varför inte se en film eller gå och lyssna på ett samtal om makt. Dagen till ära kan du bland annat se filmerna Martha & Niki, MonaLisa Story eller Sonita, som alla handlar om hur kvinnor tar eller fråntas makt.
Här kan du läsa mer.

3. Premiärvisning av material från andra världskriget på Tekniska Museet
Klockan 14 visar Tekniska museet, för första gången, arkivmaterial med ett kvinnligt perspektiv från andra världskriget. Materialet visar kvinnors vardag på den tiden: livet som växeltelefonist och hur kvinnorna hjälptes åt, skickade förnödenheter till varandra och skaffade kontakter.
Här kan du läsa mer. 

4. Demonstration för gränsläst systerskap
Klockan 17.30 anordnar 8-marskommittén Stockholm en demonstration för gränslöst systerskap på Norra Latin. Med konferencieren Hordokht Moravejzadeh och talare från bland annat Vänsterpariet, Feministiskt Initiativ, Kurdiska Kvinnorådet AMARA, Kvinnor för Fred, S-kvinnor och Grön Ungdom kan du höja rösten i solidaritet med systrar på flykt, mot mäns våld mot kvinnor och för en jämställd arbetsmarknad.
Här kan du läsa mer. 

5. Demonstration: Feminism underifrån
Feminism Underifrån Stockholm är en samling partipolitisk obundna grupper som vill åstadkomma förändring underifrån. De vill driva de feministiska frågorna framåt på jobbet, i hemmet och i det offentliga rummet, och 18.00 organiserar de en demonstration från Sergels Torg mot Medborgarplatsen.
Här kan du läsa mer. 

6. Diskussion: Feministisk stadskamp
Allt åt Alla Stockholms stadskampsgrupp bjuder i samarbete med Feminism Underifrån Stockholm in till diskussion om feministisk stadskamp, klockan 18 på Kafé 44.
Här kan du läsa mer. 

7. Diskussion: Varken Hora eller Kuvad och Re:orient om kriget mot kvinnor
18:00 på Kulturhuset Stadsteatern diskuterar bland annat Amineh Kakbaveh (grundaren av Varken Hora eller Kuvad) och Birgitta Ohlsson kvinnors situation i Mellanöstern. Hur påverkas de av krig och ökande radikalisering? Och hur påverkar detta kvinnor i Sverige?
Här kan du läsa mer.

8. Streetgäris 3-Års Bday
Streetgäris fyller tre år och passar på att fira detta i kombination med Internationella kvinnodagen. 18:00 öppnar de upp dörrarna på IOGT-NTO-gården i Klara och firar med tårta, fika, musik och standup. Tensta-Hjulsta Kvinnocenter står för maten och 
Suad Sheikhnur kommer dit och berättar om sin kollektion av strumpbyxor för ickevita.
Här kan du läsa mer. 

9. Flamingon gör Queer Femme Revolution
20:00 bjuder Flamingon in dig till att demonstrera och hylla en stolt historia av medborgarrättskämpar och revolutionära ickemän, för att sedan fortsätta fira på Flamingon, som startar en Queer Femme Revolution på Bonden Bar.
Här kan du läsa mer.

10. Ta natten tillbaka med Feminism Underifrån
Feminism Underifrån Stockholm är trötta och vill sätta hårt mot hårt. De vill ta tillbaka gator och torg och demonstrera, på en än så länge hemlig plats, på Södermalm klockan 21.00.
Här kan du läsa mer.

Läs även: "FN-förbundet vill se din bild av feminism".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!