Så blir Stockholms feministiska filmfestival 2019

13:35 27 Feb 2019

Ett trettiotal filmer, samtliga skapade av kvinnor. Den 28 februari invigs Stockholms feministiska filmfestival på Skandiabiografen.

Vi intervjuade festivalchefen Stephanie Thögersen för att höra hennes tankar och idéer kring festivalen som går av stapeln för fjärde året i rad.

Hur uppkom idén festivalen?
– Idén uppstod ur en frustration över det ojämställda filmutbudet. Den överväldigande majoriteten filmer av män och alla platta sexualiserade kvinnoroller som vi ständigt matas med i film och tv-serier. Festivalen är ett sätt att visa publiken och branschen hur mycket bra film det finns som är skapad av kvinnor, men som alltför sällan når den breda publiken.

 

 

"Vi är övertygade om att det blir bättre filmer när olika typer av berättelser får komma fram"

 

Varför behövs en feministisk filmfestival?
– Filmutbudet är brutalt ojämställt. 80 procent av filmerna på bio är regisserade av män. Dels är det en fråga om makt – vem som har privilegiet att bestämma vilka historier som ska berättas, vems perspektiv som ska företrädas och vilka konflikter som ska lyftas. Men det är faktiskt också det en fråga om kvalitet. Vi är övertygade om att det blir bättre filmer när olika typer av berättelser får komma fram.

När påbörjades arbetet inför årets festival?
– Det pågår egentligen året runt genom att vi går igenom nya filmer av kvinnor som kommer ut under året. I år har vi gått igenom nästan 1000 filmer och valt ut ett 30-tal att visa på festivalen. Så det är verkligen guldkorn man får se!

Hur har processen av utval av filmerna sett ut?
– Vi går igenom alla filmer som visas på de största festivalerna i världen, det är en bra utgångspunkt, men vi luskar även fram filmer på egen hand. Kriteriet, när vi väljer ut vilka filmer som ska visas är att regissören ska vara en kvinna men också att filmen ska vara extremt bra. Vi har också en öppen anmälan dit kvinnliga filmskapare kan skicka in sina filmer.

Är det blandat dokumentärfilmer och spelfilmer?
– Det är blandat spelfilm och dokumentärt, både långfilmer och kortfilmer.

Kan du berätta lite om invigningsfilmen!
Kapernaum handlar om en gatupojke i Beirut som stämmer sina föräldrar för att de satt honom till världen, för han tycker att livet på gatan är så jävligt. Det är en urstark film och regissören Nadine Labaki gjorde ett stort arbete i flera år inför filmen med att intervjua utsatta barn på olika platser i Libanon. Slumkvarter, polisstationer, rättssalar och fängelser. Filmen var nominerad till en Oscar för bästa utländska film, det är första gången en arabisk kvinna blivit Oscarsnominerad.

Hur många filmer kommer visas?
– Vi visar ett 30-tal filmer under helgen. Dessutom blir det en rad samtal med regissörer, workshops, mingel med mera.

Finns det något gemensamt tema för filmerna förutom att de är skapade av kvinnor?
– Nej det är det enda gemensamma temat. Annars bjuder vi på en spretig blandning av drama, thriller, komedier och dokumentärer med olika teman.  

Kommer det vara några regissörsbesök eller andra kringarrangemang under festivalen?
– Ja bland annat kommer Tuva Novotny i samband med visningen av hennes regidebut Blind Spot på lördag. Filmen kommer inte att sättas upp på bio, så enda chansen att se den är på vår festival. Vi får också bland annat besök av den danska regissören May el-Toukhy som nyligen prisades för bästa film i Göteborg. Hon har gjort en vansinnigt stark familjethriller med fantastiska Trine Dyrholm i huvudrollen. 

Läs mer om Stockholms feministiska filmfestival här.

 
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!